Worldwide: Diemers verbaast zichzelf, Zivkovic maakt Premier League-debuut

24 juni 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: updates over onder anderen Mark Diemers, Richairo Zivkovic en Myenty Abena.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag pakken we weer eens flink uit. Met updates over Mark Diemers, Richairo Zivkovic, Dries Mertens, Myenty Abena, Kevin van Kippersluis, Timo Letschert, Simon Makienok, Tashreeq Matthews en een interview met Yassin Ayoub.

“Een harde werker met een goede pass en een prima schot. Een speler met de nodige ervaring in de Eredivisie die klaar is voor de volgende stap.” Zo werd kersverse Feyenoord-aanwinst Mark Diemers omschreven op de website van de Rotterdamse club. Diemers werd in 2012 door FC Utrecht vastgelegd. De middenvelder uit Leeuwarden kwam tot 47 partijen in de hoofdmacht van de FC, waarin hij goed was voor drie goals en drie assists.

“Dit had ik pak ‘m beet twee, drie jaar geleden niet gedacht”, zei Diemers zelf over zijn transfer naar de Kuipclub. “Ik ben vorige week al op het trainingscomplex geweest voor een gesprek met de trainers. Dat was heel fijn. Ik zal hard moeten werken voor mijn plekje, maar daar ga ik mijn uiterste best voor doen.”

Premier League-debuut voor Zivkovic
Hij moest er, sinds hij op 31 januari zich op huurbasis bij Sheffield United aansloot, best een poos op wachten. Maar afgelopen weekend was het dan zover: niet alleen zat oud-speler van FC Utrecht Richairo Zivkovic voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Sheffield United, de aanvaller maakte in het duel met Newcastle United ook meteen zijn Premier League-debuut in dienst van The Blades. Er waren zestien speelminuten weggelegd voor ‘Zivko’, die niet kon voorkomen dat zijn team met 3-0 van The Magpies verloor.

Mertens geëerd door Napoli
Voormalig speler van FC Utrecht Dries Mertens maakte onlangs zijn 122ste doelpunt als speler van Napoli en werd daarmee clubtopscorer aller tijden van de club uit het zuiden van Italië. Die mijlpaal lieten ze bij Napoli bepaald niet ongemerkt aan zich voorbij gaan. Gisteren kwam Napoli in actie met een speciale Dries Mertens-badge op de mouw van het wedstrijdshirt. Een eerbetoon van formaat, en bovendien levert het een mooi collectors item op. De speciale Mertens-shirts worden in de fanshop van Napoli verkocht.

Weer zilverwaar voor Abena
Voor het tweede seizoen op rij heeft Myenty Abena uit Maarssen met zijn team een prijs gepakt. Won hij in de jaargang 2018/2019 nog de beker van Slowakije met Spartak Trnava, dit seizoen heeft hij met zijn huidige ploeg Slovan Bratislava de landstitel gepakt. Hoewel er in de kampioensronde in Slowakije nog wel wat partijen op de rol staan, is de topclub waar de door FC Utrecht opgeleide Abena een sterkhouder is niet meer in te halen door de concurrentie.

Opnieuw nieuwe uitdaging voor Van Kippersluis
In een tijdsbestek van amper een jaar is Kevin van Kippersluis voor de vierde keer door een club als aanwinst voorgesteld. Na korte passages bij het Indonesische Persib Bandung, het Spaanse CD Badajoz en het Zweedse AFC Eskilstuna gaat de voormalig speler van FC Utrecht met ingang van het nieuwe seizoen voetballen voor Go Ahead Eagles. “Ik wil weer gewoon alleen aan voetbal denken, stappen maken en hopelijk weer tot de betere spelers in de competitie gaan behoren”, aldus Van Kippersluis.

Bloedstollende slotspeeldag in 2. Bundesliga
Het belooft billenknijpen te worden zondag voor de supporters van het Hamburger SV van oud-speler van FC Utrecht Timo Letschert en voor de fans van Dynamo Dresden, dat tegenwoordig ex-voetballer van FC Utrecht Simon Makienok onder contract heeft. Hamburger SV staat met nog slechts een speelronde te gaan op plek vier, met een punt minder dan nummer drie Heidenheim. Die derde plek, die betekent: een play-off spelen om promotie naar de 1. Bundesliga. Wie vierde eindigt? Die grijpt sowieso naast promotie. Hamburger SV zal moeten oogsten tegen SV Sandhausen en hopen dat Heidenheim punten morst tegen het al gepromoveerde Arminia Bielefeld. Onderaan de tabel staat Dynamo Dresden, dat eigenlijk alleen theoretisch degradatie nog kan ontlopen. Een monsterzege op de slotspeeldag van het seizoen, tegen VfL Osnabrück, is dan hoe dan ook benodigd. De spannende ontknoping live volgen? FOX Sports zendt een schakelshow uit.

Debuut voor Matthews in Zweedse hoogste divisie
De Zuid-Afrikaanse jeugdinternational Tashreeq Matthews, die vorig seizoen enige tijd op huurbasis uitkwam voor Jong FC Utrecht, heeft afgelopen week zijn debuut gemaakt in de Allsvenskan; de Zweedse hoogste divisie. Matthews viel vlak voor tijd in namens Valberg BoIS in het uitduel met Helsingborgs IF. Matthews en co wonnen met 0-3.

Yassin Ayoub: van speler naar supporter
Vanuit zijn balkon in Griekenland blikte huidig Panathinaikos-speler Yassin Ayoub in de videoserie Worldwide uitgebreid terug op zijn periode bij FC Utrecht. De middenvelder doorliep in de Domstad de jeugdopleiding, brak er door in de hoofdmacht en stapte na de nodige seizoenen in Utrechtse dienst, met daarin tal van mooie momenten, over naar Feyenoord. Een interview met de oud-speler van de FC, die inmiddels gerust supporter van FC Utrecht mag worden genoemd:

Volgende week aflevering 91 van deze rubriek!