Worldwide: 'Diego Maradona geloofde in mij'

09 december 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Rubio Rubin gaat uitgebreid in op zijn band met Diego Maradona, en updates vanuit Zweden en Zuid-Korea.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Rubio Rubin gaat uitgebreid in op zijn band met Diego Maradona, het voetbalseizoen in Zweden zit erop en met Ulsan Hyundai gaat Dave Bulthuis in de Aziatische Champions League als een speer.

‘Het was een eer om door je te worden getraind en om samen met jou ten strijde te trekken. Ik herinner me nog steeds de verhalen die je vertelde voorafgaand aan de trainingen. De herinneringen zal ik voor altijd koesteren. Rust in vrede, Diego.’ Met dat statement op Instagram stond oud-speler van FC Utrecht Rubio Rubin stil bij het overlijden van voetbalicoon Diego Armando Maradona. De Argentijnse balvirtuoos was in 2019 trainer van Rubin, toen de Amerikaan bij Dorados de Sinaloa speelde in Mexico.

“Hij wilde deel van een voetbalploeg uitmaken”, herinnert Rubin zich de betrokkenheid van Maradona bij de relatief bescheiden Mexicaanse equipe in een interview met Sports Illustrated. “Hij kon natuurlijk niet meer spelen, maar hij wilde deel uitmaken van een groep, samen winnen en samen blij zijn.”

Rubin kan zich wat Maradona tegen hem zei voor zijn debuut voor Dorados de Sinaloa nog goed heugen. “Een paar uur voor de wedstrijd keek hij me aan en zei: ‘Ik hoor veel goede dingen over jou. De rest van de staf zegt dat je in de basis hoort. Dus stel me niet teleur.’ Dat maakte me niet nerveus, want ik was goed in vorm. Maar om dat te horen van Diego Maradona, die zijn team op tien plekken hetzelfde liet maar mij wel een kans gaf, toonde aan dat hij geloofde in mij.”

Tijd voor allerlei uitgebreide analyses over de tegenpartij maakte Maradona niet. “Hij gaf niet zoveel om de tegenstander”, aldus Rubin. “Hij zorgde voor positieve energie in onze kleedkamer en wij geloofden dat niemand ons kon verslaan. Dat geloofden we, omdat Diego dat geloofde. Hij had zo veel vertrouwen in ons allemaal.”

Maradona schudde de anekdotes uit zijn mouw, herinnert Rubin zich. “Voor de start van elke training vertelde hij verhalen. Iedereen hing aan zijn lippen en wilde zijn anekdotes horen. Het was zo mooi om hem te horen praten over de dingen die hij heeft meegemaakt. Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt dat je een trainer echt op persoonlijk niveau leert kennen, dat je het gevoel hebt dat je onderdeel bent van zijn leven. Dat was wel wat Diego deed, hij liet ons toe tot zijn leven. Veel trainers denken alleen aan wedstrijden winnen. Diego wilde dat ook, maar hij wilde ook dicht bij ons staan. Hij gaf echt om ons.”

“Een van de mooiste momenten”, gaat Rubin verder, “was als na de training Diego zijn zoontje, van een jaar of zes, op het veld liet. Wij gingen dan langs de kant zitten, en kijken hoe Diego met zijn zoontje voetbalde. Diego was niet meer erg mobiel, meestal, maar dat veranderde zodra zijn zoontje op het veld stond. Dat blijft me ook bij, zijn liefde voor zijn familie. Diego is er niet meer, maar de herinneringen aan hem blijven. Hij was ook gewoon een liefdevolle vader, die zijn zoontje leerde voetballen. Hij was een geweldige man, die positieve energie bracht als trainer, als coach en als mens.”

Voetbalseizoen in Zweden zit erop
In Zweden zit het voetbalseizoen erop. In de hoogste divisie, de Allsvenskan, eindigde voormalig speler van FC Utrecht Johan Martensson met zijn huidige ploeg Örebro SK op een keurige zevende plek en dat maakt hem de hoogst genoteerde oud-speler van de FC uit de Domstad in de Zweedse voetbalpiramide van de jaargang 2020. Niet ver achter hem: Tashreeq Matthews. Met zijn team Varbergs BoIS finishte de Zuid-Afrikaan op een elfde plek. Moestafa El Kabir schopte het met zijn team Örgryte in de Supperettan – op het tweede niveau, dus – tot een twaalfde stek.

Nog een divisie lager in Zweden, in de Ettan Norra, komen we Naeem Mohammed tegen. De aanvaller uit de opleiding van de Ghanese club Tamale Utrecht Football Academy (TUFA), een sociaal project en initiatief van grootaandeelhouder Frans van Seumeren van FC Utrecht, eindigde met Sandvikens IF in de subtop. TUFA, trouwens, is formeel gezien geen onderdeel van FC Utrecht, maar maakt wel gebruik van de kleding, het materiaal en de expertise van FC Utrecht. Mohammed was de eerste speler uit de TUFA-rangen die buiten Ghana een contract tekende.

Bulthuis in topvorm in Aziatische Champions League
Nog lang niet klaar is het seizoen van het Ulsan Hyundai van Dave Bulthuis. De gewezen verdediger van FC Utrecht dendert met zijn Zuid-Koreaanse ploeg op indrukwekkende wijze door de Aziatische Champions League heen. Dat toernooi werd vanwege Corona lang uitgesteld en nu in vogelvlucht afgewerkt, en dat lijkt voor Ulsan Hyundai niet verkeerd uit te pakken. De ploeg is in bloedvorm en noteert zege na zege, op 21 november (3-1 tegen Shanghai Shenhua), 24 november (2-1 tegen Perth Glory), 27 november (2-0 tegen Perth Glory), 30 november (2-1 tegen FC Tokyo), 3 december (4-1 tegen Shanghai Shenhua) en 6 december (3-0 tegen Melbourne Victory). Inmiddels zijn Bulthuis en Co aanbeland in de kwartfinales van het toernooi, waarin het Chinese Beijing Guoan de tegenstander is. Die pot staat op donderdag 10 december op de rol. Op zondag 13 december is de halve finale en op woensdag 16 december de finale.

Volgende week aflevering 113 van deze rubriek!