Leo van Veen op pad met FC Utrecht Maatschappelijk; acties vanuit het hart voor drie échte FC Utrecht-supporters

05 november 2020

Nadat vorige week donderdag instellingen in Amersfoort centraal stonden bij de acties vanuit het hart van FC Utrecht, gingen medewerkers van FC Utrecht nu op bezoek in Den Dolder, Driebergen en Utrecht. In hun midden bevond zich niemand minder dan Mister FC Utrecht, Leo van Veen.

‘Mascotte’ Jan Rolink
De eerste bestemming die donderdag met de spelersbus van FC Utrecht werd aangedaan, was Huize Reinaerde in Den Dolder. In dat verzorgingshuis woont sinds enige tijd Jan Rolink, die vele jaren de officieuze ‘mascotte’ van FC Utrecht was. Jan’s mentale en fysieke gezondheid neemt af, maar zijn belangstelling voor FC Utrecht lijdt daar niet onder. Zo heeft hij nog dagelijks zijn FC Utrecht-trainingspak aan, waarmee hij rond de thuiswedstrijden van de club vele jaren een bekende verschijning was.

Jan was laatst uitgenodigd door FC Utrecht om de thuiswedstrijd tegen Heerenveen bij te wonen, maar helaas gooide Corona op het laatste moment roet in het eten. Reden genoeg om hem een hart onder de riem te steken. Vandaar dat Jan’s zus Miranda Notten, zijn broer en steun en toeverlaat Cas, Jan’s tante Breg en oud-voorzitter van de Supportersclub Ben ten Boden donderdag samen met FC Utrecht bij Jan op bezoek gingen. Voormalig FC-keeper Michel Vorm, een groot idool van Jan, was zo aardig geweest een videoboodschap voor Jan op te nemen. De FC-supporter werd via de rode loper de bus in geholpen om daar de video te bekijken.
“Ach, ik heb in zo’n 25 jaar veel met Jan meegemaakt”, vertelde Ten Boden. “Samen hebben we niet alleen ontelbaar veel wedstrijden bezocht, maar we zijn ook op stap geweest om in België de oud-spelers Stefan Tanghe en Stijn Vreven op te zoeken. We zijn zelfs een keer met zijn tweeën naar Glasgow gevlogen, omdat Michael Mols daar speelde”, aldus Ten Boden. “Jan heeft de hele reis stijf mijn hand vastgehouden. Het was namelijk de eerste keer dat hij vloog. Prachtige ervaring was dat en Michael –toch een superster bij de Rangers- deed er ook alles aan om het voor Jan onvergetelijk te maken.” Bij het verrassingsbezoek van FC Utrecht was donderdag veel familie van Jan Rolink aanwezig. Dat de club zo veel moeite voor hun Jan had gedaan, deed ze erg veel. En ook Ben ten Boden was geroerd door de actie van FC Utrecht. “Dit is toch prachtig?”, aldus de oud-supportersvoorman. “Reken maar dat de familie dit erg waardeert.”   

 

Leo van Veen bij Peter Hommelberg op bezoek
Na het bezoek aan Den Dolder reed de spelersbus naar Driebergen, waar het gezelschap door Peter Hommelberg werd ontvangen in de tuin van verzorgingshuis Beukenstein. Om gezondheidsredenen woont deze rasechte FC Utrecht-supporter daar tegenwoordig. Peter’s gezondheid laat het helaas ook niet meer toe om de wedstrijden van FC Utrecht in de Galgenwaard te bezoeken.

“Maar omdat zijn geest zeer helder is, volgt hij de verrichtingen van de club nog steeds op de voet”, liet schoonzoon Ernst Breunesse bij zijn aanvraag aan FC Utrecht weten. “Een bezoek van FC Utrecht zou voor Peter hartverwarmend zijn.” Dat regelde de club, maar dat niemand minder dan Mister FC Utrecht Leo van Veen zijn opwachting maakte, was voor Peter een enorme verrassing. “We kennen elkaar nog van de tennisvereniging in Bunnik”, vertelde Leo. “Dus zo’n oude bekende die ook nog eens een fanatieke supporter van FC Utrecht is, doe ik graag een plezier.”

De equipe van FC Utrecht had als cadeau een doos meegenomen vol met de bekende rookworst en andere lekkere dingen die rond de wedstrijden in het stadion verkrijgbaar zijn, plus onder meer een FC-sjaal en –mok. “Als u niet naar het stadion kunt komen, halen we het stadion gewoon hierheen”, zei één van de medewerksters van de FC.

Als bijzondere verrassing kreeg Peter, in zijn jonge jaren ook een verdienstelijk voetballer (“Maar niet zo goed als Leo”, aldus dochter Natascha), een videoboodschap van FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen te zien. “Ik wist dat Janssen een goede kopper was, maar niet dat hij in het openbaar zo goed kon spreken”, was Peter’s reactie. “En ik hoop toch nog een keer in het stadion te komen kijken.” Net als in Den Dolder bij Jan Rolink was ook de in grote getale aanwezige familie van Peter Hommelberg zeer onder de indruk van de geste van FC Utrecht. “Complimenten voor de club”, zei Ernst  “En geweldig toch dat een man als Leo van Veen zijn medewerking verleent?” Zijn vrouw Natascha was dat helemaal met haar man eens. “Ik vind dit zo lief, ik word er emotioneel van”, aldus Peter’s dochter.

 

FC Today-vrijwilliger Derk Meppelink
Voor velen is dit Coronajaar moeilijk, maar dat geldt zeker voor Derk Meppelink. Hij verloor dit jaar namelijk kort na elkaar zijn vader en stiefmoeder. Derk zet zich al meer dan vijftien jaar in voor de verspreiding van FC Today, het fraaie programmaboekje bij de thuiswedstrijden. Als dank voor zijn inzet en vanwege het persoonlijk leed dat hij dit jaar kreeg te verwerken, wilden Janny, Iris en Liesbeth van het FC Today-team van de Zuidzijde van het stadion een lief gebaar maken.
Dus gingen ze donderdag samen met FC Utrecht bij Derk thuis in Utrecht op bezoek.

“Wat is hier aan de hand?”, vroeg Derk aan omstanders, toen hij de spelersbus voor zijn huis zag staan. Toen hij door had, dat FC Utrecht speciaal voor hem was gekomen, was de trouwe vrijwilliger van FC Utrecht merkbaar onder de indruk van deze verrassing. Ook hij kreeg een doos vol lekkere en mooie stadionproducten. Slagroom op de denkbeeldige taart was een videoboodschap van één van zijn Utrechtse favorieten, Tineke Schouten. Die stelde hem (‘Zodroa ik weer máág’, in onvervalst Utregs) vrijkaartjes in het vooruitzicht voor één van haar optredens. Janny, Iris en Liesbeth hadden Tineke gevraagd mee te werken en de cabaretière nam die moeite graag. Dat én de zo verdiende aandacht van zijn club ontroerde Derk zeer. “Ik voel me een beetje overvallen, maar ik bedank jullie allemaal heel erg”, zei hij.

Heb jij ook iemand die je graag een hart onder de riem zou willen steken of wil bedanken, meld je aan via ons platform: www.fcutrecht.nl/actie