Goede oefenpot, geen winnaar

22 juli 2020

FC Utrecht en KRC Genk in balans in vriendschappelijke wedstrijd in Burgh-Haamstede: 3-3.

In een vriendschappelijke wedstrijd die achter gesloten deuren werd gespeeld, hielden FC Utrecht en KRC Genk elkaar in balans. Het onderonsje tussen de Domstedelingen en de landskampioen van België van 2019 eindigde op het veld van FC De Westhoek in het Zeeuwse Burgh-Haamstede in 3-3.

Aanvaller Jonas Arweiler snelt het zestienmetergebied van tegenstander KRC Genk in en wordt aangetikt door Casper De Norre. Overtreding, penalty. Met nog een paar minuten op de klok krijgt Simon Gustafson vanaf elf meter de uitgelezen kans te scoren, en dat doet de Zweed op de voor hem zo kenmerkende, koelbloedige wijze: 3-3.

Balans
Een doelpunt dat wellicht niet het meest cruciale is en zal zijn in de voetbaljaargang 2020/2021, maar wel een treffer die ervoor zorgt dat het treffen tussen FC Utrecht en de landskampioen van België van 2019 een eindstand krijgt die het verdient; namelijk een gelijkspel. Want zo is de wedstrijd: het is een pot waarin beide ploegen elkaar mooi in balans houden.

Direct druk
Het is ook een match waarin het baltempo hoog is, van de eerste tot en met de laatste tel. Waar het voor FC Utrecht de tweede match in het voorseizoen is – afgelopen zaterdag werd in Antwerpen met 0-0 gelijkgespeeld tegen Royal Antwerp FC – daar is het duel dat op de mooie grasmat van FC De Westhoek in Burgh-Haamstede wordt gespeeld voor de Belgen de derde in hun oefencampagne. De Champions League-deelnemer van 2019/2020 versloeg eerder Union Sint-Gillis met 3-1 en Excelsior met 4-1. KRC Genk zet de Domstedelingen vanaf het allereerste begin flink onder druk en de ploeg van trainer/coach John van den Brom laat zien daar doorgaans goed mee te kunnen omgaan.

Kerk maakt de eerste
De doelpunten die in de eerste helft vallen, worden bewaard tot het slot van het eerste wedstrijddeel. Tien minuten voor de rust opent Gyrano Kerk de score. De aanvaller schiet, de bal wordt enigszins van richting veranderd en zodoende kan goalie Maarten Vandevoordt er niets tegen beginnen; het eerste doelpunt van FC Utrecht van de jaargang 2020/2021 is een feit: 1-0. Amper vijf minuten later moet ook Fabian de Keijzer een bal uit het net halen. Voormalig speler van FC Utrecht Cyriel Dessers staat op de juiste plaats en werkt de bal na een vlotte aanval binnen: 1-1.

Belgen kort op voorsprong
Halverwege de tweede helft – FC Utrecht speelt na de break met tien andere spelers dan voor de pauze; alleen Davy van den Berg blijft binnen de lijnen – komt KRC Genk via een penalty op voorsprong. Nigeriaans international Paul Onuachu scoort na een pingel die wordt gegeven na een overtreding van Sean Klaiber op de Braziliaanse opgekomen vleugelverdediger Neto Borges: 1-2. Lang kunnen de Belgen niet van die voorsprong genieten; een minuut later schiet Shawn Adewoye de bal achter zijn eigen goalie: 2-2.

Passende eindstand
Over en weer blijven beide ploegen elkaar met goede aanvallen bestoken, en tien minuten voor tijd moet FC Utrecht voor de derde keer capituleren. Luca Oyen schiet knap de 2-3 binnen. Die score blijft lang op het Zeeuwse bord staan, maar dankzij de benutte strafschop vlak voor tijd van Gustafson komt er dan toch het evenwicht in de score dat past bij het beeld van de wedstrijd.