Worldwide: Begeerde Amrabat naar Fiorentina

05 februari 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: veelbesproken transfers, waaronder die van Sofyan Amrabat, Richairo Zivkovic en Marc Klok.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: volop FC Utrecht-gerelateerde transfers tijdens de slotdagen van de transfermarkt.

Hij werd begeerd door zo ongeveer alle topclubs in Italië. Een kleine week geleden hakte Sofyan Amrabat de knoop door: na deze jaargang maakt hij de transfer naar Fiorentina. Een middenmoter in de Serie A op dit moment, maar wel één met zeer stevige ambities. Meedoen in de strijd om de Champions League-plaatsen, dat wordt het doel voor de paarshemden, en dus ook voor Amrabat, in 2020/2021. “De club heeft mooie plannen en wil echt vooruit de komende jaren. Die plannen spraken mij aan”, vertelde de door FC Utrecht opgeleide en in de Domstad doorgebroken Amrabat onlangs aan Algemeen Dagblad. “Ik teken voor vijf seizoenen en wil een belangrijke speler worden bij Fiorentina. De club waar Roberto Baggio, Gabriel Batistuta, Luca Toni en Rui Costa ooit speelden. En legende Giancarlo Antognoni, al heb ik die nooit zien spelen. Ik draag straks datzelfde mooie shirt en dat maakt mij trots”, aldus Amrabat.

De rest van dit seizoen speelt de international van Marokko, die 54 officiële partijen speelde namens FC Utrecht, voor Hellas Verona. Die club nam de middenvelder begin dit seizoen op huurbasis over van Club Brugge en bedong daarbij een optie tot koop. Die optie is door de geel-blauwen gelicht, om Amrabat vervolgens direct – en naar verluidt voor een vele malen hogere som – te kunnen doorverkopen aan Fiorentina, dat de middenvelder direct weer verhuurt aan Hellas Verona. Immers: Amrabat speelde al voor Club Brugge én Hellas Verona dit seizoen, en per jaargang mag je maximaal twee clubs dienen. Onlangs nog was Amrabat even terug in Stadion Galgenwaard. En uiteraard sprak hij toen met een verslaggever van de media-afdeling van de FC uit de Domstad:

Zivkovic naar Premier League-ploeg
‘Exciting striker signs’. Dat was de kop van het bericht waarmee één van de meest opzienbarende transfers van de zogeheten Deadline Day werd aangekondigd door Sheffield United. Die club, uitkomend in ’s werelds misschien wel meest aanzienrijke competitie, namelijk de Premier League, kondigde de komst aan van een spits van een team uit de tweede divisie van China. Oud-speler van FC Utrecht Richairo Zivkovic was het die de stap maakte van Changchun Yatai naar The Blades. “We weten genoeg over hem en houden hem al tijden in de gaten”, reageerde Sheffield United-manager Chris Wilder op het vastleggen van de aanvaller. “Hij zal onvoorspelbaar zijn voor andere teams, maar wij weten wat we krijgen en hij wil het meeste halen uit deze kans. Richairo brengt snelheid in onze voorhoede. We leren voortdurend dit seizoen, maar zeker is dat snelheid heel belangrijk is in de Premier League en dat brengt Richairo met zich mee. Hopelijk bevalt de samenwerking dusdanig goed dat we hem definitief kunnen overnemen deze zomer”, aldus Wilder over Zivkovic, die in 38 officiële optredens namens FC Utrecht tot 12 goals kwam. “De eerste stap was om hier te komen”, zegt Zivkovic zelf. “Nu ga ik trainen met de jongens en moet ik ervoor zorgen dat ik het goed doe tot het einde van het seizoen. En dan hoop ik hier meerdere seizoenen te blijven.”

Na precies 100 officiële matchen in het shirt van PSM Makassar is Marc Klok op Deadline Day overgestapt naar een andere grote club in Indonesië: Persija Jakarta. Bij die club, die in 2018 voor het laatst landskampioen werd, treft de voormalig speler van FC Utrecht onder anderen Italiaans international Marco Motta. Nadat Klok in 2013 bij FC Utrecht vertrok, stortte hij zich in diverse voetbalavonturen. De middenvelder ging van Ross County (Schotland) naar Cherno More Varna (Bulgarije), om vervolgens via Oldham Athletic (Engeland) en Dundee FC (Schotland) bij het Indonesische PSM Makassar te belanden. Klok’s voetbaltoekomst lijkt op Indonesië te liggen, aangezien hij bij Persija Jakarta een contract tot 2024 heeft getekend.

Nieuwe clubs voor Loukili en Rosheuvel
Ook de voormalig spelers van FC Utrecht Karim Loukili en Darren Rosheuvel vonden vlak voor het sluiten van de transfermarkt een nieuwe club. Loukili heeft zich verbonden aan 1. FC Phönix Lübeck, een team dat op het vierde niveau van Duitsland uitkomt. Rosheuvel, op zijn beurt, werd gepresenteerd door Quick Boys. “Het is heel snel gegaan. Binnen een dag zijn we tot een akkoord gekomen”, aldus Rosheuvel over zijn overstap naar de ploeg uit de Tweede Divisie. “Bij Quick Boys kom ik Jeffrey Ket en Paul van der Helm tegen waarmee ik in de jeugd heb samengespeeld. Mijn doel voor de komende maanden is om een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan de prestaties van de club. Ik denk dat we met Quick Boys nog heel veel punten gaan pakken en een mooie sprong op de ranglijst kunnen maken”, vertelde Rosheuvel, op wiens voetbalcv onder meer 4 officiële duels in het vlaggenschip van FC Utrecht prijken.

Volgende week aflevering 71 van deze rubriek!