Worldwide: Ambitieuze 'Sjakie' verlengt in Niigata

26 februari 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: onder anderen Yoshiaki Takagi, Tommy Oar en Lukas Görtler.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: updates vanuit Japan, India, de Verenigde Staten, Australië, Zwitserland en Engeland.

“Afgelopen seizoen was frustrerend, want de resultaten bleven achter bij de verwachtingen. Dat spijt mij ook voor de supporters. Ik ben dit seizoen nog ambitieuzer dan vorig jaar en hoop dat we promotie naar de hoogste divisie kunnen afdwingen en dat ik daar mijn bijdrage aan kan leveren door het team te helpen goede resultaten te behalen.” Was getekend: Yoshiaki ‘Sjakie’ Takagi. De voormalig middenvelder verlengde, zo maakte zijn club op Eerste Kerstdag bekend, zijn aflopende contract bij Albirex Niigata en aast met die club dus kennelijk op promotie naar de J1 League, de hoogste divisie van Japan.

Afgelopen zondag ging het nieuwe seizoen in de J2 League van start en de eerste klap was voor Takagi - in het verleden speelde hij 38 partijen namens FC Utrecht – en zijn ploegmakkers direct een daalder waard: uit bij Thespa Kusatsu Gunma werd met 0-3 gewonnen. Takagi stond in de basis. Maar van die verdienstelijke overwinning een goed vervolg geven, komt het de komende tijd hoe dan ook niet. De Japanse voetbalbond heeft met het oog op de uitbraak van het besmettelijke Corona-virus de komende weken alle wedstrijden afgelast. Tot in elk geval 15 maart wordt er niet gevoetbald.

Seizoen afgelopen voor Heerings
Waar in Japan het voetbalseizoen nog maar net is begonnen, daar is het in India zo goed als voorbij. Alleen de play-offs in de Super League moeten nog worden gespeeld, maar daarin is voor voormalig FC Utrecht-verdediger Kai Heerings geen rol weggelegd. Met zijn team NorthEast United is hij geëindigd op de voorlaatste plaats. Van de 18 wedstrijden die het reguliere seizoen in India duurt, speelde hij er 11. Een punt achter de Indiase Super League dus dit seizoen voor Heerings, en ook een punt achter het verblijf bij CD Badajoz voor Kevin van Kippersluis. De ex-voetballer van FC Utrecht heeft na een invalbeurt in de Copa del Rey en een invalbeurt in de competitie de Spaanse ploeg verlaten.

Oar afgelost door 15-jarige Touré
In de Australische media dook onlangs her en der weer de naam van Tommy Oar op. Dat zit zo: de oud-speler van FC Utrecht is een record kwijtgeraakt. De pas 15-jarige Mohamed Touré scoorde namelijk namens Adelaide United in de Australische A-League en werd daarmee de jongste doelpuntenmaker ooit in die competitie. Het record stond sinds 2008 op naam van Oar, die destijds namens Brisbane Roar in de A-League scoorde toen hij precies 17 jaar en 18 dagen jong was.

Drie keer oud-FC Utrecht aan de start in de MLS
De steeds verder uitdijende Amerikaanse voetbalcompetitie MLS staat op het punt van beginnen. In seizoen 2020, het 25ste seizoen van de Major League Soccer, maken de clubs Inter Miami CF en Nashville SC hun debuut. Er zijn drie oud-spelers van FC Utrecht actief in de nog altijd aan populariteit winnende competitie: David Jensen (New York Red Bulls), Juan Agudelo (Inter Miami CF) en Vito Wormgoor (Columbus Crew).

Heldenrol voor Görtler in topper
De titelstrijd in de hoogste divisie van Zwitserland is een bloedstollend spannende. En voormalig voetballer Lukas Görtler van FC Utrecht? Hij vertolkte afgelopen weekend in de absolute topper tussen FC St. Gallen en BSC Young Boys een absolute heldenrol. De Duitser scoorde één keer en bereidde ook nog een doelpunt voor namens FC St. Gallen, dat mede dankzij de inbreng van Görtler een punt overhield aan het duel der titanen: 3-3. Na 23 van de 36 speeldagen in de Super League gaat FC St. Gallen met 45 punten aan de leiding, gevolgd door BSC Young Boys dat ook 45 punten heeft maar een minder goed doelsaldo. Het FC Basel van voormalig FC Utrecht-spits Ricky van Wolfswinkel mag ook nog niet worden uitgevlakt; de rood-blauwen hebben nu 40 punten op de teller staan.

Van Velzen verkast
“Voor mij is dit een goede kans om speelminuten te maken en de club verder te helpen”, zo vertelde Gyliano van Velzen tijdens het eerste interview dat hij gaf als speler van Aldershot Town. De voormalig flankaanvaller van FC Utrecht is voor de duur van één maand door Crawley Town verhuurd aan The Shots, die uitkomen op het vijfde niveau van Engeland. “Bij Crawley Town heb ik tot nu toe weinig kunnen spelen. Het is niet mijn beste ervaring tot nu toe, maar het is wel een waardevolle ervaring. Je leert hoe je moet omgaan met het feit dat je niet speelt. Ik hoop dat ik hier de kans krijg mezelf te laten zien.” Een dag later kreeg Van Velzen die meteen: in het uitduel met Maidenhead United debuteerde hij voor zijn tijdelijke nieuwe team.

Volgende week aflevering 74 van deze rubriek!