Worldwide: Mulenga op doelpuntenjacht in Deventer

14 oktober 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Jacob Mulenga ‘not done yet’ en een mijlpaal voor Cyriel Dessers.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Jacob Mulenga heeft getekend voor Go Ahead Eagles en Cyriel Dessers debuteerde voor de nationale ploeg van Nigeria.

Hij was, zo luidde de boodschap die hij samen met zijn nieuwe club Go Ahead Eagles naar buiten bracht: ‘not done yet’. Niet de jongste meer, wellicht. Maar: ook nog niet klaar op de Nederlandse voetbalvelden. En zo kon het dat in Deventer de 36-jarige spits Jacob Mulenga werd gepresenteerd als Go Ahead Eagles-aanvaller. Mulenga, die in 113 duels namens FC Utrecht tot 45 goals en 19 assists kwam, moet de ploeg uit Overijssel helpen op te klimmen naar de subtop van de Keuken Kampioen Divisie. Scoren is de specialiteit van de 43-voudig international van Zambia, en dat komt goed uit: Go Ahead Eagles lukte in de eerste zeven speeldagen van het seizoen een zes doelpunten; een aantal dat wat aan de magere kant is voor een ploeg die een mooie eindklassering nastreeft.

In de nadagen van zijn voetballoopbaan beschouwt Mulenga het als zijn missie om de spelers van Go Ahead Eagles het juiste pad te wijzen, zo vertelt hij op de website van zijn nieuwe club. “Talentvolle jongens behoeden voor het maken van fouten. Op en buiten het veld. Als je jong bent, denk je alles te weten”, legt de Afrikaan uit. “Je hebt je eigen mening en denkt dat je eigen weg de enige weg is die naar succes leidt. I’ve been there and done that. Met mijn levenservaring kan ik spelers behoeden voor de fouten die ik zelf heb gemaakt toen ik jong was.”

“Ik zie potentie in de club en in dit team”, vervolgt Mulenga. “Daar wil ik graag deel van uitmaken en helpen om alle culturen en karakters te implementeren op het veld. Of ik na mijn Utrechtse jaren inmiddels ook zelf typisch Nederlandse eigenschappen heb overgenomen? Ik fiets veel en eet broodjes bij de lunch, haha.”

Vrijdag 23 april heeft Mulenga ongetwijfeld alvast met vette stift omcirkeld in zijn agenda. Die dag gaat Go Ahead Eagles, dat onlangs in Deventer trouwens nog met 2-3 werd geklopt door Jong FC Utrecht, op bezoek bij de beloftenploeg van de FC uit de Domstad.

Dessers vanaf nu Super Eagle
En om maar even op de Afrikaanse tour te blijven: Cyriel Dessers heeft zijn debuut gemaakt voor de nationale ploeg van Nigeria. De oud-spits van FC Utrecht kwam dinsdagavond een kwartier voor tijd in de ploeg bij de Super Eagles, die in het Oostenrijkse Klagenfurt met 1-1 gelijkspeelden tegen Tunesië. Dessers is trouwens niet de enige voetballer die het schopte tot international van Nigeria en voetballer van FC Utrecht; dat geldt ook voor Azubuike Oliseh.

Naar aanleiding van dit verhaal benieuwd geworden naar het levensverhaal van Jacob Mulenga? Bekijk dan deze docu: 

Volgende week aflevering 106 van deze rubriek!