Naast de sterke sportieve resultaten van de voorbije vier seizoenen, waarin FC Utrecht telkens in de top 6 van de Eredivisie eindigde en twee maal de play-offs om Europees voetbal won, zag de club de voorbije jaren de waarde van de selectie explosief stijgen, zo vertelde Van Es tijdens de drukbezochte Nieuwsjaarsreceptie in Stadion Galgenwaard. “Die waarde is de voorbije jaren met 300 procent toegenomen. Bovendien bevindt onze beloftenploeg zich inmiddels in de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie en draaien onze jeugdteams mee in de top van hun competities”, aldus Van Es. Maar niet alleen op sportief vlak zet de FC uit de Domstad stappen. Ook extrasportief wint de ambitieuze club uit Utrecht terrein. “Het aantal supporters stijgt, het aantal bezoekers van de thuiswedstrijden blijft toenemen. Dit seizoen hebben we inmiddels gemiddeld 94 procent gevuld van onze effectieve capaciteit, met gemiddeld 19.700 bezoekers per wedstrijd. Het aantal leden van de Business Club is in 2019 met 15 procent toegenomen tot 400, waarmee het één van de grootste businessclubs is van de regio Utrecht. Daarnaast is de commerciële omzet gestegen en zijn we op maatschappelijk vlak, naast sportief presteren onze belangrijkste statutaire reden van bestaan, flink doorgegroeid. En ook de samenwerking met de gemeente, politie, justitie en brandweer is van hoog niveau”, vervolgde Van Es. “Dat werd onder meer zichtbaar tijdens de herdenking in Stadion Galgenwaard van de aanslag in Utrecht.”
Twee routes
Tegelijkertijd, zo vertelde Van Es, maakte FC Utrecht in de afgelopen jaren verlies, met uitzondering van het seizoen 2017/2018 waarin de club een winst maakte door aanzienlijke transferinkomsten van onder meer de overgang van Sébastien Haller naar Eintracht Frankfurt. Op dit moment, zo schetste Van Es, heeft FC Utrecht een negatief eigen vermogen en gering werkkapitaal. “Dat boekhoudkundig verlies voelt niet in balans met de zeer positieve ontwikkeling van onze club. Al is het maar omdat de waarde op het veld niet als waarde op de balans opgenomen mag worden. Met deze financiële situatie moeten wij iets doen. Het belemmert ons in onze ambitie. Het leidt af en zorgt voor de nodige tijdsintensieve handelingen om de situatie te managen. Tijd die je liever met elkaar zou steken in andere zaken”, aldus de Algemeen Directeur van FC Utrecht. “Er zijn nu twee routes die we kunnen bewandelen. De route van saneren of de route van investeren. En investeren is juist in de afgelopen jaren gedaan, met grote steun van onze grootaandeelhouder Frans van Seumeren. Investeren is ook wat we blijven doen. De feiten laten zien dat het aandeel FC Utrecht inmiddels ondergewaardeerd is. Zeker ook als we de potentie in ogenschouw nemen van FC Utrecht rondom: het niveau van onze selectie, de jeugdacademie, de maatschappelijke impact, maar ook de visie van de gemeente Utrecht op de gebiedsontwikkeling rondom sporticoon FC Utrecht en Stadion Galgenwaard. En dan is er nog de ontwikkeling van Utrecht SportCampus, waarin onder meer de topsportclubs FC Utrecht, SV Kampong, Hellas, UZSC en VV Utrecht gaan samenwerken.”
‘Investeren, bouwen en groeien’
“Eigenlijk”, zo ging Van Es verder, “kunnen wij niets anders doen dan blijven investeren. Investeren zoals de gemeente en provincie Utrecht doen in de regio. Zoals alle mooie ondernemers doen die bij FC Utrecht zijn betrokken. Zoals onze medewerkers doen op technisch en bedrijfskundig vlak. Zoals al onze bezoekers doen, door krachtig te staan als twaalfde man. En zeker zoals onze diehard supporters doen, die elke keer daar zijn met ideeën, feedback, onvoorwaardelijke steun en een ongekende sfeer creëren. Dus we blijven investeren, bouwen en groeien. Juist nu. Wij hebben geloof en vertrouwen dat FC Utrecht daardoor in de nabije toekomst een structureel positief financieel resultaat behaalt.”
Fundament
Met de aandeelhouders van FC Utrecht is afgesproken om aandelen FC Utrecht uit te geven. Deze aandelen worden gekocht door de aandeelhouders van de club. “Daardoor zakt het aandeelhouderspercentage van Frans van Seumeren, en toch blijft Frans grootaandeelhouder”, aldus Van Es. “Om rust en stabiele groei te waarborgen. En tegelijkertijd krijgt FC Utrecht het fundament om door te bouwen met een positief eigen vermogen en een gezond werkkapitaal. Waardoor we ons kunnen bestendigen in de subtop van Nederland met aanvallend voetbal, meer Europees voetbal en met maatschappelijke activiteiten waarmee we de regio Utrecht in het hart blijven raken.”
Het volgende niveau
In de komende jaren, zo vertelde Van Es, volgt FC Utrecht zijn eigenwijze route binnen de Eredivisie. “Wij blijven de club die met passie de top ‘pijn’ wil doen, door ze te pakken op het veld. Maar ook de club die een topsportklimaat neerzet in de regio Utrecht in samenwerking met de topsportclubs hier direct om ons heen, zoals SV Kampong, Hellas, UZSC en VV Utrecht. Een club die het platform is voor ondernemers, om elkaar te ontmoeten, zaken met elkaar te doen en samen te juichen voor onze club. Een club die ongekende beleving biedt aan onze supporters, gezinnen, vrienden en het groeiend aantal toeristen in onze stad en regio. Een club die past in één van de snelst groeiende regio’s van Europa, na Stockholm en op gelijke hoogte met Londen. En vooral een club waar we trots op zijn, om wie we zijn en wat we met elkaar doen. En dat is iets om zeer trots op te zijn. Zeker nu we 50 jaar worden in 2020. De komende tijd hebben we elkaar hard nodig om deze club naar het volgende niveau te brengen. Aan visie en ambitie geen gebrek, het komt nu aan op het doen. Met elkaar!”