Venlose vrees voor Van Veen

30 januari 2020

Een blik in de Op De Sloef van FC VVV - FC Utrecht, 6 november 1977.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar VVV-Venlo - FC Utrecht, trekken we de Op De Sloef van de wedstrijd FC VVV - FC Utrecht, gespeeld op 6 november 1977, eens uit de kast.

Je moest er in 1977 precies 1 gulden voor uit je portemonnee halen. Maar in ruil voor die munt kreeg je dan ook wel een, zo blijkt uit de voorpagina, ‘OFFICIEEL PROGRAMMA’. ‘Op De Sloef’, zo heet het programmaboekje dat FC VVV in 1977 uitgeeft. Op dat moment beleeft het Venlose voetbalteam bepaald geen hoogtijdagen, zo leert het voorwoord. ‘De pessimisten hebben gelijk wanneer ze met ons constateren dat de punten ons de laatste tijd niet als rotte appelen in de schoot vallen. Ook wij weten dat er lang niet meer gescoord is en dat een overwinning positief zou werken op het zelfvertrouwen van het team. Niemand zal durven ontkennen dat we momenteel een vormcrisis doormaken, waar we alleen maar door een overwinning uit kunnen komen’, beseft de redacteur.  

De Venlose redactie constateert dat FC Utrecht een sterke ploeg heeft, maar buiten Utrecht toch te kloppen is. ‘Van de tot nu toe behaalde 9 punten kwamen er dus 8 uit thuiswedstrijden’, zo staat er. ‘Trainer Han Berger heeft hier geen verklaring voor, omdat zijn ploeg uit en thuis ongeveer hetzelfde zou spelen. In het algemeen is dat vrij aanvallend.’ De redactie spreekt lovend over Ton Wickel, Joop van Maurik en Leo van Veen. ‘De gevaarlijke spits scoorde ook nu al weer vijf maal’, staat in Op De Sloef. ‘Met talenten als Van Staa en Flight en een sterke keeper als Istatov, heeft de FC Utrecht toch een sterke ploeg’, concludeert de redactie. 

FC Utrecht mag dan een sterke ploeg hebben; het vierkant draaiende FC VVV verslaat de Domstedelingen die dag ruim. Doelpunten van Stevan Kurcinac, Piet Pala en Lorenz Hilkes zorgen voor een 3-0 overwinning voor de Venlonaren. Bestuurslid van Stichting FC VVV Leo Brueren, die in Op De Sloef uitgebreid aan het woord komt, blijkt het bij het rechte eind te hebben. ‘De komende weken kunnen we laten zien aan elkaar wat we waard zijn en wat het FC VVV gebeuren ons waard is voor stad en omgeving’, schrijft hij. ‘Er is nog niets verloren en nog veel te winnen maar dan ‘’samen’’.’