Worldwide: Oar eerste troef Macarthur FC

25 maart 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Tommy Oar, Giuseppe Rossini en Chris David.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Tommy Oar is de allereerste speler in de geschiedenis van de nieuwe club Macarthur FC, Giuseppe Rossini is met Jeunesse Tamines niet te stoppen en Chris David over trainingen in Zuid-Afrika.

Was een jaar of anderhalf geleden voormalig voetballer van FC Utrecht Edson Braafheid de eerste speler die werd vastgelegd door de toen nieuw opgerichte club Austin Bold in de Verenigde Staten, nu is het Tommy Oar die een vergelijkbare stap maakt. De man uit Down Under is de eerste speler die is vastgelegd door de kersverse Australische profclub Macarthur FC. Bij die club, die gaat uitkomen in de hoogste divisie, komt Oar een oude bekende tegen: Ante Milicic. Dat was de assistent-bondscoach van de Aussies tijdens het WK van 2014. Destijds maakte Oar deel uit van de Socceroos. “Ik ben tijdens het werken met Tommy onder de indruk geraakt van zijn instelling en de manier waarop hij zijn vak uitoefent”, aldus Milicic. “Hij heeft behoorlijk wat interlands gespeeld, ervaring opgedaan in onder meer Nederland en is natuurlijk erg bekend met het niveau in de A-League. We hebben vanaf het begin gezegd dat we goede karakters en goede mensen willen bij onze nieuwe club. Tommy legt wat dat betreft als eerste speler van onze club de lat direct hoog.”

In Australië is seizoen 2019/2020 momenteel in volle gang, maar geldt net als in Nederland dat er vanwege het coronavirus op dit moment niet gevoetbald wordt. Macarthur FC stroomt vanaf de jaargang 2020/2021 in de A-League in, die vanaf dat moment dan uit twaalf teams bestaat. Oar, die 117 officiële duels namens FC Utrecht speelde, komt op dit moment ook in die competitie uit; maar dan als speler van Central Coast Mariners.

Rossini langer in Tamines
Het aflopende contract van Giuseppe Rossini bij Jeunesse Tamines is verlengd. Daarmee heeft de ploeg die uitkomt in de Provinciale Reeks van Namen en omstreken een belangrijke speler weten te strikken voor het volgende seizoen, dat – het kan toch bijna niet anders – op het derde landelijke amateurniveau gespeeld gaat worden. Ga maar na: Jeunesse Tamines heeft 22 wedstrijden gespeeld en er daarvan 21 gewonnen. Niemand in de huidige divisie die ook maar iets heeft in te brengen tegen de ploeg van Rossini, die in het verleden nog 51 officiële partijen speelde in het shirt van FC Utrecht.

Trainen in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika werd de voorbije tijd door de spelers van de profclubs nog ‘gewoon’ getraind. Zo ook door voormalig FC Utrecht-voetballer Chris David, die tegenwoordig uitkomt voor Cape Town City FC. “We deden loopwerk in kleine groepen zonder contact te maken en we deden afwerkoefeningen”, aldus David in TC/Tubantia. “We kleedden op veilige afstand om, wasten veel onze handen en gingen snel weg om thuis te douchen. Dat deden we drie keer per week. Of ik me bezwaard voelde? Als zij zeggen dat we moeten trainen, dan ga je. Je kunt moeilijk weigeren. De club pakte het wel heel goed op, heel hygiënisch”, vertelde David. Wedstrijden worden er voorlopig trouwens niet gespeeld in Zuid-Afrika: de competitie ligt er vanwege het coronavirus stil.

Volgende week aflevering 78 van deze rubriek!