In de vorige aflevering van FC Utrecht Worldwide schreven we over Sébastien Haller. De Fransman ging in op de uitnodiging van het nationale voetbalelftal van Ivoorkust. In het kwalificatieduel voor de Afrika Cup tussen Ivoorkust en Madagaskar maakte de lange aanvaller zijn officiële debuut. Haller viel al na 23 minuten in voor Jonathan Kodjia en liet gelijk zijn kwaliteiten zien.

Nadat Gervinho de openingstreffer op zijn naam had gezet verdubbelt Haller een kleine tien minuten later de voorsprong. Middenvelder Max Gradel verovert de bal en ziet de lange spits met een sprint zichzelf vrij maken voor het doel. Met een snoekduik werkt de aanvaller de bal, en zichzelf, het doel in. De wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor de Ivorianen. Gisteren (dinsdag) speelde Ivoorkust een uitwedstrijd tegen Madagaskar. Haller begon in de basis en werd in de 91e minuut gewisseld. Die wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Sofyan Amrabat
Sébastien Haller is niet de enige oud-speler van FC Utrecht die zich met zijn land wil kwalificeren voor de Afrika Cup 2021. Ook Sofyan Amrabat en Zakaria Labyad werden deze interlandperiode opgeroepen voor hun land. Marokko nam het twee keer op tegen het nationale voetbalelftal van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het thuisduel werd met 4-1 gewonnen. De wedstrijd in het Stade de la Réunification werd met 0-2 gewonnen door de Atlas Leeuwen. Sofyan Amrabat speelde beide wedstrijden de volledige 90 minuten. Zakaria Labyad maakte geen speelminuten deze interlandperiode.

Mertens vlamt in hometown
In de Nations League stond er afgelopen zondag een kraker op het programma. In groep 2 namen België en Engeland het tegen elkaar op. Bij de Belgen stond Dries Mertens in de basis. Het duel tussen de huidige nummer 1 (België) en nummer 4 (Engeland) van de FIFA wereldranglijst werd gespeeld in het King Power at Den Dreef Stadion in Leuven. Voor de kleine buitenspeler, die bij SCC Napoli momenteel na 331 wedstrijden 127 doelpunten heeft gemaakt, betekende dat een interland in zijn hometown. De 33-jarige aanvaller werd in 1987 geboren in Leuven, de stad waar Mertens ook begon met voetballen. “Scoren in Leuven, leuk he?” Dat zei de aanvaller na afloop van het met 2-0 gewonnen duel met Engeland.

Want scoren? Dat deed Mertens. En hoe. De Belgen krijgen na een klein half uur in de wedstrijd een vrije trap net buiten het zestienmetergebied van Engeland. Mertens en Kevin de Bruyne melden zich achter de bal. De oud-speler van FC Utrecht neemt een aanloop en krult de bal vervolgens haarfijn over de muur en in de verre hoek: 2-0. Doelman Jordan Pickford probeert met een mooie zweefduik de treffer te voorkomen, maar hij kan de 21e treffer van Mertens voor de Rode Duivels niet voorkomen.

Klich vs. Nederlands elftal
Voor het Nederlands elftal staat vanavond een belangrijke wedstrijd op het programma. De mannen van bondscoach Frank de Boer nemen het op tegen Polen. Bij Polen komt FC Utrecht een oude bekende tegen. Mateusz Klich zal vanavond hoogstwaarschijnlijk aan de basis verschijnen bij het nationale voetbalelftal van Polen. De middenvelder speelde 16 wedstrijden voor FC Utrecht, gaf daarin 3 assists en kwam 1 keer tot scoren. De speler van Leeds United moest de vorige interland van Polen, tegen Italië, aan zich voorbij laten gaan vanwege een schorsing. Oranje moet vanavond hopen op een mirakel om zich nog te kunnen kwalificeren voor de Final Four van de Nations League. Het Nederlands Elftal moet daarvoor vanavond de uitwedstrijd tegen Polen winnen en hopen op puntverlies van Italië. De Italianen spelen vanavond een uitwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur.

Volgende week aflevering 110 van deze rubriek!