Voor de honderdste keer staat FC Utrecht en Ajax tegenover elkaar in de Eredivisie. Van de voorgaande 99 ontmoetingen wonnen de Utrechters er 19.

Van de laatste 15 Eredivisiepartijen tegen Ajax, zegevierden de Utrechters in 2 edities; een 1-2 uitoverwinning op 5 november 2017 en een 1-0 thuiszege op 13 december 2015. In beide gevallen was Erik ten Hag toen de trainer/coach van de FC uit de Domstad. Ten Hag is nu de hoofdtrainer van de Amsterdammers.

Van de laatste 7 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie op eigen veld tegen Ajax speelde, won de ploeg uit de Domstad 1 maal. Vlak voor tijd maakte Yassin Ayoub op 13 december 2015 de winnende treffer namens de FC.

Deze eeuw pakte alleen PSV (64 stuks) in de Eredivisie meer punten tegen Ajax dan FC Utrecht: 50.

Vorig seizoen ging FC Utrecht op eigen veld met 1-3 onderuit tegen Ajax. Kasper Dolberg (nu OGC Nice), Dusan Tadic en Frenkie de Jong (nu FC Barcelona) maakten de treffers van de Noord-Hollanders. Nick Venema scoorde het Utrechtse doelpunt.

Ajax verloor de vorige 2 uitpartijen die het in de Eredivisie speelde. De Amsterdammers gingen onderuit bij AZ (1-0) en FC Groningen (2-1). De laatste keer dat Ajax 3 uitduels op rij verloor in de Eredivisie, was in 2005. Toen was het derde duel in die reeks een 1-0 nederlaag bij FC Utrecht.

Eerder dit seizoen werd FC Utrecht in Amsterdam met 4-0 geklopt door Ajax. Goals van Tadic en Donny van de Beek (2) zorgden toen voor een 3-0 ruststand. Lisandro Martínez bepaalde de eindstand op 4-0.

In 2 van de laatste 20 uitmatchen die Ajax in de Eredivisie speelde, lukte het de Noord-Hollanders de 0 te houden.

FC Utrecht won de vorige thuispartij die het speelde: ADO Den Haag werd met 4-0 verslagen. De 3 thuismatchen daarvoor gingen verloren voor de Domstedelingen.

FC Utrecht en AZ zijn de Eredivisieteams die dit seizoen het vaakst scoorden vanuit standaardsituaties; allebei 16 keer. Sinds de start van jaargang 2018/2019 scoorde geen enkele ploeg vaker vanuit standaardsituaties dan FC Utrecht: 38 maal. Ajax en PSV volgen op die ranking met 34 treffers.

Ajax kreeg dit seizoen 3 doelpunten tegen vanuit standaardsituaties; het minste van alle clubs.

De in Amsterdam geboren Gyrano Kerk is clubtopscorer van FC Utrecht dit seizoen. Zijn teller staat nu op 8 treffers. De enige Amsterdammer die deze jaargang tegen Ajax scoorde, was Myron Boadu namens AZ.

Dusan Tadic maakte in totaal 8 Eredivisiegoals tegen FC Utrecht. Alleen tegen sc Heerenveen (9 keer) scoorde hij vaker. De Serviër is dit seizoen bij 22 goals (8 treffers, 14 assists) betrokken; meer dan elke andere speler.

Sean Klaiber is de enige FC Utrecht-speler die dit seizoen alle 21 Eredivisieduels in actie kwam.

Klaas-Jan Huntelaar maakte dit seizoen 7 van de 8 Eredivisiegoals die hij scoorde als invaller. Nooit scoorde een Ajax-speler vaker als invaller in 1 Eredivisieseizoen. Het Eredivisierecord met meeste doelpunten als invaller per seizoen is 8: Erik Meijer namens PSV in 1994/1995 en Georgios Samaras namens sc Heerenveen in 2004/2005.

Verdedigers van FC Utrecht scoorden dit seizoen tot nu toe 6 maal. Alleen de verdedigers van PSV en RKC Waalwijk (ieder 8) zijn deze jaargang productiever gebleken.

Ryan Babel scoorde in de laatste 2 partijen die hij tegen FC Utrecht speelde. Dat was op 26 september 2012 in de tweede ronde van de beker en op 7 oktober 2012 in de Eredivisie.

FC Utrecht’s Urby Emanuelson speelde in het verleden 172 Eredivisieduels namens Ajax. Václav Černý kwam tot 16 optredens namens Ajax in de Eredivisie.

John van den Brom, die als speler 44 keer uitkwam namens Ajax, won als coach 4 van de 14 Eredivisiepartijen tegen Ajax.

Erik ten Hag, nu trainer van Ajax, coachte FC Utrecht tijdens 84 Eredivisiepartijen. Bovendien speelde hij 30 Eredivisiewedstrijden namens FC Utrecht.

Bij FC Utrecht staan Adam Maher, Simon Gustafson, Issah Abass en Sean Klaiber op scherp.