Willem Janssen maakt rentree in oefenduel in Den Haag

28 september 2020

Eerste speelminuten voor FC Utrecht-captain sinds 21 januari.

Aanvoerder Willem Janssen heeft bij FC Utrecht, 252 dagen nadat hij geblesseerd raakte in een bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven, zijn rentree gemaakt. In een vriendschappelijke wedstrijd achter gesloten deuren tegen ADO Den Haag maakte de 34-jarige verdediger voor het eerst sinds 21 januari weer speelminuten. Het duel eindigde in 1-0 in het voordeel van de Hagenaars.

Prachtige symboliek op een druilerige maandagmiddag in het Cars Jeans Stadion. De spelers van FC Utrecht komen de kleedkamer uit, de tweede helft van een oefenpot tegen ADO Den Haag staat op het punt van beginnen. Routinier Mark van der Maarel stapt op Willem Janssen af. Van der Maarel doet de aanvoerdersband af en overhandigt die aan Janssen. Je hoort de rechtsback tegen de centrale verdediger bijna zeggen: ‘Hier, Willem, deze band hoort om jouw arm.’ Dat is in elk geval wat uitgaat van het moment.

Een dikke, vette vink
Trainer/coach John van den Brom benut de gelegenheid ook. Hij beent, terwijl Janssen met de rest van de FC Utrecht-ploeg al klaarstaat op het Haagse gras en op de spelers van de tegenpartij wacht, naar de captain toe. Dit is, zo weten Van den Brom en Janssen allebei maar al te goed, voor de verdediger veel meer dan een doordeweekse oefenpot. Dit is waar Janssen al dik 250 dagen naar uitkijkt: het weer gaan spelen van een wedstrijd. Dit is een dikke, vette vink op de checklist van Janssen die luistert naar de naam ‘Mijn comeback’. Op die lijst al tal van andere vinkjes, bijvoorbeeld voor ‘Operatie’, ‘Lopen zonder krukken’, ‘Individueel trainen’ en ‘Groepstraining hervatten’. Het einde van de checklist, en daarmee de terugkeer van Janssen in de Eredivisie, komt in zicht.

Velanas dichtbij de openingstreffer
In Den Haag is FC Utrecht in de eerste helft de bovenliggende partij en dat resulteert in kansen voor onder anderen Justin Lonwijk, Davy van den Berg en Odysseus Velanas. Hij is na een aanval die wordt opgezet door Eljero Elia, Giovanni Troupée en Daniel Arzani nog het dichtst bij de openingstreffer, maar zijn puntertje wordt gekeerd door de ervaren goalie Robert Zwinkels.

Roemeen Ratiu schiet raak
Kort na de break is het ADO Den Haag dat de enige treffer van de middag scoort. Met een droog schot - hard, diagonaal en in de verre hoek - tekent de Roemeense jeugdinternational Andrei Ratiu voor de eindstand: 1-0.

Vrijdag weer Eredivisievoetbal
Het vlaggenschip van FC Utrecht kan vanaf nu de voetbalknop op de stand ‘sc Heerenveen-thuis’ zetten. Het treffen met de Friezen, in Stadion Galgenwaard dus, is vrijdag en begint die dag om 20.00 uur.

ADO Den Haag - FC Utrecht 1-0 (0-0)
51. Andrei Ratiu 1-0

Gele kaarten: -.

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Stijn van Zuilichem.

Opstelling ADO Den Haag:
Robert Zwinkels; Andrei Florin Ratiu, Jamal Amofa (67. Michael Mulder), Danny Bakker, Boy Kemper; John Goossens (75. Abdullah Bozkurt), Bilal Ould-Chikh, José Pascual Alba Seva; Evan Rottier (30. Nino Noordanus), Ravel Morrison (46. Cain Seedorf), Yahya Boussakou (46. Maarten Rieder).

Opstelling FC Utrecht:
Thijmen Nijhuis; Giovanni Troupée, Mark van der Maarel, Emil Bergstrӧm, Leon Guwara; Urby Emanuelson, Davy van den Berg (59. Rida El Barjiji), Odysseus Velanas; Daniel Arzani (46. Willem Janssen), Justin Lonwijk (59. Raymond Huizing), Eljero Elia (67. Reda Akmum).