Worldwide: Braafheid aan de slag bij Palm Beach Stars

25 november 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: een nieuwe uitdaging voor Edson Braafheid en updates over de MLS Cup en de Aziatische Champions League.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: een nieuwe uitdaging voor routinier Edson Braafheid en een update over hoe oud-spelers van FC Utrecht het met hun huidige teams doen in de MLS Cup en de Aziatische Champions League.

“Een nieuwe ster is onder ons.” Aan het woord is een voorzitter die zo trots is als een pauw, de preses van de in augustus van dit jaar opgerichte voetbalclub Palm Beach Stars. Die club uit de Verenigde Staten heeft zich versterkt met voormalig speler van FC Utrecht Edson Braafheid, die overkomt van het eveneens Amerikaanse Austin Bold FC. “Een prachtige prestatie voor onze onlangs opgerichte club”, zegt voorzitter Tony Iafrate over het aantrekken van Braafheid. “Edson is een topper, binnen en buiten de lijnen. Een prachtige persoonlijkheid, die dezelfde ambitie heeft als mijzelf en de gehele club. Hij gaat ons veel brengen en zal een grote impact maken binnen de spelersgroep. Voor mij en de club is het een eer om met Edson te werken.”

De inmiddels 37-jarige Braafheid, die 113 keer in actie kwam namens FC Utrecht, treft bij Palm Beach Stars spelers uit allerlei landen. Zo staan er al keepers uit Frankrijk en Argentinië onder contract en zijn er veldspelers uit onder meer Venezuela, Colombia, Engeland, België, Chili, Uruguay, de Verenigde Staten natuurlijk, en Nigeria; uit dat land zelfs niemand minder dan voormalig speler van onder meer AC Milan en Olympique Marseille Taye Taiwo. Met recht een ploeg die de naam ‘Stars’ mag dragen, dus.

Exit voor Agudelo en Jensen in MLS Cup
We blijven nog even in de Verenigde Staten, maar dan in de Major League Soccer; de hoogste divisie aldaar. Het reguliere seizoen is er voorbij en via een nacompetitie die luistert naar de naam MLS Cup worden nu de daadwerkelijke prijzen verdeeld. In een voorronde ervan viel voor het Inter Miami CF van voormalig speler van FC Utrecht Juan Agudelo al het doek, en in de eerste ronde hield het verhaal ook op voor het New York Red Bulls van David Jensen, dat werd uitgeschakeld door het Columbus Crew SC waar Vito Wormgoor onder contract staat. Vanwege een enkelkwetsuur heeft die ex-FC Utrecht’er al maanden geen wedstrijden meer gespeeld. De MLS Cup is inmiddels aanbeland bij de kwartfinales, die komend weekend beginnen.

Bulthuis en Zullo in Aziatische Champions League
Een ander toernooi dat momenteel in volle gang is, is de Aziatische Champions League. En ook in die cup kom je oud-spelers van FC Utrecht tegen. Zo neemt Dave Bulthuis deel, met zijn Zuid-Koreaanse ploeg Ulsan Hyundai. En Michael Zullo is van de partij, met Sydney FC. Dat team heeft een beroerde start gemaakt trouwens, en met slechts een punt na drie speeldagen lijkt plaatsing voor de knock-out fase een moeilijk verhaal te worden. Bulthuis en co zijn een stuk sterker begonnen, met zeven punten na drie matchen.

Volgende week aflevering 111 van deze rubriek!