De Tussenbalans: FC Utrecht O8

20 maart 2020

Nu er niet wordt gevoetbald, elke dag op FCUtrecht.nl een update over een jeugdteam. Vandaag: FC Utrecht O8.

Op FCUtrecht.nl lees je in deze periode elke dag een verhaal over een jeugdteam van de club. In de serie ‘De Tussenbalans’ vandaag: FC Utrecht O8.

Vanwege de maatregelen als gevolg van het Coronavirus staat er ook voor FC Utrecht O8 voorlopig geen voetbal op het programma. Creatief als we zijn, kunnen we de spelers toch aan het voetballen houden in de vorm van huiswerk gericht op de motoriek en technische vaardigheden.

Tot nu toe maken de spelers van FC Utrecht O8, die voor het eerste seizoen bij FC Utrecht in de Academie spelen, een mooie ontwikkeling door. Aan het begin van het seizoen meldde een mooi, talentvol, divers en sterk team bestaande uit spelers die allemaal afkomstig waren van clubs uit de regio zich op Sportcomplex Zoudenbalch. Waar een aantal spelers nog moest wennen aan de wedstrijdvorm 6-tegen-6, aangezien zij bij hun vorige clubs dit nog niet hadden gespeeld, konden zij zich toch snel aanpassen aan alle nieuwe indrukken en veranderingen.

In de eerste periode is door de ploeg veel gewerkt aan de technische vaardigheden aan de bal en het kunnen domineren in de 1-tegen-1. Vanuit daar zijn de spelers van FC Utrecht O8 die vaardigheden aan het uitbreiden van alleen spelen naar: ‘Hoe speel ik nu samen?’, met de daarbij behorende spelprincipes.

Dat de ploeg van FC Utrecht O8 over veel kwaliteiten beschikt, hebben de spelers onder meer laten zien met een tweede plaats bij het FC Utrecht Mini Onder 8 toernooi, waar ook KRC Genk, KAA Gent en Feyenoord aan deelnamen, en bovendien met de winst van een door KRC Genk georganiseerd toernooi. Ook op andere toernooien met een sterk deelnemersveld wist de ploeg lang mee te doen voor de hoogste plaatsen en dit deed het team met veel passie, strijd, lef en goed voetbal.

In de competitie speelt FC Utrecht O8 regionaal in een O9-competitie, dus tegen tegenstanders die allemaal een jaar ouder zijn. In het begin moesten de spelers van FC Utrecht O8 hier erg aan wennen, maar naar mate de tijd vorderde, konden ze steeds beter omgaan met de fysieke weerstand, mede doordat het tempo van FC Utrecht O8 in alles hoger lag vergeleken met aan het begin van het seizoen. Dat was een mooi teken van dat er ontwikkeling plaatsvond bij de spelers.

Een aantal toptoernooien in binnen- en buitenland waar FC Utrecht O8 aan zou deelnemen, gaat vanwege de huidige situatie in de wereld niet door. Dat waren toernooien waar ook teams als FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Manchester City aan deelnamen. Het waren toernooien waar de stafleden, spelers en hun ouders enorm naar uitkeken, ook al omdat zij inschatten een goede kans te maken op een goede klassering gezien de denk- en werkwijze bij FC Utrecht en de spelopvatting waarbinnen de spelers worden opgeleid.

De staf van FC Utrecht O8 geniet van de ontwikkeling van alle spelers en van de fantastische oudergroep die om de ploeg heen staat. “Wij wachten af, maar wijken niet af om vanuit het hart de lijn van de ontwikkeling die FC Utrecht O8 heeft ingezet, door te zetten zodra we weer het veld op mogen”, aldus trainer/coach Quinten Dübendorfer.