Precies 100 keer stonden FC Utrecht en Feyenoord in de Eredivisie al tegenover elkaar. In 16 van die gevallen pakte FC Utrecht de volle buit.

De allereerste competitiewedstrijd die FC Utrecht speelde, in 1970? Dat was Feyenoord-uit! Jan Groenendijk opende in De Kuip de score namens FC Utrecht. Hij zorgde er daarmee voor dat hij de eerste doelpuntenmaker in de geschiedenis werd namens FC Utrecht in de Eredivisie, en zette en passant zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. FC Utrecht verloor die dag met 4-1.

Van de laatste 27 Eredivisiepartijen die FC Utrecht tegen Feyenoord speelde, wonnen de Domstedelingen er 2. Op 31 maart 2019 was in Stadion Galgenwaard namens de Utrechters Timo Letschert de matchwinner (3-2) en op 24 augustus 2014 was dat Rodney Antwi in De Kuip (1-2).

Afgelopen seizoen leverde het duel tussen de Utrechters en de Rotterdammers in Zuid-Holland een gelijkspel op. Issah Abass opende de score in De Kuip, Ridgeciano Haps bepaalde de eindstand op 1-1.

Feyenoord-trainer Dick Advocaat heeft bij FC Utrecht een verleden als speler en als trainer. Onder Advocaat’s leiding is Feyenoord nog altijd ongeslagen in de Eredivisie: 17 zeges, 6 remises. Geen ploeg pakte sinds de komst van Advocaat naar Feyenoord zoveel punten als de Rotterdammers; 57 stuks. In dat klassement staat Ajax tweede, met 51 punten.

Alleen Ernst Happel (31 partijen in 1969/1970) bleef ooit langer ongeslagen in de Eredivisie vanaf het begin van zijn periode als trainer van Feyenoord dan Advocaat, die nu dus 23 partijen zonder nederlaag is. Voor Advocaat is deze reeks van 23 ongeslagen partijen de langste in zijn loopbaan. Hij overtrof de vorige speelronde zijn ongeslagen reeks van 22 competitieduels, die hij in 1999/2000 neerzette toen hij de scepter zwaaide bij Glasgow Rangers in Schotland.

FC Utrecht won in 2020 in de Eredivisie nog niet op vreemd terrein. De laatste uitzege in competitieverband dateert van 15 december 2019, toen Heracles Almelo in Erve Asito met 1-3 werd verslagen.

De laatste keer dat Feyenoord verloor, was op 27 oktober 2019. Ajax was toen met 4-0 te sterk voor de Kuipclub.

In 4 van de 8 Eredivisiepartijen die FC Utrecht dit seizoen speelde, kreeg het in de eerste 10 minuten van de match al een tegengoal te verwerken; tegen VVV-Venlo in speelminuut 8, tegen sc Heerenveen in minuut 4, tegen FC Twente in minuut 1 en tegen Heracles Almelo in minuut 2.

Feyenoord is de enige ploeg die in het jaar 2020 nog niet verloor in de Eredivisie.

Dit seizoen kwam Feyenoord in 6 van de 9 Eredivisieduels die het speelde terug van een achterstand. Dat is vaker dan elke andere club. Op de tweede plek van dat klassement staat FC Utrecht; 4 maal.

Mark van der Maarel heeft 249 Eredivisiewedstrijden gespeeld, allemaal voor FC Utrecht. Als hij zondag minuten maakt in De Kuip, is hij de zevende speler die de grens van 250 Eredivisiewedstrijden namens FC Utrecht bereikt.

Van de 10 tegentreffers die Feyenoord dit seizoen incasseerde, vielen er 5 in het eerste kwartier, waarvan 3 in de eerste 5 minuten.

Steven Berghuis is met 9 goals en 5 assists dit seizoen de Meest Waardevolle Speler in de Eredivisie. De laatste 7 keer dat Berghuis in De Kuip scoorde in de Eredivisie, waren dat telkens strafschoppen die hij verzilverde. Zijn laatste treffer in De Kuip vanuit open spel dateert van 15 december 2019.

FC Utrecht’s Eljero Elia werd in 2016/2017 met Feyenoord landskampioen. De aanvaller speelde 55 Eredivisiewedstrijden namens de Rotterdammers en vond daarin 17 keer het net. Ook Simon Gustafson behoorde in 2016/2017 tot de kampioensploeg van Feyenoord, maar de Zweed die tegenwoordig voor FC Utrecht voetbalt kwam toen maar 2 keer in actie. In totaal speelde hij 17 partijen in de Eredivisie namens Feyenoord.

Bij Feyenoord spelen 3 voetballers die in het verleden voor FC Utrecht uitkwamen: Jens Toornstra (48 duels), Mark Diemers (41 wedstrijden) en Nick Marsman (1 partij).

Bij Feyenoord ontbreekt Orkun Kökcü vanwege een schorsing.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zondag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO