De Tussenbalans: FC Utrecht O10

22 maart 2020

Nu er niet wordt gevoetbald, elke dag op FCUtrecht.nl een update over een jeugdteam. Vandaag: FC Utrecht O10.

Op FCUtrecht.nl lees je in deze periode elke dag een verhaal over een jeugdteam van de club. In de serie ‘De Tussenbalans’ vandaag: FC Utrecht O10.

Voor FC Utrecht O10 begon het seizoen 2019/2020 in juni. Het team heeft sindsdien veel succesmomenten en leermomenten meegemaakt. Bovenal stonden de eerste negen maanden van deze jaargang in het teken van hard werken aan de eigen ontwikkeling. Dit gebeurde bijvoorbeeld door zelf leerdoelen te kiezen, zelf oefenvormen te kiezen om deze doelen te trainen en door individueel of met een van de trainers videobeelden te bekijken.

In oktober ging FC Utrecht O10 naar Duitsland om de Herbst Cup te spelen. Per trein maakte de ploeg de reis naar Düsseldorf, waar op het perron de gastgezinnen het team verwelkomden. Het was een spannend weekend, voor zowel de spelers als de ouders, omdat het voor veel van de spelers de eerste keer was dat ze zonder ouders op reis gingen en in een gastgezin zouden verblijven. Na minicursussen ‘Google Translate’ en ‘Hoe gedraag ik me in een gastgezin?’ en ‘Hoe gedraag ik me op reis?’ was FC Utrecht O10 echter goed voorbereid om dit weekend op pad te gaan. Na een mooi weekend vertrok de ploeg weer terug naar Nederland, maar niet voordat ze tijdens het wachten op een trein een aantal populaire FC Utrecht-liedjes hadden geleerd. In Nederland stond een groot ontvangstcomité het team op te wachten.

Een paar weken later waren de rollen omgedraaid. Eind oktober speelde FC Utrecht O10 een vriendschappelijke wedstrijd tegen Bayer Leverkusen O10 en de talenten van de club uit Duitsland bleven vervolgens overnachten bij de spelers van FC Utrecht. Dit omdat een dag later een minitoernooi gespeeld ging worden, waar naast FC Utrecht en Bayer Leverkusen ook Club Brugge en KAA Gent deelnamen. FC Utrecht O10, gesteund door meerdere O9 spelers, mocht zich na een reeks van drie overwinningen winnaar noemen van dat toernooi. Al met al weer een leerzaam weekend, als gevolg van de gastgezinnen en het leren omgaan met andere speelstijlen; die van de voetbalvrienden uit België en Duitsland.

Naast succesmomenten waren er ook voldoende leermomenten. Van het omgaan met teleurstellingen als gevolg van het niet mee mogen naar een toernooi, geblesseerd raken tot omgaan met het verlies van een finale. Al met al heeft FC Utrecht leuke en leerzame maanden achter de rug. De ploeg hoopt dit seizoen nog een aantal keer te mogen genieten op het veld en doet het tot die tijd met voetbalhuiswerk en videobellen met de trainers.