FC Utrecht O19 verslaat Ajax O19

01 maart 2020

Topper op Zoudenbalch in Utrechts voordeel beslist: 2-1.

Na een boeiend, en in de slotfase heel spannend, voetbalgevecht stapte FC Utrecht O19 als terechte winnaar van het veld. Achtervolger Ajax O19 werd met 2-1 teruggewezen, waardoor de Amsterdammers voorlopig even afhaken in de race voor een plekje bovenin de ranglijst. FC Utrecht nestelde zich samen met FC Groningen en AZ in de top 3 van de Eredivisie.

Het ging niet vanzelf en zeker ook niet gemakkelijk voor de thuisploeg. Dat had natuurlijk te maken met de tegenstander, maar ook met de omstandigheden op Sportcomplex Zoudenbalch. De weersvoorspellingen waren niet bepaald gunstig (vlak voor het beginsignaal gingen de hemelsluizen bijvoorbeeld helemaal open en de hele wedstrijd stond er een stormachtige wind) maar het veld had er uiteindelijk niet onder te lijden. In de 2e helft liet de zon zich zelfs volop zien!

Ajax O19 had de 1e helft de felle wind in de rug en wist mede daardoor de tegenstander op eigen helft vast te zetten. FC Utrecht maakte het zich in die fase van de wedstrijd zeker niet makkelijk. Het kwam moeilijk aan goed voetbal toe. Desondanks waren er in het 1e bedrijf toch een 4-tal grote tot hele grote kansen te noteren.

Zoals het schot van Oussama Alou. Helaas voor hem en alles en iedereen met een Utrecht-hart, op de buitenkant paal. En bijvoorbeeld de snelle uitbraak in de 35e minuut, waarbij de bezetting voor de goal niet goed was en de bal strak voorlangs ging. Daar was meer uit te halen.

De Amsterdammers kwamen daar goed weg. Maar ook voor het doel van Jord Ruiijgrok, aan de andere kant, was het soms hectisch. Maar hij wist zijn doel schoon te houden, waardoor na 45 minuten spelen de 0-0 ruststand op het scorebord stond.

In de 2e helft waren de omstandigheden meer in het voordeel van de thuisploeg. Bovendien zette de ploeg hoog druk, daarmee Ajax tot het maken van fouten dwingend. Dat werkte. En de fouten die gemaakt werden, werden door de Utrechters afgestraft. Al na 10 minuten spelen in de 2e helft wist Özcan Yasar te profiteren van slecht opbouwen in de Amsterdamse verdediging. Hij bracht de stand op 1-0, en dat was niet onverdiend. Ajax ging natuurlijk op jacht naar de gelijkmaker, maar vandaag wilde dat maar matig lukken.

Het was weer de thuisploeg die het initiatief naar zich toe trok en dat leidde tot een hele fraaie treffer van Yassine Tekfaoui. Hij trok met de bal aan de voet naar binnen en verraste doelman Daan Reiziger hoog in de lange hoek. Zo zette hij zijn ploeg in de 78e minuut op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Kort daarna kon de wedstrijd definitief in het slot, als Oussama Alou maar oog gehad had voor Tommy van Butselaar! In een overtalsituatie was van Butselaar de volledig vrije man, maar Alou koos er voor om zelf te schieten, zonder het gewenste resultaat. Dat was jammer, want Ajax kreeg in de 81e minuut een strafschop in de schoot geworpen, nadat een schot in een kluwen van spelers blijkbaar een arm van een speler van de thuisploeg had geraakt.

Dat zijn altijd discutabele momenten en beslissingen, maar arbiter Varol legde de bal desondanks in volle overtuiging op de stip. Invaller Damjan Dostanic ging achter de bal staan om het vonnis te voltrekken maar hij schoot de bal, tot afgrijzen van alles en iedereen wat Ajax was, ruim een meter naast het doel van Jord Ruijgrok.

De Amsterdammers scoorden uiteindelijk tóch nog. Dat ging de Amsterdammers goed af, al moet gezegd worden dat het hen niet echt moeilijk gemaakt werd om de acties te maken. In de slotminuten van de wedstrijd kopte Jaymillio Pinas binnen en zette daarmee de 2-1 eindstand op het bord.

Trainer Robert Wijnands, in de nababbel:"We hebben het in de 2e helft naar onze hand kunnen zetten. We gaven weinig weg en profiteerden volop van de fouten van de tegenstander. Met de penalty werd het nog even linke soep en de late tegentreffer bleek uiteindelijk slechts voor de statistiek. Bij ons werd er goed aan de gemaakte afspraken gehouden door de spelers. Ik ben trots op de wijze waarop wij hebben gestreden en ben blij met het resultaat. Wij kijken voorlopig naar de bovenste plaatsen in de rangschikking."

FC Utrecht O19 - Ajax O19 2-1 (0-0)
55. 1-0 Özcan Yasar
78. 2-0 Yassin Tekfaoui
88. 2-1 Jaymillio Pinas