Opnieuw onderuit tegen de hekkensluiter

01 maart 2020

FC Utrecht verliest ondanks voorsprong in Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk (2-1).

Een uitglijder voor FC Utrecht in het Mandemakers Stadion. Daar verloor de ploeg van trainer/coach John van den Brom van RKC Waalwijk. Voor de tweede keer dit seizoen bleek de hekkensluiter te sterk voor de Domstedelingen: 2-1.

Even ontsnapt hij aan de aandacht van zijn directe bewaker. En dan zit het invaller Darren Maatsen van RKC Waalwijk ook niet tegen; de bal valt perfect voor zijn voeten. Maatsen wipt het speeltuig over keeper Jeroen Zoet - de man die in het verleden 77 partijen namens RKC Waalwijk speelde - heen en zet daarmee de wedstrijd volledig op z’n kop: 2-1 voor de Brabanders.

Dubbele cijfers voor Kerk
Daarmee is de Utrechtse voorsprong volledig verdampt. De Domstedelingen nemen halverwege de eerste helft de leiding door een doelpunt van Gyrano Kerk. De aanvaller besluit, ook al is de afstand tot het doel van Etienne Vaessen nog vrij aanzienlijk, uit te halen. En met succes. De bal zeilt in de verre hoek binnen: 0-1. Kerk’s tiende van dit seizoen. Daarmee is hij de eerste clubtopscorer van FC Utrecht die in de dubbele cijfers uitkomt sinds Zakaria Labyad (12 treffers) en Sander van de Streek (10 goals) in seizoen 2017/2018.

Halverwege op koers
En hoewel het spel van FC Utrecht in die eerste helft niet altijd even sprankelend is en het in Waalwijk bepaald geen kansen regent voor de FC uit de Domstad, ligt de formatie van Van den Brom halverwege dan dus toch prima op koers richting het gewenste eindresultaat: drie punten. 

Sow scoort tegen oude ploeg
Maar na de break glipt de wedstrijd uit de handen van ploeg uit de Domstad, dat halverwege de tweede helft nota bene voormalig FC Utrecht-speler Sylla Sow de gelijkmaker ziet scoren. De aanvaller van de Waalwijkers profiteert uiteindelijk van een foute inspeelpass en rondt met een knappe knal in de verre kruising af: 1-1. Zeven minuten later kan de stadiondiscjockey van de geel-blauwen nogmaals de goaltune instarten. Dan is het dus Maatsen die doel treft.

Slotoffensief zonder effect
In het slotkwartier van de partij probeert FC Utrecht nog iets aan de opgelopen achterstand te doen, maar slaagt het daar niet in. Ook de tien minuten voor tijd ingevallen spits Jonas Arweiler, die een week eerder tegen FC Twente nog de winnende goal maakt als invaller, kan niet in stelling worden gebracht. Zodoende legt FC Utrecht het voor de tweede keer dit seizoen af tegen hekkensluiter RKC Waalwijk, dat eerder deze jaargang in Stadion Galgenwaard al met 0-1 van de Utrechters wint. 

Woensdag en zondag aan de bak
Voor FC Utrecht is het zaak de knop zo snel mogelijk om te zetten. Immers: woensdag al wacht de volgende match. Die dag is Ajax de tegenstander van de Domstedelingen in een Stadion Galgenwaard dat voor die pot al uitverkocht is. Aan het Herculesplein is zondag trouwens weer Eredivisievoetbal te zien; die dag komt Sparta Rotterdam op bezoek. 

RKC Waalwijk - FC Utrecht 2-1 (0-1)
24. Gyrano Kerk 0-1
69. Sylla Sow 1-1
76. Darren Maatsen 2-1

Gele kaarten: Melle Meulensteen, Sylla Sow, Anas Tahiri (RKC Waalwijk).

Toeschouwers: 5.134.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Opstelling RKC Waalwijk:
Etienne Vaessen; Juriën Gaari, Melle Meulensteen, Hannes Delcroix, Paul Quasten; Anas Tahiri, Clint Leemans, Richard van der Venne (68. Tijjani Reijnders); Stanley Elbers (61. Darren Maatsen), Sylla Sow, Emil Hansson (89. Hans Mulder).

Opstelling FC Utrecht: 
Jeroen Zoet; Mark van der Maarel, Justin Hoogma, Urby Emanuelson (79. Jonas Arweiler), Leon Guwara; Adam Maher, Sander van de Streek, Simon Gustafson; Gyrano Kerk, Issah Abass (60. Joris van Overeem), Kristoffer Peterson (60. Bart Ramselaar).