Een speciale wedstrijd voor Leo van Veen

27 februari 2020

Een blik in het wedstrijdmagazine van RKC - FC Utrecht, gespeeld op 26 november 1989.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar RKC Waalwijk - FC Utrecht, bladeren we het boekje door dat op 26 november 1989 werd verspreid tijdens RKC - FC Utrecht.

Alleen al de topscorerslijst, helemaal achterin de uitgave, maakt het programmaboekje dat wordt uitgedeeld in Sportpark Olympia op 26 november 1989 de moeite van het nog eens doorbladeren. PSV voert de boventoon. Romario op plek 1, Wim Kieft op plaats 2. Een gedeelde derde plek is er voor John van den Brom, dan speler van Vitesse, en ADO Den Haag’s Harry van der Laan. Ook in de top van het klassement terug te vinden, onder anderen: RKC’s André Hoekstra, Feyenoorder Martin van Geel en Ajacied Ronald de Boer. Nostalgie!

Aan alles aan de uitgave van RKC’s programmaboekje valt op te maken dat de club anno 1989 weliswaar in de Eredivisie speelt, maar nog een hoog verenigingsgehalte heeft. Zo wordt trots melding gemaakt – inclusief foto – van het feit dat het achtste elftal van de vereniging door Schildersbedrijf J. Nouwens uit Heusden in het nieuw is gestoken en dat het vierde elftal ‘dat bovenaan staat in de afdeling’ nieuwe kleding heeft gekregen van Brabant Atelier uit Kaatsheuvel. Bovendien is er op dat moment aan de Akkerlaan in Waalwijk nog geen sprake van een stadion, maar van een sportpark.

‘Het team van trainer Cees Loffeld heeft dit seizoen al zeven maal gewonnen en is met een spits als Eric Willaerts (Erik Willaarts dus, red.) aanvallend ingesteld’, zo wordt FC Utrecht omschreven in het voorwoord. ‘Alhoewel het onze jongens de laatste weken erg tegen zit hopen wij juist vandaag op herstel. Ook voor Leo van Veen is het een speciale wedstrijd. Tegen zijn oude club, waar hij met veel mensen uit het verleden weer kennis maakt, zou hij graag een goed resultaat willen behalen’, staat er.

Een winnaar komt er die dag uiteindelijk niet. Marco Boogers, Robert Roest en Johan de Kock scoren namens de Utrechters, maar hun drie doelpunten zijn niet voldoende voor de winst. Twee goals van Edwin de Wijs en een treffer van André Hoekstra betekenen een remise: 3-3.