Worldwide: Weken van de Waarheid voor Letschert's HSV

20 mei 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Timo Letschert, Lars Veldwijk en oud-FC Utrecht’ers in Zwitserland.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: het zijn de Weken van de Waarheid voor het Hamburger SV van Timo Letschert, Lars Veldwijk maakte een week later dan hem lief was dan toch zijn debuut en deed dat in stijl en in Zwitserland gaat de bal mogelijk ook snel weer rollen.

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: in Duitsland zijn de competities op het hoogste niveau afgelopen weekend begonnen. Er werd door velen gekeken naar partijen uit de 1. Bundesliga, maar in de reeks onder die klasse, is het ook hartstikke spannend. Dat zit zo: de bovenste twee ploegen promoveren, de nummer drie moet een play-off spelen tegen de nummer 16 van de 1. Bundesliga, met als inzet een plekkie in de hoogste divisie. Arminia Bielefeld stevent af op de titel, met zeven punten meer dan de twee naaste achtervolgers: nummer drie VfB Stuttgart en nummer twee Hamburger SV; precies: de club van voormalig FC Utrecht-verdediger Timo Letschert! Die tweede plaats, en dus promotie naar de 1. Bundesliga, is bijna letterlijk goud waard. Reden te meer dus voor de spelers van Hamburger SV en VfB Stuttgart om in de slotfase van het seizoen geen enkele fout te maken.

Maar dat is nog helemaal niet zo eenvoudig, zo bleek al meteen bij de hervatting van de competitie. VfB Stuttgart ging met 2-1 onderuit op bezoek bij degradatiekandidaat SV Wehen Wiesbaden en Hamburger SV, met Letschert in de basis, morste ook meteen twee punten: uit tegen Greuther Fürth werd het 2-2. Van de laatste vijf wedstrijden, werd er door HSV slechts eentje gewonnen. Die curve moet worden omgebogen om dat felbegeerde promotieticket niet te laten glippen, zou je zeggen. En dan te bedenken dat de volgende tegenstander... Precies: koploper Arminia Bielefeld is. Zondag om 13.30 uur begint voor Letschert en co de belangrijke clash met de nummer één. Wint HSV, dan staat de deur naar de titel ineens weer op een kier. Verliest de ploeg uit Hamburg, dan is het kampioenschap een utopie en kan VfB Stuttgart langszij komen. Aan spanning geen gebrek!

Veldwijk scoort bij debuut
Over hervatte competities gesproken: in Zuid-Korea ging de bal al een week eerder rollen dan in Duitsland. Lars Veldwijk moest de openingswedstrijd van het seizoen vanwege een knieblessure aan zich voorbij laten gaan, maar de oud-spits van FC Utrecht maakte tijdens speelronde 2 dan toch voor het eerst zijn opwachting voor Jeonbuk Hyundai Motors – en hoe! In de uitpartij tegen Busan IPark kwam Veldwijk na een uur spelen in de ploeg en maakte hij in de derde minuut van de blessuretijd de winnende treffer: 1-2.

Super League-teams trainen weer
Ook in Zwitserland wordt gemikt op het binnen afzienbare tijd hervatten van het lopende seizoen. De teamtrainingen zijn er deze week weer begonnen. De strijd om de titel is een heel spannende en daarin heeft het FC St. Gallen van oud-speler van FC Utrecht Lukas Görtler voorlopig de beste papieren in handen, al mag ook het FC Basel van ex-FC Utrecht’er Ricky van Wolfswinkel nog niet worden uitgevlakt. In de lagere regionen van de ranglijst is het FC Lugano van voormalig FC Utrecht-spits Alexander Gerndt te vinden. Een paar driepunters kan Gerndt’s ploeg goed gebruiken in de strijd om lijfsbehoud. Wordt mogelijkerwijs binnenkort vervolgd.

Van der Hoorn aan het woord in videoserie Worldwide
Worldwide is niet alleen meer een reeks verhalen op FCUtrecht.nl, het is nu ook een interviewserie op YouTube. In de tweede episode gaat verslaggever Corné in ’t Hout in gesprek met oud-speler van FC Utrecht Mike van der Hoorn, die tegenwoordig speelt voor Swansea City. Vanuit Wales blikt de verdediger terug op zijn doorbraak bij de Domstedelingen, gaat hij in op hoe het is om in de Engelse leagues te spelen en denkt hij hardop na over zijn voetbaltoekomst, inclusief een mogelijke terugkeer op enig moment bij FC Utrecht. De video nog niet gezien? Bekijk ‘m hier! Oh, en vrijdag? Dan komt er weer een nieuwe Worldwide-video op YouTube!

Volgende week aflevering 86 van deze rubriek!