De Tussenbalans: FC Utrecht O17

29 maart 2020

Nu er niet wordt gevoetbald, elke dag op FCUtrecht.nl een update over een jeugdteam. Vandaag: FC Utrecht O17.

Op FCUtrecht.nl lees je in deze periode elke dag een verhaal over een jeugdteam van de club. In de serie ‘De Tussenbalans’ vandaag: FC Utrecht O17.

“Een fantastische groep jongens, met veel talent, maar vooral met veel saamhorigheid. Natuurlijk hebben we ook wel wat persoonlijke problemen gehad, want dat krijg je als je een selectie van 23 spelers hebt en er maar 18 per wedstrijd geselecteerd kunnen worden en er maar 11 kunnen spelen. Maar dat hebben we steeds prima kunnen oplossen. Ik ben dan ook een bevoorrechte trainer, dat ik met deze groep mag werken. En de resultaten zijn er tot nog toe ook naar”, aldus trainer Rudy Jansen, als we hem vragen over het seizoen van zijn FC Utrecht O17 tot op heden.

Op maandag 17 juni kwam de selectie van FC Utrecht O17 voor het eerst bij elkaar. Voornamelijk bestaand uit de groep van FC Utrecht O16 van het seizoen ervoor, een groep die toen in de lagere poule kampioen werd. De groep werd aangevuld met nieuwkomers Dion Versluis, spits vanuit FC Dordrecht; Elijah Velland, linksbuiten, kwam van Zeeburgia, middenvelder Siep Keulemans van sc Buitenveldert, verdediger Deveron Fonville van PSV en aanvaller Mohamed Akharaz van Vitesse.

Na een viertal trainingsweken in het eerste trainingsblok en een drietal oefenwedstrijden, was er in de eerste week van het tweede trainingsblok in augustus een trainingskamp op Texel. Hier werd naast de nodige trainingsarbeid ook aan de teambuilding gewerkt o.a. middels een clinic Coastraften en een fietspuzzeltocht. Bij terugkomst was er een bemoedigende 3-0 overwinning in een oefenwedstrijd tegen FC Twente. Na een 3e plaats op het toernooi bij FC Eindhoven en een 2-0 overwinning op de Griekse O17-ploeg van AEK Athene, was de ploeg wel klaar voor het seizoen. De doelstelling was duidelijk: plaatsing voor de kampioenspoule en daarin na de winterstop zo hoog mogelijk eindigen.

De competitie is zo opgezet, dat na een serie van 13 wedstrijden waarin iedere ploeg elkaar een keer ontmoet, de beste acht na de winterstop in een volledige competitie mogen uitmaken wie er kampioen van Nederland wordt.

Nu, maart 2020, kunnen we wel stellen dat de ploeg aardig op weg is. Alleen in de beker is O17 jammer genoeg uitgeschakeld. Eind augustus werd na strafschoppen wel gewonnen van Sparta Rotterdam, maar in de ronde daarna was Vitesse na strafschoppen te sterk, terwijl Utrecht na een 2-4 achterstand in blessuretijd nog terug wist te komen tot 4-4. Trouwens wel één van de sterke punten van de ploeg, de jongens zijn mentaal sterk en zijn niet snel bij een achterstand uit het lood geslagen.

Het oude Zuiderpark was het toneel van de eerste competitiewedstrijd. De leeftijdsgenoten van ADO Den Haag werden met een duidelijke 0-4 opzijgezet. De twee opeenvolgende weken moesten aantonen hoe O17 er eigenlijk voorstond. En dat examen doorstond de ploeg met verve, sterke ploegen AZ O17 (thuis) en PSV O17 (uit) werden beiden met 2-0 verslagen. De week erna werd echter teleurstellend thuis gelijkgespeeld tegen FC Groningen O17 en weer een week later in Amsterdam met 5-3 verloren van Ajax O17, na wel twee keer een voorsprong te hebben genomen. Ondanks dit puntenverlies kon wel de conclusie worden getrokken dat FC Utrecht O17 een sterke selectie had, die van iedereen eigenlijk wel kon winnen. Dat was ook de nationale selectietrainer niet ontgaan: spits Mees Rijks werd geselecteerd voor Oranje O17 en keeper Mikki van Sas voor Oranje Onder 16, terwijl rechtsachter Ky-mani van Gonter en linkeraanvaller Stan Wassenaar voor hun sterke ontwikkeling werden beloond met een selectie voor het ‘Futures team’, een schaduwteam van Oranje Onder 17. Trainer Rudy Jansen was dan ook met zijn ploeg op de goede weg.

