Leesvoer voor een gulden

23 januari 2020

Een blik in de FC Utrecht Thuis van FC Utrecht - FC Den Haag, 9 november 1975.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag een blik in de FC Utrecht Thuis die werd uitgegeven op 9 november 1975, rondom de wedstrijd FC Utrecht – FC Den Haag.

Naast een advertentie van PUMA, waarin Johan Cruijff de lezer verzekert dat zijn PUMA-schoenen zó uit de winkel komen, is een interview te lezen met clubarts Abraham Querido van FC Utrecht. ‘Clubarts in hart en nieren’, zo luidt de kop. In het verhaal legt Querido onder meer uit dat hij in zijn functie als clubarts baat heeft bij de spelerservaring die hij opdeed bij tweedeklasser UPVB. ‘Het is belangrijk, dat een clubarts zelf de bal aan de voet heeft gehad’, stelt Querido in het boekje dat die bewuste dag in 1975 voor 1 gulden gekocht kan worden. ‘Hij kan zich dan helemaal inleven in het wereldje van de geblesseerde speler.’

In het voorwoord wordt de aanstelling van een nieuw bestuur gekoppeld aan een verbetering van de recente resultaten. ‘Het geeft natuurlijk altijd een impuls, wanneer zulke dingen gebeuren en de vernieuwing zal de spelers nog eens extra geïnspireerd hebben’, staat er. ‘Maar het staat ook wel vast, dat de grote inzet van de spelers nu eindelijk eens resultaten begint af te werpen.’

FC Den Haag speelt, zo staat in het boekje, ‘een merkwaardige rol in onze vaderlandse competitie. Met grillig voetbalspel dartelen de Hagenezen door de competitie en zorgen voor de ene verrassing na de andere. PSV werd de dupe van het vrij jonge team, dat geroutineerd wordt met Ton Thie, Aad Mansveld en Lex Schoenmaker, schoot de landskampioenen op het Haagse Zuiderpark naar een 4-1 nederlaag.’ Verderop in het artikel geeft de redactie aan dat de FC uit Den Haag niet onoverwinnelijk is. ‘Dat de Haagse defensie te kloppen is, heeft NAC bewezen. Alleen Aad Mansveld en Ton Thie zijn daar de twee uitblinkers. Daarom kan FC Utrecht tegen FC Den Haag beide kostbare punten in huis houden’, valt er te lezen.

Een uitstekende start van FC Utrecht lijkt die slotconclusie te promoveren tot de werkelijkheid, maar een voorsprong van twee goals (John Wildschut en Wim Temming scoren namens de Domstedelingen) verdwijnt in een tijdsbestek van twintig minuten als sneeuw voor de zon. Door treffers van Leo de Caluwé, Lex Schoenmaker en Rob Ouwehand gaan de twee punten mee naar de Residentie.