'Supporter van FC Utrecht ben je je hele leven en ook daarna'

30 juni 2020

Dat Jan van Zanen er op zijn laatste werkdag als Burgemeester van Utrecht bij was en ook het woord voerde, benadrukte nog eens hoe bijzonder de bijeenkomst was. FC Utrecht herdacht dinsdag, aan de vooravond van het vijftigjarig bestaan, in kleine kring de overledenen uit de geschiedenis van de club. Dat gebeurde op het prachtige buitenterrein van Crematorium Daelwijck, waar FC Utrecht sinds 2017 haar eigen strooiveld heeft.

Daar, op het heilige gras uit Stadion Galgenwaard en voorzien van vier rood-witte stoeltjes uit het stadion, vond een sfeervolle en indrukwekkende plechtigheid plaats. FC Utrecht betoonde eer aan de overleden supporters van de club, aan oud-spelers en medewerkers die er niet meer zijn, aan spelers, vrijwilligers en andere betrokkenen van de fusieclubs DOS, Elinkwijk en Velox en aan de slachtoffers van de coronapandemie.

‘FC Utrecht-supporter ben je je hele leven’
De bijeenkomst werd geopend door zangeres Pia Latoya met ‘Amazing grace’. Vervolgens herdacht Teun den Hartog, voorzitter van de Supportersvereniging FC Utrecht, namens de supporters en de andere geledingen binnen FC Utrecht, hen die helaas niet meer getuige mogen zijn van het vijftigjarig bestaan van FC Utrecht. “Maar”, zei hij, “ze zijn er toch een beetje bij. Want supporter van FC Utrecht ben je je hele leven en ook daarna.”

Harm Kamphuis van maatschappelijk partner Yarden benadrukte dat zijn bedrijf, net als FC Utrecht, maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid serieus neemt en daarom met overtuiging het FC Utrecht-strooiveld en de herdenking een warm hart toedraagt. Het strooiveld is er, riep Kamphuis in herinnering, gekomen op persoonlijk initiatief van Marijke Hobbij en Yarden pakte de handschoen samen met FC Utrecht op.

Verbindende rol
Cas Hoogendoorn, jeugdkeeper in de opleiding van FC Utrecht, las vergezeld door zijn opa een gedicht voor, waarin hij liet blijken hoeveel de club nu al voor hem en zijn familie betekent en zorgt voor verbinding. “Mijn ouders en mijn opa brengen me dagelijks naar Zoudenbalch en daarmee is de club voor ons een gezamenlijk doel”, zei hij. Jan van Zanen haakte daar, in zijn allerlaatste optreden voor zijn afscheid van Utrecht, op in. “FC Utrecht pakt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en speelt daarmee in de Utrechtse gemeenschap een belangrijke en verbindende rol”, zei de burgemeester. Hij refereerde aan de steun die hij van de FC-supporters kreeg na de tramaanslag van vorig jaar. “Ik krijg nog kippenvel als ik denk aan het spandoek: ‘Utreg buigt nooit’. Die beelden zijn terecht de hele wereld over gegaan. Ook daarom zal ik de stad en FC Utrecht missen en neem ik met weemoed afscheid”, aldus Van Zanen.

Thijs van Es, Algemeen Directeur van FC Utrecht, wees op de uiteenlopende emoties die de FC Utrecht-gemeenschap met elkaar deelt. “Het is juichen en grote blijdschap bij een overwinning, maar ook het gezamenlijke verdriet bij het overlijden van een jonge supporter”, zei Van Es. “Ook daarin ligt onze rol als verbinder.”

‘Ti amo’
De bijeenkomst werd afgesloten met het plaatsen van kransen voor de overledenen uit de geschiedenis en het heden van FC Utrecht, het blazen van de ‘Last Post’ en het zingen door Pia Latoya van ‘Ti Amo’, waarmee ook een memorabel onderdeel uit de geschiedenis van FC Utrecht eer werd aangedaan. Dat lied was namelijk het lievelingslied van David di Tommaso, de in 2005 overleden speler van de club.