Twee wedstrijden voor de winterstop was FC Utrecht O17 zeker van een plaats bij de eerste acht: weliswaar na een onverdiende 2-3 nederlaag tegen koploper Feyenoord O17 was FC Utrecht O17 niet meer te achterhalen door de concurrentie. De laatste twee wedstrijden liet O17 prachtig spel zien en tegenstanders FC Twente O17 en Sparta Rotterdam O17, waartegen eerder in de beker gelijk was gespeeld, werden met respectievelijk 6-1 en 4-0 verslagen. Daarmee eindigde de ploeg met 29 punten uit 13 wedstrijden als tweede achter het ongeslagen Feyenoord O17.

Trainer Rudy Jansen had dan ook nog maar één boodschap voor zijn spelers alvorens zij van een welverdiende vakantie konden gaan genieten: “We zijn tweede geworden, hebben het fantastisch gedaan tot nog toe, dus als we na de winterstop het nog beter willen doen dan is er maar één conclusie mogelijk: gaan voor de eerste plaats.”

Het toeval wilde dat Feyenoord O17 de eerste tegenstander van de kampioenspoule zou zijn. In een tweetal oefenwedstijden tegen respectievelijk Kampong O19 en FC Eindhoven O17 scoorde FC Utrecht O17 maar liefst 18 keer en dus werd de wedstrijd met de Rotterdamse tegenstander met vertrouwen tegemoet getreden. En dat was niet geheel ten onrechte. Feyenoord O17 werd in de eerste helft overrompeld en stond bij rust al met 5-0 achter, om uiteindelijk na een wat ongeconcentreerde Utrechtse start van de tweede helft met 8-3 te verliezen.

De week erop werd een zwaarbevochten overwinning bij AZ O17 behaald: de Alkmaarders hadden wel het betere van het spel, maar konden het de Utrechtse verdedigers niet echt lastig maken, zodat een benutte strafschop voor FC Utrecht O17 de winst bracht. De derde wedstrijd leerde dat ook FC Utrecht O17 zich niet kan permitteren om niet elke wedstrijd met volledige inzet als ploeg aan te gaan: PSV O17 toonde dat in Eindhoven aan en stuurde de Domstedelingen met een 5-0 nederlaag naar huis.

Gelukkig bleek daarna de sterke mentaliteit van de selectie, de volgende wedstrijd werd PEC Zwolle O17, waarvan voor de winterstop moeizaam met 3-2 werd gewonnen, met duidelijke cijfers verslagen (6-1). En een week later werd revanche genomen op de eerdere nederlaag bij Ajax O17. Na een voortreffelijke wedstrijd van de ploeg van Jansen, waarin veel kansen niet eens werden benut, scoorden spitsen Mees Rijks en Dion Versluis allebei en stond de uitstekende verdediging onder leiding van aanvoerder Jens Guiting als een huis: 2-0.

Tot de helft van de competitie stonden er toen nog twee wedstrijden op het programma tegen resp. de nummers acht en zeven van de stand tot dan toe. De wedstrijd in het hoge noorden tegen sc Heerenveen O17 leverde dan wel op de valreep een overwinning op, maar leverde ook een drietal blessures op. Opnieuw een sein aan de ploeg, dat elke wedstrijd weer met de volle inzet en focus moet worden gespeeld. Ondanks de blessures leverde daarna de zevende wedstrijd ook weer drie punten op. Sparta Rotterdam O17 werd na een moeizame eerste helft (2-2) uiteindelijk met 3-2 verslagen. Rechtsbuiten Juruël Bernadina mengde zich daarbij ook bij de topscorers van O17 door tweemaal te scoren.

Met een uitwedstrijd in Amsterdam tegen Ajax O17 op het programma, is FC Utrecht O17 dus halverwege de kampioenscompetitie de koploper met twee punten voorsprong op AZ O17 en vier op nummer drie PSV O17. Alhoewel niet zeker is of, gezien de huidige situatie met het Coronavirus, het seizoen kan worden afgemaakt, kan FC Utrecht trots zijn op zijn O17-selectie. De toekomst zal leren in hoeverre we spelers van deze selectie in Stadion Galgenwaard kunnen bewonderen.