Jong FC Utrecht wint in Kras Stadion van FC Volendam

11 september 2020

Tiental beloftenploeg sleept zege uit het vuur tegen Noord-Hollandse titelkandidaat: 0-1.

Jong FC Utrecht heeft voor het eerst sinds de ploeg in 2016/2017 toetrad tot de Eerste Divisie in het Kras Stadion van FC Volendam gewonnen. Het talententeam van trainer/coach René Hake trok met tien spelers de overwinning over de streep op de Noord-Hollandse kunstgrasmat: 0-1.

Uit het boekje. Het doelpunt dat Jong FC Utrecht maakt op het kunstgrasveld van het Kras Stadion van FC Volendam is er eentje om in te lijsten. Bij de counter speelt Mohamed Mallahi in eerste instantie de hoofdrol. Hij overbrugt de nodige meters en behoudt dan goed het overzicht en passt de bal naar Odysseus Velanas. De offensief ingestelde middenvelder uit Zeist legt vervolgens de bal breed op Hicham Acheffay. De voorzet is perfect op maat, Acheffay staat exact op de goede plek. En geeft de bal dan het laatste zetje: keeper Nordin Bakker en consorten zijn geklopt: 0-1.

Kort na rust een rode kaart
Het wonderschone doelpunt wordt gemaakt nadat er iets meer dan een uur is gespeeld in een wedstrijd die bijzonder attractief is. Jong FC Utrecht maakt de goal als tiental. Een kleine tien minuten voordat de openingstreffer wordt gescoord, krijgt Oussama Alou een rode kaart. De middenvelder van de Utrechtse beloftenploeg haalt de angel uit een snelle Volendamse tegenaanval door een overtreding te begaan op routinier Boy Deul. Arbiter Robin Gansner is gedecideerd: rood.

De voetbalwind staat gunstig voor Het Nieuwe Oranje
‘Oei, nu wordt het een moeilijk verhaal’, ben je dan geneigd te zeggen. Immers: FC Volendam was afgelopen seizoen de op twee na beste ploeg van de Keuken Kampioen Divisie en steekt ook deze jaargang de Eredivisie-ambities niet onder stoelen of banken. Een 0-0 stand, elf van FC Volendam, tien van Jong FC Utrecht, nog een minuut of veertig te spelen op de voor de thuisploeg vertrouwde plastic sprieten, alleen maar Volendams publiek op de tribunes en dus maximale support; de voetbalwind lijkt dan toch gunstig te staan voor Het Nieuwe Oranje.

Gigakansen voor Mallahi en Velanas
Maar het zijn de talenten in het rood en wit die, zeker nadat ze in ondertal komen, de grootste en beste kansen krijgen. Dat levert niet alleen de 0-1 op, maar ook enkele joekels van mogelijkheden. Schoten van Mallahi en Velanas worden, de een nog op meer wonderbaarlijke wijze dan de ander, van de lijn gehaald door Volendammers.

De Keijzer weet van geen wijken
Aan de andere kant van het veld staat ook iemand die werkelijk alle ballen tegenhoudt. Hij draait een fluorescerend geel shirt en luistert naar de naam Fabian de Keijzer. De sluitpost is de absolute Man of the Match, zo oordelen velen op de tribune. Met katachtige reflexen, door te heersen in de lucht bij hoekschoppen en met een fenomenale redding in een een-op-eensituatie waarbij goalgetter Martijn Kaars zijn directe opponent is onderscheidt de sluitpost uit de Utrechtse academie zich. Wat FC Volendam deze avond ook doet: De Keijzer weet van geen wijken. 

Twee thuisduels, twee maandagavonden
Met de eerste drie punten van dit seizoen vers in de tas, bereidt Jong FC Utrecht zich nu voor op twee thuiswedstrijden. Aanstaande maandag neemt het team van Hake het op Sportcomplex Zoudenbalch op tegen Jong AZ en een week later, andermaal op maandag dus, is NAC Breda te gast in de Domstad. Beide partijen beginnen om 21.00 uur. 

FC Volendam - Jong FC Utrecht 0-1 (0-0)
63.
Hicham Acheffay 0-1

Rode kaart: 53. Oussama Alou (Jong FC Utrecht).

Toeschouwers: 1.726.

Scheidsrechter: Robin Gansner.

Opstelling FC Volendam:
Nordin Bakker; Brian Plat (60. Zakaria El Azzouzi), Marco Tol, Mike Eerdhuijzen, Derry John Murkin; Alex Plat, Jari Vlak, Boy Deul (80. Leon Maloney); Nick Doodeman (66. Francesco Antonucci), Martijn Kaars, Ibrahim El Kadiri (80. Darius Johnson).

Opstelling Jong FC Utrecht:
Fabian de Keijzer; Mark Pabai, Ruben Kluivert, Christopher Mamengi, Djevencio van der Kust (85. Denso Kasius); Rida El Barjiji (64. Albert Lottin), Oussama Alou, Odysseus Velanas; Mohamed Mallahi, Jeredy Hilterman (64. Eros Maddy), Hicham Acheffay (74. Raymond Huizing).