Verslikt in een hartig hapje

20 februari 2020

Een blik in ‘Officieel programma’ van FC Utrecht - FC Twente, gespeeld op 17 augustus 1986.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Utrecht - FC Twente, nemen we de eerste uitgave door van ‘Officieel programma’ van het seizoen 1986/1987. Toen, op 17 augustus 1986, kreeg FC Utrecht bezoek van FC Twente.

Een extra pittig FC Utrecht is klaar voor de start van seizoen 1986/1987, zo maakt de redactie op. ‘Uit (FC) Den Bosch kwamen de afgelopen zomervakantie twee, allesbehalve zoete-lieve, Gerretjes’, staat in het voorwoord. ‘Ton Pattinama in verdedigend- en Willem van der Horst in aanvallend opzicht zijn voetballers die naast speltechnische capaciteiten ook de nodige bluf en originaliteit hebben. Zij voegen iets heel eigens toe aan het toch al pittige karakter van FC Utrecht’, stelt de redactie.

En dat is maar goed ook, die aanwinsten. ‘Vandaag wordt het menens!’, valt te lezen in het boekje dat die dag voor 1,65 gulden kan worden aangeschaft. ‘Na alle meer of minder zware oefenwedstrijden en trainingsstages barst vanmiddag om half drie de strijd om de punten los. En voor ons FC Utrecht ligt er al direkt een hartig hapje in de Galgenwaard te wachten: FC Twente.’

Dat hartige hapje blijkt bovendien taai te zijn. Een hapje om je in te verslikken zelfs, dat FC Twente van 1986. Want ga maar na: het eindigt in 1-2 in Utrecht. Zo’n 7.000 toeschouwers zien Mika Lipponen namens de Tukkers de score openen en Frans Adelaar de gelijkmaker scoren. Vlak voor tijd beslist André Paus de match in Overijssels voordeel.

Wat verderop in het programmaboekje wordt geopperd, is dan ook in mindere mate van toepassing: ‘Met z’n allen, dus met de hulp van het prachtige supporters-publiek, moet dat (winst, red.) mogelijk zijn opdat er vanavond met een vrolijk gemoed kan worden nagepraat over FC Utrecht - FC Twente!’