Worldwide: Hammers vestigen hoop op Haller

04 maart 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Sébastien Haller, Simon Makienok, David Jensen en Irfan Bachdim.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Sébastien Haller en Simon Makienok knokken met hun ploeg voor lijfsbehoud, David Jensen en Irfan Bachdim maken eerste minuten voor nieuwe clubs.

Precies 59.962 toeschouwers in het London Stadium zagen Sébastien Haller afgelopen zaterdag namens West Ham United een ongelooflijk belangrijk doelpunt scoren in de match tegen Southampton. De Fransman, die enkele jaren schitterde in het shirt van FC Utrecht, zorgde voor de 2-1 in een partij die uiteindelijk een 3-1 uitslag kende. The Hammers pakten zodoende drie punten; die extreem belangrijke punten die ervoor zorgen dat de Londenaren in elk geval voorlopig de degradatieplekken in de Premier League hebben verlaten.

Maar van een gerust gevoel kan en zal geen sprake zijn in de kleedkamer en in de tribunes van West Ham United. De verschillen in de onderste regionen van de wellicht meest prestigieuze voetbalcompetitie ter wereld zijn klein; nummer 15 Brighton & Hove Albion heeft 28 punten, nummer 19 – en voorlaatst – Aston Villa heeft er 25. De ploegen die eindigen in de plekken 20, 19 en 18 zakken naar het tweede niveau. En als ze bij het West Ham United van Haller iets niet willen, dan is het dat wel. In de strijd om lijfsbehoud is Haller één van de voornaamste troeven van The Hammers. De Fransman, in 98 duels namens FC Utrecht goed voor 51 goals, is in zijn debuutseizoen in Londense dienst clubtopscorer met 7 goals. De hoop van veel gepassioneerde West Ham United-fans die hun ploeg graag ook komend seizoen zien uitkomen in de Premier League is dan ook grotendeels op Haller gevestigd. Nog tien speeldagen voor de boeg. Een zinderend competitieslot lonkt.

Makienok nu de Held van Dresden
Ook in de 2. Bundesliga is de strijd om lijfsbehoud in alle hevigheid losgebarsten. Drager van de rode lantaarn, vooralsnog: Dynamo Dresden. Die traditieclub nam onlangs Simon Makienok over van FC Utrecht, maar zag de Deen bij zijn debuut al na zeven minuten inrukken vanwege een rode kaart. Een stuk gelukkiger was voor Makienok zijn tweede optreden in het geel-zwart. In de lastige uitpartij tegen middenmoter Jahn Regensburg maakte Makienok een kwartier voor tijd namelijk de winnende treffer: 1-2. Het verschil met plek zestien, een positie die aan het einde van de rit play-offs om lijfsbehoud betekent, bedraagt nu nog drie punten. De veilige vijftiende plaats, nu in handen van VfL Bochum, is nog wel behoorlijk uit het zicht; dat gat bedraagt zes punten.

Jensen en Bachdim debuteren
Met zijn nieuwe club New York Red Bulls is voormalig keeper David Jensen van FC Utrecht met een overwinning aan het Major League Soccer-seizoen begonnen. Met de Deense sluitpost de hele match onder de lat wonnen de New Yorkers met 3-2 van FC Cincinnati. Het eerste gewin is natuurlijk kattengespin, maar toch: New York Red Bulls gaat dankzij die zege aan kop in de Eastern Conference. Ook Irfan Bachdim maakte afgelopen weekend zijn eerste speelminuten namens zijn nieuwe club: PSS Sleman. In de eerste speelronde van de nieuwe Liga 1-jaargang ging de voormalig speler van FC Utrecht met zijn nieuwe team met 2-1 onderuit tegen PSM Makassar. Bachdim speelde de voorbije jaren ook al in die competitie, maar dan namens Bali United.

Volgende week aflevering 75 van deze rubriek!