‘Met het elftal van 1970 in een elektrische boot de singels op’

24 februari 2020

Brainstormsessie in Provincie Lounge levert mooie ideeën op voor 50-jarig jubileum FC Utrecht.

Aan ideeën geen gebrek, zondagmorgen 23 februari in de Provincie Lounge van Stadion Galgenwaard, voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Twente. In de skybox van FC Utrecht Maatschappelijk waren een kleine 25 personen verzameld; maatschappelijk partners van FC Utrecht en hun gasten en ook de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg, met onder meer Volksgezondheid en Jeugd en Jeugdzorg in zijn portefeuille, was aanwezig.

Trots, Verbinden en het Hart
Onder leiding van Paul Takken van AgileWerk brainstormden zij rond het thema ‘Jubileumjaar 50 jaar FC Utrecht’, met de invalshoeken Trots, Verbinden en het Hart. De discussie werd gevoed door bijdragen van Ronald Besemer van Utrecht Marketing en Jo de Viet van de gemeente Utrecht. Zij plaatsten het jubileum van FC Utrecht in een breder kader. “Want naast het vieren van de 50e verjaardag van de club gebeuren dit jaar meer mooie dingen in de stad”, zei Besemer. Hij noemde onder meer het 40-jarig bestaan van het Nederlands Filmfestival, de komst van de Vuelta, de opening van de nieuwe bibliotheek op het Neude en niet te vergeten de terugkeer van het water in de Utrechtse singels, waardoor het weer mogelijk wordt per boot echt een rondje door de stad te maken. “Het moet toch mogelijk zijn deze prachtige evenementen te verbinden met het jubileum van FC Utrecht?”, aldus Besemer.

‘Feest voor de hele bevolking’
Jo de Viet haakte daar gretig op in. “Ik kan nog niet alles vertellen, maar de terugkeer van het water gaan we in september grootscheeps vieren”, zei hij. “Het wordt een feest voor de hele bevolking met een duidelijk accent van duurzaamheid.” Dat bracht De Viet tot het opperen van een idee waarbij hij het 50-jarig bestaan van FC Utrecht direct koppelde aan de opening van de ‘nieuwe’ singel.

“Van het elftal uit 1970, het eerste uit de geschiedenis van de club, zijn de meeste spelers nog in leven. Kunnen we die mannen niet vragen om in september met zijn allen door de singel te varen? En dan natuurlijk in een elektrische boot.” Een andere suggestie van De Viet: “We doen de legendarische rondvaart na het behalen van Europees voetbal in 2001 nog een keer over. Het team, de trainers en begeleiders van toen opnieuw op een boot, en nogmaals: dit keer een elektrische.”

‘Met een lespakket de basisscholen langs’
Maar ook vanuit de aanwezige maatschappelijk partners borrelden goede ideeën op. Een greep uit de suggesties: nodig alle Utrechters die op 1 juli 1970 zijn geboren uit in het stadion, ga met een lespakket over 50 jaar FC Utrecht de basisscholen langs, entameer een discussie over hoe het voetbal er over 50 jaar uitziet, duik oude voetbalbeelden uit het Utrechts Archief op, laat de kunstenaar Jan de Man in Wijk C, Ondiep of Zuilen een muurschildering van het huidige elftal maken. En zo waren er meer ideeën.

Oproep voor ideeën
Manager Nynke Bakker van FC Utrecht Maatschappelijk was het gezelschap erkentelijk voor alle ideeën en suggesties. “Maar het moet hier niet bij blijven”, zei ze. “Ik roep iedereen op om met ideeën te komen. De aftrap voor het jubileum is op 1 juli aanstaande, maar het feestjaar loopt door tot 1 juli 2021. We hebben dus alle ruimte voor initiateven en kunnen die goed gebruiken.” Die initiatieven en ideeën kunnen groot en klein zijn. “Het zou mooi zijn als bedrijven met suggesties komen waarbij de verbinding met FC Utrecht op één of andere manier een rol speelt”, aldus Nynke. “Iedereen moet toch met tenminste één idee kunnen komen, lijkt me. Als we dat met zijn allen doen, gaan we een legendarisch jaar tegemoet, waarop we nog lang met veel plezier kunnen terugkijken.”

Wie een idee, suggestie of al een concreet initiatief heeft, kan contact opnemen met Sanne Pater, relatiemanager Maatschappelijk. Haar e-mailadres: s.pater@fcutrecht.nl.