'Het is deksels mooi geweest, heren'

06 maart 2020

Een blik in de F.C. Utrecht Thuis van FC Utrecht - Sparta op de slotspeeldag van seizoen 1981/1982.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag pakken we de F.C. Utrecht Thuis van de wedstrijd FC Utrecht - Sparta, gespeeld op 22 mei 1982, er nog eens bij.

Piet Imbos gaat in het voorwoord van het programmaboekje in op de status van Hans van Breukelen, Leo van Veen en Gerard van der Lem. ‘Wordt het vanavond de laatste keer, dat U en ik de drie routiniers van de F.C. in de F.C.-kleuren zien acteren?’, vraagt hij zich voorafgaand aan het thuisduel met Sparta af. ‘Hoe het ook is, Leo, Hans en Gerard, we hopen voor ons belang, dat we jullie woensdagavond 18 augustus (1982, red.) terugzien in de F.C.-formatie. Zo niet, dan, namens allen hier verenigd, dank, ja, heel veel dank voor het gebodene en… het allerbeste in jullie nieuwe omgeving.’

Uiteindelijk blijkt FC Utrecht – Sparta voor geen van de drie ervaren spelers de laatste wedstrijd in dienst van de FC te zijn. Het treffen met de Spartanen blijkt vooral een duel om snel te vergeten. Het wordt 0-1 voor de Rotterdammers, door een doelpunt van Edwin Olde Riekerink.

‘Eind goed, al goed’, concludeert Imbos al in zijn voorwoord. ‘Dat kunnen ze zich voorhouden. Een welverdiende vacantie is ze van harte gekund. Het is deksels mooi geweest, heren.’

Al op pagina 5 van de uitgave is ruimte voor de nieuwste aanbiedingen van de FC Utrecht Supportersshop. Een vishoedje kost 12,50 gulden, voor 15 piek koop je een ‘kep’. Foto’s gaan voor 1 gulden per stuk over de toonbank.

De club zit krap bij kas, zo valt te lezen in een boodschap van het interim-bestuur. Dat doet dan ook een duidelijke oproep aan de aanhang, voor de laatste wedstrijd die FC Utrecht voetbalt in het tijdelijke Veemarkt stadion: ‘ALSTUBLIEFT, MENSEN, DOE HET NIET, LAAT ALLES HEEL EN ZOALS HET IS’, staat er in kapitalen. ‘Want alles wat nu kapot wordt gemaakt, krijgt de F.C. via een rekening gepresenteerd. Dat staat zwart op wit. (…) Hou het fijn, maak er die laatste avond een happening van, maar SLOOP NIETS. Het voortbestaan van de F.C. zou U er wellicht nog mee op het spel zetten!’, is de kraakheldere boodschap.

Niet veel meer dan 2.500 supporters bezoeken die avond het noodstadion. En alles blijft heel. Een ordentelijk afscheid van een tijdelijk onderkomen.