De Tussenbalans: FC Utrecht O14

26 maart 2020

Nu er niet wordt gevoetbald, elke dag op FCUtrecht.nl een update over een jeugdteam. Vandaag: FC Utrecht O14.

Op FCUtrecht.nl lees je in deze periode elke dag een verhaal over een jeugdteam van de club. In de serie ‘De Tussenbalans’ vandaag: FC Utrecht O14.

Seizoen 2019/2020 begon voor FC Utrecht O14 met een compleet nieuwe staf, vier nieuwe spelersgroep en een grote selectie van 23 talenten. Vanaf het begin van de jaargang is de staf begonnen met het aanbrengen van structuur, discipline en duidelijkheid; binnen en buiten het veld. Zelfregulatie, bij bijvoorbeeld het verzorgen van materialen, meedenken over speelwijze/oefenstof/eigen ontwikkeling/teamontwikkeling, het houden van wedstrijdbesprekingen met of zonder beelden, enzovoorts. Veel is hierin een wisselwerking geweest tussen spelers en trainers. Het was ook een eerste periode waarin er werd kennisgemaakt; trainers met spelers, spelers met trainers en de spelers/staf met de voetbalvisie en voetbalstof van de hoofdtrainer, waarbij de nadruk ligt op het individu/linie/samenwerking tussen de linies en het team. Het doel van de staf is om de spelers zelf na te laten denken over voetbal en wat daarbij komt kijken en ze daar vrijheid in te geven.

Tijdens de eerste wedstrijden en toernooien zag je dat de spelers moesten wennen aan een andere manier van spelen dan ze gewend waren en moeite hadden om naarmate de wedstrijden vorderden het niveau vast te houden. FC Utrecht O14 kreeg niet altijd wat het verdiende, maar de talenten bleven zich inzetten, durfden fouten te maken waarvan ze uiteindelijk leerden en beter werden. Met de week werd het niveau hoger, kon de ploeg dat niveau langer vasthouden en daardoor werden de resultaten uiteindelijk ook beter. Met name de individuele ontwikkeling van de spelers als voetballer, maar zeker ook als persoon zijn hierin de grootste factor geweest.

De doelstelling was om te promoveren van de B-poule naar de A-poule en daar is FC Utrecht O14 met vlag en wimpel in geslaagd. In nagenoeg alle wedstrijden waren de talenten uit de Domstad de gehele wedstrijd of een groot deel ervan de bovenliggende partij, liet het team goed voetbal zien binnen aanvallen/verdedigen/omschakelen en was FC Utrecht in staat om als team te variëren binnen haar speelwijze tijdens deze wedstrijden. Daarnaast heeft het team als ploeg karakter getoond in wedstrijden die stroever verliepen en die daardoor met elkaar tot een goed einde kunnen brengen.

Na de winterstop heeft FC Utrecht O14 deze lijn doorgetrokken en mooie wedstrijden gespeeld tegen bijvoorbeeld FC Volendam O14, waar de Utrechters van 2-0 achter terugkwamen tot 2-2 door te blijven voetballen en de oplossingen met elkaar te vinden. En denk ook aan een zeer terechte 2-1 overwinning op Feyenoord O14 na een 0-1 achterstand. In de wedstrijden tegen PSV O14 (0-1) en Ajax (1-3) heeft FC Utrecht O14 laten zien dat het met de gehanteerde manier van spelen meekan met de top en in grote delen van de wedstrijd zelfs de bovenliggende partij kan zijn; maar dat er werd verloren door individuele momenten; dat zijn leermomenten. FC Utrecht O14 heeft laten zien dat het ook op het hoogste niveau meekan met de eigen visie en manier van spelen. Het is nu een zaak van bezig blijven met het individu en het team verder ontwikkelen, om ook in de topwedstrijden het niveau te kunnen vasthouden en zo jezelf als team te kunnen belonen.