Worldwide: Van der Hoorn en Boldewijn strijden voor promotie

29 juli 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Mike van der Hoorn, Enzio Boldewijn, Louis Nganioni, Keelan Lebon en een blik op het MLS is Back Tournament.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: de promotiestrijd van Mike van der Hoorn met Swansea City en Enzio Boldewijn met Notts County, een nieuwe club voor Keelan Lebon en een transfervrije status voor Louis Nganioni, plus een blik op de verrichtingen van ex-spelers van FC Utrecht in het MLS is Back Tournament.

Toen hij enige tijd geleden te gast was in de tv-reeks van deze Worldwide-serie, gaf Mike van der Hoorn het al aan: met Swansea City proberen de opwaartse lijn te pakken te krijgen en plaatsing af te dwingen voor de play-offs om promotie naar de Premier League, dat was het doel. Dat is alvast gelukt. Door een tegendoelpunt in de zesde minuut van de blessuretijd op de 46ste en laatste speeldag van het seizoen viel Nottingham Forest buiten de boot en was het de ploeg van oud-speler van FC Utrecht Van der Hoorn die, op bijna wonderbaarlijke wijze, dan toch nog plaatsing voor de eindronde afdwong.

In de heenwedstrijd van de halve finale van de nacompetitie wonnen The Swans – met Van der Hoorn negentig minuten binnen de lijnen - alvast met 1-0 van Brentford, en vanavond (woensdag) staan beide ploegen weer tegenover elkaar; nu in Londen. Het zou een stunt zijn als het nummer 7 van de eindklassering Swansea City lukt om nummer 3 van de ranglijst Brentford uit te schakelen in de strijd om promotie; een gevecht dat uiteindelijk zal moeten worden aangegaan met Fulham, dat zich in de andere halve finale wist te ontdoen van Cardiff City.

Boldewijn naar Wembley
Van der Hoorn is niet de enige ex-speler van FC Utrecht die in de Britse competities nog knokt voor promotie. Op het vijfde niveau is Enzio Boldewijn actief met zijn club Notts County. Met die ploeg degradeerde hij afgelopen seizoen uit het betaalde voetbal; op zich al pijnlijk natuurlijk, maar des te meer omdat Notts County tot dat moment de oudste profclub ter wereld was: het team werd in 1862 in Nottingham opgericht. Maar nu lonkt dus een terugkeer naar League Two, en daarmee het professionele voetbal. Het in de competitie als derde geëindigde Notts County rekende, met Boldewijn als invaller, in de halve finale van de nacompetitie af met Barnet (2-0) en treft in de eindstrijd aanstaande zondag in het iconische Wembley de nummer 2 van de reguliere competitie: Harrogate Town. De winnaar van dat onderonsje promoveert en wordt daarmee profploeg, de verliezer moet het volgend seizoen opnieuw proberen in de zogeheten National League.

Lebon vindt nieuwe club, Nganioni transfervrij
Twee Franse oud-spelers van FC Utrecht haalden de voorbije week het nieuws. Het nog doorlopende contract van Louis Nganioni bij de Deense eerstedivisionist BK Fremad Amager is ontbonden. Nganioni kon sinds zijn komst naar de Deense ploeg maar moeilijk een vaste stek in het team veroveren en gaat nu op zoek naar een andere club waar hij meer speelminuten hoopt te maken. Keelan Lebon, op zijn beurt, heeft al een nieuwe ploeg gevonden. De aanvaller gaat aan de slag bij PFC Beroe Stara Zagora, een team dat afgelopen seizoen in de subtop van de hoogste divisie van Bulgarije eindigde. Lebon kan alvast het Gevecht om Thracië in zijn agenda noteren; zo wordt de beladen derby tussen PFC Beroe Stara Zagora en streekgenoot Botev Plovdiv genoemd.

Dompers in MLS is Back Tournament
Gaat zaterdag de FOX Sports Comeback van start met FC Utrecht – AZ, in de Verenigde Staten is het MLS is Back Tournament al enige tijd in volle gang. Voor de oud-spelers van FC Utrecht die met hun huidige Amerikaanse ploegen deelnemen aan dat toernooi, is het evenement alleszins weinig succesvol verlopen. Vito Wormgoor, speler van Columbus Crew, liep een enkelblessure op. Hij moest geblesseerd toezien hoe zijn ploeg in de achtste finales door Minnesota United FC werd uitgeschakeld. Tot de knock-outfase kwam het niet eens voor David Jensen, die met New York Red Bulls in de groepsfase al sneuvelde, evenals Juan Agudelo, die met Inter Miami FC zelfs alle drie de poulepartijen verloor. Het toernooi is, evenals de Comeback-duels die in Nederland in augustus worden gespeeld, te volgen via FOX Sports.

Volgende week aflevering 95 van deze rubriek!