FC Utrecht en FC Twente kwamen elkaar in de Eredivisie al 96 keer tegen. FC Utrecht won 26 keer, FC Twente pakte 42 maal de volle buit. En in 26 gevallen kwam er geen winnaar uit de bus.

Van de laatste 11 keer dat FC Utrecht in Stadion Galgenwaard een Eredivisieduel tegen FC Twente speelde, verloor de FC uit de Domstad slechts 1 maal. Dat was op 4 december 2011, en toen was het ook meteen stevig raak voor de Tukkers: 2-6. Willem Janssen maakte die dag nog 2 van de 6 Enschedese doelpunten.

De vorige keer dat FC Utrecht tegen FC Twente speelde, was op 23 februari van dit jaar. Het werd die dag 2-1 voor de Domstedelingen, die dankzij late goals van Gyrano Kerk en matchwinner Jonas Arweiler 3 punten mochten bijschrijven.

De laatste 5 keer dat FC Utrecht op eigen veld tegen FC Twente speelde in de Eredivisie, leverde dat telkens winst op voor de Utrechters. FC Utrecht heeft alleen tegen PEC Zwolle en Fortuna Sittard ook een lopende reeks van 5 thuisoverwinningen in de Eredivisie.

Voor de tweede keer deze eeuw is FC Utrecht ongeslagen na de eerste 4 speeldagen van een nieuw seizoen. De vorige keer dat de FC uit Utrecht dat presteerde, was in 2009/2010.

FC Twente is dit seizoen na 5 Eredivisiepartijen nog ongeslagen. Ook afgelopen seizoen gingen de Tukkers sterk van start. Toen werd de eerste nederlaag van de jaargang geleden in de zevende partij.

FC Utrecht bleef 3 keer eerder ongeslagen na de eerste 5 Eredivisiewedstrijden van een nieuwe jaargang: in 1984/1985, 1992/1993 en 1998/1999.

FC Twente beleeft met 11 punten uit 5 duels de beste start van een Eredivisieseizoen sinds 2012/2013. Dat seizoen won de ploeg uit Overijssel de eerste 6 wedstrijden van de competitie.

Van de 11 Eredivisieduels die FC Utrecht dit kalenderjaar speelde, verloor het er slechts 1.

FC Twente won afgelopen weekend in Tilburg van Willem II. In februari 2016 wonnen de Tukkers voor het laatst 2 uitwedstrijden op rij in de Eredivisie; toen respectievelijk tegen sc Heerenveen (1-3) en Roda JC Kerkrade (0-1).

FC Utrecht’s doelpuntenteller in thuiswedstrijden in de Eredivisie staat nu op 1496. Nog 4 goals te gaan dus, voor het bereiken van een bijzondere mijlpaal die tot nu toe alleen door Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en Sparta Rotterdam werd bereikt.

Danilo was met 4 goals en 3 assists direct betrokken bij 7 van de 10 Eredivisiedoelpunten dit seizoen van FC Twente. Alleen Feyenoorder Steven Berghuis (6 treffers, 3 assists) was al bij meer goals betrokken deze Eredivisiejaargang.

FC Utrecht en Vitesse zijn de enige 2 teams dit seizoen die vanuit een standaardsituatie nog geen goal incasseerden. Vanuit een spelhervatting scoren lukte de FC al 3 keer; 60 procent van de gescoorde goals ontstond uit een stilstaand spelmoment.

Gyrano Kerk is clubtopscorer van FC Utrecht dit seizoen, met 2 treffers. Kerk debuteerde op 28 september 2014 in de Eredivisie in een uitwedstrijd tegen FC Twente. FC Utrecht verloor die dag met 3-1.

Liefst 4 spelers uit de selectie van FC Utrecht hebben een verleden bij FC Twente. Dat geldt voor Eljero Elia (64 duels, 11 goals), Willem Janssen (63 partijen, 8 treffers), Adam Maher (16 wedstrijden, 1 doelpunt) en Giovanni Troupée, die 8 keer uitkwam voor de ploeg uit Enschede.

Václav Černý wordt dit seizoen door FC Utrecht aan FC Twente verhuurd. De Tsjech heeft deze jaargang namens de Tukkers inmiddels 3 doelpunten gescoord en er 2 voorbereid. Naast Černý nog twee bekenden in de selectie van Ron Jans: Dario Dumic (14 duels voor FC Utrecht) en Wout Brama, die 13 keer het shirt van de Domstedelingen droeg in de Eredivisie.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zaterdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO