Worldwide: Heldenstatus voor Mertens in Napels

11 maart 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Dries Mertens, Cyriel Dessers en Timo Letschert.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: recordhouder Dries Mertens, het mogelijke Super Eagles-debuut van Cyriel Dessers en spannende weken voor Timo Letschert met Hamburger SV.

Ze liepen er natuurlijk al tijden met ‘m weg, de supporters van Napoli met Dries Mertens. Maar sinds vorige week kan de oud-speler van FC Utrecht in Napels helemaal niet meer stuk. De Rode Duivel scoorde in de Champions League op fraaie wijze tegen FC Barcelona en tekende daarmee voor zijn 121ste doelpunt als speler van Napoli. Daarmee is hij gedeeld clubtopscorer allertijden van de immens populaire club uit het zuiden van Italië. Met Marek Hamsik deelt hij – vooralsnog – de eerste positie op die lijst. Verder in de top van dat klassement? Stuk voor stuk kleppers. Diego Maradona (115 goals), Attila Sallustro (107), Edison Cavani (104) en Antonio Vojak (103) scoorden tot nu toe ook vaker dan 100 keer voor Napoli. Maar niemand dus vaker dan Mertens, op wiens voetbalpalmares ook 86 wedstrijden en 21 goals namens FC Utrecht prijken.

De verdeling van de doelpunten van Mertens? Ach, nu we toch in de statistieken zijn gedoken, delen we die volledigheidshalve ook even: 90 goals in de Serie A, 16 in de Champions League, 9 in de Europa League, 5 in de Coppa Italia en 1 in de voorrondes van de Champions League.

Dessers kan Super Eagle worden
Het kan niet anders, of om ‘Vrijdag 27 maart 2020’ staat in de agenda van Cyriel Dessers een dikke, vette cirkel. Die dag maakt de voormalig speler van FC Utrecht namelijk misschien zijn debuut voor de nationale ploeg van Nigeria. De eerste stap daartoe is alvast gezet: Dessers, die zichzelf in een kekke promovideo op zijn eigen Twitterkanaal speciaal voor de gelegenheid trouwens ‘Cyriel Kolawole Dessers’ noemt, behoort namelijk tot de selectie van de Super Eagles. Het is voor het eerst dat de Belgische Nigeriaan is opgeroepen voor het nationale team van Nigeria, waartoe ook tal van gereputeerde spelers uit de Engelse, Franse, Italiaanse, Duitse en Spaanse competities behoren. Of Dessers – goed voor 19 goals in 56 wedstrijden namens FC Utrecht – ook direct zijn eerste ‘cap’ mag bijschrijven, dat blijkt over een paar weken dus. Dan is de African Cup of Nations-kwalificatiewedstrijd, thuis tegen Sierra Leone. Vier dagen later is de return in Freetown.

Letschert met HSV verwikkeld in spannende promotiestrijd
Interessant om te volgen is de promotiestrijd in de 2. Bundesliga. Voormalig FC Utrecht-speler Timo Letschert is met Hamburger SV (derde positie, 44 punten) in een spannende wedloop verwikkeld met Arminia Bielefeld (eerste plek, 51 punten), VfB Stuttgart (tweede plaats, 45 punten) en nummer vier 1. FC Heidenheim, dat 41 punten heeft. De twee hoogst geklasseerde teams promoveren naar de 1. Bundesliga, de nummer drie krijgt via een play-off nog de kans op promotie en de nummer vier blijft met lege handen achter. Het was dankzij een doelpunt van Letschert dat HSV afgelopen weekend geen averij opliep tegen Jahn Regensburg. Die middenmoter werd met 2-1 geklopt door het team uit Hamburg, dat niets liever wil dan komend seizoen weer op het hoogste niveau acteren. Met nog negen speeldagen voor de boeg is alvast zeker: het is hoogst onzeker of dat ook echt gaat lukken. De komende pittige partij is alweer in zicht; zaterdag wacht een bezoek aan nummer vijf Greuther Fürth. Van de laatste vier matchen, won HSV er slechts eentje. De traditieclub heeft een sterke serie nodig.

Volgende week aflevering 76 van deze rubriek!