Worldwide: Sleutelspeler Klich leidt Leeds naar titel

22 juli 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Mateusz Klich, Wai Tsun Dai, Ruben Ligeon en meer.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: de sleutelrol van Mateusz Klich bij kampioen Leeds United, nieuwe uitdagingen voor Lars Veldwijk, Wai Tsun Dai en Hamza Boukhari en updates over Stijn Vreven, Prince Rajcomar en Kai Heerings.

Of hij een standbeeld krijgt in Leeds, valt nog maar te bezien. Maar zeker is het dat zijn naam, Mateusz Klich, onlosmakelijk is verbonden met het seizoen 2019/2020 van Leeds United; de jaargang waarin de club dan eindelijk die felbegeerde titel pakte en misschien nog wel belangrijker: promotie naar de Premier League wist af te dwingen. ‘Terug waar we thuishoren, terug op het hoogste niveau’, zeggen de supporters van de club van de voormalig middenvelder van FC Utrecht dan. Terug in de Premier League, na zestien seizoenen afwezigheid.

Er is slechts één speler die in de jaargang 2019/2020 tot nu toe – er staat nog een 46ste en laatste speelronde op de rol in het Championship, de één na hoogste divisie van Engeland – meer speelminuten heeft gemaakt in de hoofdmacht van het geprezen Leeds United van trainer Marco Bielsa, dan ex-FC Utrecht’er Klich. De international van Polen, zo mag je gerust zeggen, heeft Leeds United bij de hand genomen en de weg gewezen naar de titel; samen met enkele andere sterkhouders zoals Ben White, Jack Harrison en Stuart Dallas. Ook qua productiviteit scoort de voormalig speler van FC Utrecht trouwens prima in de kampioensploeg uit Leeds; alleen Patrick Bamford en Pablo Hernández scoorden dit seizoen vaker voor de withemden dan Klich, die zeven keer trefzeker was. “Zonder Klich is het niet hetzelfde. Hij is een sleutelspeler en heeft Premier League-kwaliteit", zei een Engelse voetbalrecensent over Klich, die in het seizoen 2017/2018 16 partijen speelde namens FC Utrecht.

Nieuwe uitdagingen voor Veldwijk, Dai en Boukhari
Terwijl Klich een feestje vierde in Leeds, waren er ook diverse oud-spelers van FC Utrecht die zich aan een nieuwe club verbonden. Wat te denken van spits Lars Veldwijk, die na 11 keer te zijn uitgekomen voor de Zuid-Koreaanse topclub Jeonbuk Hyundai Motors is verkast naar Suwon FC, de koploper van de K League 2; de Keuken Kampioen Divisie van Zuid-Korea. Ook Wai Tsun Dai voetbalt tegenwoordig in Azië. De middenvelder uit Hong Kong, die 12 maal het shirt van Jong FC Utrecht aantrok in de jaargang 2018/2019, heeft het Onder 23-team van Wolverhampton Wanderers verruild voor een plek in de selectie van het Chinese Shenzhen FC. Die club is actief op het hoogste niveau van China en wordt getraind door de Italiaanse ex-prof Roberto Donadoni. Hamza Boukhari, een aanvaller die met Jong FC Utrecht 30 partijen speelde in de Keuken Kampioen Divisie, heeft de overstap gemaakt van TAC’90 naar HVV Laakkwartier.

Ligeon treft Vreven, tests voor Heerings en Rajcomar
In Slowakije komt voormalig FC Utrecht-verdediger Ruben Ligeon bij AS Trencin een andere oud-voetballer van de FC uit de Domstad tegen. Stijn Vreven is bij de ambitieuze club waar zeer regelmatig Nederlandse voetballers onder contract staan gepresenteerd als trainer. Een andere oud-verdediger van FC Utrecht, Kai Heerings, die afgelopen seizoen voor North East United in India speelde, is nu op proef bij Almere City FC. Ook Prince Rajcomar werkt momenteel een stage af. De voormalig spits van FC Utrecht traint mee met Kozakken Boys.

Volgende week aflevering 94 van deze rubriek!