FC Utrecht klopt Ajax en bereikt finale!

04 maart 2020

Domstedelingen in kolkend Stadion Galgenwaard te sterk voor regerend bekerhouder: 2-0.

FC Utrecht staat in de finale van de TOTO KNVB Beker! De ploeg van trainer/coach John van den Brom zinderde vanavond (woensdag) negentig minuten lang in een kolkend Stadion Galgenwaard en was te sterk voor Ajax: 2-0.

Een absolute wereldpass is het van linksback Leon Guwara, die met een bekeken bal Sander van de Streek in kansrijke positie brengt. Edson Álvarez brengt de Utrechtse middenvelder ten val en scheidsrechter Björn Kuipers wijst naar de stip. De bal ligt op elf meter van het doel van Andre Onana en pak ‘m beet twintig meter van een Bunnikside die als één blok achter het team staat. Halverwege de tweede helft toont aanvoerder Simon Gustafson zich bepaald niet voor het eerst ‘as cold as ice’. De Zweed benut de penalty en ontketent een volksfeest aan het Herculesplein: 2-0 voor FC Utrecht, en dus een finaleplek binnen bereik!

Niet in gevaar
Die plek? Die komt na de 2-0 geen moment meer in gevaar. Ajax brengt in de personen van Klaas-Jan Huntelaar, Razvan Marin en Danilo nog drie verse krachten en nieuwe impulsen, maar tegen de Utrechtse defensie die staat als een huis is geen enkele Amsterdamse aanvaller opgewassen. De keren dat de spelers van de regerend landskampioen en bekerhouder dan toch eens tot een doelpoging komen, staat goalie Jeroen Zoet met verve zijn mannetje. Alle ballen zijn voor Zoet.

Verdiende voorsprong via Van de Streek
Van de Streek is het die er na een dik half uur voor zorgt dat FC Utrecht op een verdiende voorsprong komt. Hij knikt vanuit een vrije trap de bal prachtig in het door Andre Onana verdedigde doel. Een sterk eerste halfuur van FC Utrecht krijgt daarmee een passende beloning: 1-0.

Overrompeld
Ook na de tweede treffer van de FC uit de Domstad zijn het de Utrechters die de beste kansen krijgen. Gyrano Kerk blijkt een absolute plaag te zijn voor de Amsterdamse defensie, die ook regelmatig wordt overrompeld door de acties van Jean-Christophe Bahebeck, diens vervanger Issah Abass en de mee opkomende backs Guwara en Sean Klaiber. 

Finale op zondag 19 april
Wat aan het einde van de rit overblijft, is een verdiende bekeroverwinning voor FC Utrecht, dat op zondag 19 april in De Kuip in de finale aantreedt tegen de winnaar van het onderonsje tussen Feyenoord en NAC Breda. Die partij wordt morgen (donderdag) gespeeld. 

En zondag? Sparta-thuis!
Voor FC Utrecht staat zondag alweer de volgende partij op de rol. Die dag is het Sparta Rotterdam dat op bezoek komt in Stadion Galgenwaard. Het Eredivisieduel met de Spangenaren begint zondag aan het Herculesplein om 12.15 uur. 

FC Utrecht - Ajax 2-0 (1-0)
33. Sander van de Streek 1-0
65. Simon Gustafson (strafschop) 2-0

Gele kaarten: Sean Klaiber (FC Utrecht), Klaas-Jan Huntelaar en Lisandro Martínez (Ajax).

Toeschouwers: 22.601.

Scheidsrechter: Björn Kuipers.

Opstelling FC Utrecht:
Jeroen Zoet; Sean Klaiber, Mark van der Maarel, Justin Hoogma, Leon Guwara; Adam Maher, Joris van Overeem, Sander van de Streek, Simon Gustafson; Gyrano Kerk, Jean-Christophe Bahebeck (40. Issah Abass).

Opstelling Ajax: 
Andre Onana; Sergiño Dest, Edson Álvarez (81. Danilo), Lisandro Martínez, Nico Tagliafico; Daley Blind, Donny van de Beek, Jurgen Ekkelenkamp (69. Klaas-Jan Huntelaar); Hakim Ziyech, Dusan Tadić, Quincy Promes (81. Razvan Marin).