Een Zwols voetbalgedicht

16 januari 2020

Een blik in de P.E.C. Zwolle Nieuws van PEC Zwolle - FC Utrecht, editie 1980/1981.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar PEC Zwolle - FC Utrecht, bladeren we nog eens door de P.E.C. Zwolle Nieuws die werd uitgegeven op 23 mei 1981, toen FC Utrecht op bezoek ging in het Oosterenkstadion.

FC Utrecht speelt de pannen van de daken in het seizoen 1980/1981, waarin het op de derde plaats eindigt. Alleen kampioen AZ’67 en runner-up Ajax verzamelen meer punten van de Utrechters, die in de eindfase van het seizoen bij middenmoter PEC Zwolle op bezoek gaan.

‘Keihard is er al die jaren door een ieder die nauw bij FC Utrecht betrokken was, gewerkt om het doel dat voor ogen stond te bewerkstellingen, namelijk FC Utrecht terugbrengen naar een positie in de kopgroep van de Eredivisie’, is te lezen in het uitgebreide artikel over FC Utrecht in de P.E.C. Zwolle Nieuws van 23 mei 1981.

In P.E.C. Zwolle Nieuws, een uitgave van 8 pagina’s op A4-formaat, gaat het ook uitgebreid over de ontwikkelingen in de Eerste Divisie en wordt er teruggeblikt op het seizoen van Jong PEC Zwolle. Ook is er ruimte voor een voetbalgedicht, geschreven door D. de Vries:
Voor echte supporters is de regen
altijd weer een ware zegen.
Zij tonen dan met heldenmoed
hun hele echte supportersbloed.
Met plastic pak, maar zonder vrouw en kind
trotseren zij dan weer en wind.
’t Lijkt wel of ze het van iemand moesten
en och, wat geeft dat beetje hoesten.
Als ze hun ploeg naar de overwinning gillen.
Ze staan bij elke wedstrijd langs de kant
aan ‘mooi weer supporters’ hebben zij het land.
Ook als de club ver weg moet spelen
gaan ze mee met hun ‘schreeuwers’ kelen.
’t Zijn ‘de echte’, deze mensen
een club kan zich geen betere wensen.

Oh, en het voetbal, die dag? FC Utrecht wint aan de Ceintuurbaan met 0-3. Een eigen doelpunt van Gerard van Moorst helpt de Utrechters op weg, goals van Willy Carbo doen de rest.