Worldwide: Kippenvel voor Van Wolfswinkel bij rentree

12 februari 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Woudenbergse FC Basel-spits sneller dan verwacht terug. En een blik op de transfermarkt.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag staan we uitgebreid stil bij de rentree die Ricky van Wolfswinkel maakte; eerder dan verwacht. En opnieuw: een blik op de transfermarkt. Want de afgelopen dagen zijn weer de nodige oud-spelers van FC Utrecht in het nieuws gekomen vanwege een clubwissel.

“Dit was speciaal. Het had nog meer lading dan mijn debuut. Het was een lange weg van onzekerheid.” Was getekend, voor de microfoon van NOS: Ricky van Wolfswinkel. Afgelopen weekend maakte de spits uit Woudenberg na een maandenlange revalidatie zijn rentree op het wedstrijdveld namens FC Basel. Eindelijk was Ricky van Wolfswinkel weer voetballer!

Eind augustus werd duidelijk, toen FC Basel-spits Ricky van Wolfswinkel werd onderzocht nadat hij aan een duel met LASK Linz mogelijk een hersenschudding had overgehouden, dat de aanvaller een aneurysma in zijn hersenen had. Dat is een verwijding in de wand van een slagader. Als het aneurysma scheurt, kan het een hersenbloeding veroorzaken. De verwachting, toen: dat de spits een half jaar tot een jaar uitgeschakeld zou zijn. Maar begin februari maakte hij dus al zijn rentree.

“De trainer twijfelde zelfs of hij me in de basis zou zetten. Ik wist dus wel dat ik zou invallen”, blikte Van Wolfswinkel terug op de aanloop naar zijn rentree. “Al ben ik de laatste dagen pas echt de duels aangegaan en heb ik weer gekopt. Ik kreeg kippenvel. De weg van onzekerheid, dat was het zwaarste. En dan komt groen licht. Dat moment was niet te beschrijven.”

En nu? “Over de toekomst heb ik niet nagedacht”, vervolgde Van Wolfswinkel, die namens FC Utrecht tot 80 partijen en 35 goals kwam. “Mijn gezondheid is het belangrijkst. Daar focus ik me op. De komende weken wil ik me weer in de basis spelen.”

Een blik op de transfermarkt
En ook deze week weer de nodige transfers. Zo werd bekend dat Tim Freriks na dit seizoen van OFC Oostzaan naar vv Katwijk verkast en dat Menno Heus na deze jaargang overstapt van FC Lienden naar SV Spakenburg, dat onlangs al Tim Brinkman van Jong FC Utrecht zag overkomen. Keelan Lebon werd door Paris FC teruggeroepen van een verhuurperiode bij GFC Ajaccio en vervolgens direct verhuurd aan US Créteil-Lusitanos, een team dat speelt op het derde niveau van Frankrijk. Paris FC zag ook voormalig FC Utrecht-speler Marko Maletic vertrekken. De aanvaller vond emplooi bij de Zwitserse eerstedivisieploeg FC Stade-Lausanne-Ouchy. En André Krul? Na een vrij kort verblijf bij Alemannia Aachen is hij transfervrij.

Volgende week aflevering 72 van deze rubriek!