St. Jago: ‘Dit is een droom voor mij’

19 oktober 2020

Tommy St. Jago maakte afgelopen zomer de overstap van Jong FC Utrecht naar het vlaggenschip van de FC uit de Domstad. De 20-jarige Utrechter speelt er zijn wedstrijden alsof hij nooit anders heeft gedaan. Tijd om bij te praten!

Tommy, alles goed met je?
Tommy St. Jago: “Ja, het gaat goed! Ik ben lekker fit, dat is altijd belangrijk. En ik heb vorige week tegen FC Groningen mogen spelen, dus daar voel ik me ook goed bij.”

In dat duel begon je voor de vierde keer in de basis. Begin je er al aan te wennen?
“Ik begin er al een beetje aan te wennen, ja! Ik heb echt het gevoel dat ik er steeds meer in kom. Daardoor heb ik ook een stuk minder spanningen, dat helpt mij ook om lekker vrijuit te kunnen voetballen en het ook durven neer te zetten.”

In die laatste linie vorm je een duo met Justin Hoogma, ook een jonge speler die zeer veel rust uitstraalt. Wat leer je van hem?
“Vooral de communicatie en het neerzetten achterin. In de wedstrijd tegen sc Heerenveen hebben we bijvoorbeeld geleerd dat de ruimte achter ons nog niet voldoende werd verdedigd. Daar praten we dan met elkaar over en dan bekijken we samen beelden om zodoende inzichtelijk te krijgen wat we beter kunnen doen. Zo komen we met elkaar uiteindelijk tot een goed hart van de defensie.”

In een interview zei je ooit dat Willem Janssen en Mark van der Maarel jouw voorbeelden zijn. Niet alleen binnen het veld, maar ook daarbuiten. Leg eens uit?
“Mark van der Maarel en Willem Janssen zijn grote jongens die mij helpen, laat ik het zo zeggen. Zij beschikken over een vaste persoonlijkheid, iets waar je bij hen op kan bouwen. Tegen VVV-Venlo kwam ik voor het eerst in de basis. Ik ben dan niet iemand die alles gelijk neerzet alsof ik het meest ervaren ben. Dat is gewoon een kwestie van wedstrijden spelen en een gevoel op te bouwen om mijn leiderschap wat meer naar boven te laten komen, ook buiten het veld. Een keer een gesprek aan gaan met de jongens om te kijken wat er beter kan bijvoorbeeld.”

Hoe is dat om als geboren Utrechter de jeugdopleiding van de FC door te lopen en nu basisspeler te zijn in het eerste elftal?
“Ja dat is echt super. Dat is een droom voor mij. Ik ben hartstikke blij dat ik nu de mogelijkheid krijg om te mogen spelen. In mijn achterhoofd heb ik natuurlijk ook het idee van: Wat als Willem Janssen terugkomt en ik niet meer kan spelen? Hoe ga ik daar dan mee om? Op de momenten dat ik er moet staan, sta ik er gewoon en dat is het belangrijkste.”

In 2011 werd je overgenomen van Ajax, maar ik begreep dat je toen al liever naar een andere club was gegaan?
“Klopt! Ik was gescout door Ajax en FC Utrecht. Alleen FC Utrecht had toen geen F’jes en E’tjes, daardoor moest ik eigenlijk naar Ajax. Ik heb daar drie jaar gespeeld en vervolgens kon ik naar FC Utrecht. Kijk, ik ben in Utrecht geboren en opgegroeid om voor FC Utrecht te zijn. Dat zal nooit veranderen. Dat ik hier kan spelen? Daar ben ik nog steeds super blij mee.”

Op je WhatsApp-profielfoto staat Sergio Ramos. Is hij een voorbeeld voor je?
“Ramos is al heel lang mijn grote voorbeeld. Ik vind hem een super verdediger. Het zou natuurlijk geweldig zijn om die stappen van hem te volgen, maar daar is nog een hele lange weg voor te gaan.”

Wat wil je hier uiteindelijk bereiken bij FC Utrecht?
“Vorig jaar hebben we aan de bekerfinale kunnen ruiken. Dat is een mooie doelstelling voor dit seizoen. Als ik daar een onderdeel van mag zijn ben ik daar super trots op. Als ik me dan ook kan laten gelden in het team is dat nog mooier natuurlijk.”