Om er maar meteen lekker in te komen: FC Utrecht bleef de laatste 10 keer dat het afzakte naar Venlo om tegen VVV te spelen ongeslagen. De laatste maal dat de geel-zwarten op eigen veld in de Eredivisie van de Domstedelingen wonnen, was op 12 maart 1989. Het werd toen 2-1 voor de Venlonaren dankzij goals van René Eijer en Gerrie Slagboom.

Van de laatste 14 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie tegen VVV-Venlo speelde, verloor het team uit de Domstad slechts 1 maal.

Afgelopen seizoen eindigde VVV-Venlo – FC Utrecht in De Koel in een gelijkspel. Oussama Darfalou opende namens de Limburgers de openingstreffer en Simon Gustafson bepaalde namens FC Utrecht de eindstand op 1-1.

Een primeur 2 seizoenen geleden in De Koel bij VVV-Venlo – FC Utrecht. Het werd toen 2-6, en het was voor het eerst dat FC Utrecht liefst 6 keer tot scoren kwam in een uitwedstrijd in de Eredivisie.

Scoren op vreemde bodem; VVV-Venlo kan er ook wat van. Dat bewees de ploeg van Hans de Koning afgelopen weekend. Terwijl FC Utrecht niet in actie kon komen vanwege Europese verplichtingen van tegenstander AZ, scoorden de Limburgers er in Drenthe lustig op los tegen FC Emmen. Het werd 3-5 in het voordeel van de bezoekers.

VVV-Venlo begon het seizoen dus met een driepunter. Het is de Venlonaren in de clubgeschiedenis 2 keer gelukt de eerste 2 competitieduels van een nieuwe jaargang te winnen. Dat was in de seizoenen 1956/1957 en 2017/2018.

FC Utrecht vangt het seizoen na het uitstellen van AZ-thuis dus aan met een uitpartij tegen VVV-Venlo, en het is nu voor het vierde seizoen op rij dat de FC de eerste competitiematch van een nieuwe jaargang op vreemde bodem speelt.

Van de laatste 9 Eredivisiewedstrijden die VVV-Venlo speelde, verloor het er slechts 1.

Van de laatste 10 openingswedstrijden van een nieuw Eredivisieseizoen, won FC Utrecht er 2. In beide gevallen was dat uit tegen ADO Den Haag. Afgelopen jaargang kwamen de Utrechters in Den Haag tegen Alles Door Oefening tijdens de eerste speeldag van het seizoen al snel op een 2-0 achterstand, maar trokken de Utrechters de boel nog knap vlot: 2-4 werd het toen voor de FC.

In 2020 behaalde VVV-Venlo tot nu toe 16 punten in de Eredivisie. Alleen Feyenoord (22) en PSV (18) pakten er meer. Vergelijkingen met FC Utrecht lopen in dit geval spaak, omdat de Utrechters vorig seizoen minder partijen speelden dan het gros van de teams, en deze jaargang in tegenstelling tot 16 van de 18 teams in de competitie nog niet in actie kwamen.

Gyrano Kerk was vorig seizoen FC Utrecht’s clubtopscorer in de Eredivisie, met 10 goals. In 8 van de laatste 9 Eredivisiewedstrijden die de aanvaller vorig seizoen speelde, was hij betrokken bij een doelpunt; ofwel als maker, ofwel als aangever.

VVV-Venlo is in het kalenderjaar 2020 ongeslagen in de Eredivisie: 1 overwinning, 3 remises. De laatste thuisnederlaag van de Venlonaren dateert van 14 december 2019, toen PEC Zwolle met 1-2 ging winnen op het (toen nog) Limburgse kunstgras.

FC Utrecht verloor 1 van de 7 Eredivisiewedstrijden die het in 2020 speelde. Dat was in het Mandemakers Stadion tegen RKC Waalwijk (2-1).

Georgios Giakoumakis luisterde afgelopen weekend zijn debuut voor VVV-Venlo op met niet 1, niet 2, maar liefst 3 doelpunten. Hij werd de zevende speler die een hattrick maakte tijdens zijn Eredivisiedebuut en de derde Griekse voetballer met een hattrick op het hoogste niveau van Nederland, na Georgios Samaras (1 keer) en Nikos Machlas (7 maal).

Mocht Eljero Elia bij FC Utrecht speelminuten maken tegen VVV-Venlo, dan wordt het voor de aanvaller zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie sinds hij op 14 mei 2017 met Feyenoord de kampioenspot speelde tegen Heracles Almelo. Elia bereidde in die match 1 van de 3 door oud-FC Utrecht’er Dirk Kuyt gescoorde doelpunten voor.

Ook Mimoun Mahi zou tegen VVV-Venlo zijn eerste Eredivisiespeelminuten voor FC Utrecht kunnen maken. Mahi heeft in 123 Eredivisiewedstrijden in dienst van FC Groningen in totaal 37 keer gescoord.

Giakoumakis heeft nu dus al 3 doelpunten achter zijn naam staan. Vorig seizoen werd Johnatan Opoku clubtopscorer van VVV-Venlo met 6 goals.

Adam Maher koestert bijzondere herinneringen aan VVV-Venlo-uit. De middenvelder maakte op 2 oktober 2011 in Venlo, in dienst van AZ, zijn eerste Eredivisiedoelpunt. De Alkmaarders wonnen die dag mede dankzij Mahers treffer met 1-3 van VVV-Venlo.

Chris Kum is tegenwoordig als verdediger voor VVV-Venlo actief. Hij speelde in de Eredivisie tussen 2014 en 2016 51 wedstrijden namens FC Utrecht.

Trainer/coach John van den Brom van FC Utrecht bleef als oefenmeester ongeslagen in de 5 uitwedstrijden in de Eredivisie die hij tegen VVV-Venlo meemaakte: 3 zeges, 2 keer een gelijkspel.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van vrijdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO