Met een punt de winterstop in

27 december 2020

FC Utrecht en AZ in balans in laatste voetbalwedstrijd van dit jaar in Nederland: 2-2.

De laatste voetbalwedstrijd van het jaar 2020 in Nederland heeft vanmiddag (zondag) in Stadion Galgenwaard geen winnaar opgeleverd. FC Utrecht en AZ schreven aan het einde van de rit allebei een punt bij: 2-2.

Justin Hoogma ziet een kopbal van de lijn gehaald worden, een knappe inzet van Moussa Sylla wordt op het laatste moment in de kiem gesmoord en een poging van Adrián Dalmau gaat via een Alkmaars been net naast het doel. En dat alles in een tijdsbestek van enkele tientallen seconden. FC Utrecht zet in de slotfase van de wedstrijd met man en macht druk op AZ, met de bedoeling de gelijkmaker te forceren.

Dalmau stelt het punt veilig
En die komt er ook, in de derde minuut van de blessuretijd. Net als vijf dagen eerder in Emmen, vindt de Spaanse spits Dalmau het net als invaller. De bal valt in het zestienmetergebied precies voor de voeten van de aanvaller, die vanuit de draai het leer achter Marco Bizot werkt en daarmee de eindstand van de match bepaalt op 2-2. Het is voor het eerst sinds 10 september 2016 dat FC Utrecht in de blessuretijd een gelijkmaker scoort. Om maar meteen het antwoord op de huiskamerquiz te geven: destijds is het Sébastien Haller die het net vindt tegen PEC Zwolle (1-1).

Koopmeiners en Boadu slaan toe
FC Utrecht incasseert in de tweede helft twee tegentreffers. Halverwege het tweede bedrijf is het Teun Koopmeiners die vanaf de strafschopstip voor de 1-1 zorgt en twintig minuten later tekent Calvin Stengs voor de 1-2. Vanaf een meter of twintig schiet de aanvaller de bal in de hoek, buiten bereik van doelman Eric Oelschlägel, die eerder nog inzetten onschadelijk maakt van onder anderen Jesper Karlsson, Koopmeiners en Myron Boadu.

Elia scoort, na ingrijpen VAR
In de eerste helft opent Eljero Elia na een dik half uur de score. Na een prachtige pass van Mark van der Maarel omspeelt de aanvaller goalie Bizot, om vervolgens knap af te ronden. Aanvankelijk keurt arbiter Pol van Boekel het doelpunt af wegens vermeend buitenspel, maar de videoscheidsrechter draait die call terug: het is wel degelijk een doelpunt, en dus Elia’s tweede treffer voor FC Utrecht in een tijdsbestek van vijf dagen, en dus de 1-0.

Winterstop aangebroken
Aan het einde van de rit lijkt dat doelpunt van Elia even te weinig te zijn voor enige oogst, maar in de blessuretijd zorgt een trefzekere Dalmau er dus voor dat FC Utrecht en AZ allebei een punt aan hun totaal mogen toevoegen. Ook voor de Utrechters en de Alkmaarders breekt nu de winterstop aan. De Domstedelingen hervatten de competitie op zaterdag 9 januari met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Die partij begint dan om 21.00 uur in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht - AZ 2-2 (1-0)
32. Eljero Elia 1-0
64. Toon Koopmeiners (strafschop) 1-1
83. Calvin Stengs 1-2
90+3. Adrián Dalmau 2-2

Gele kaarten: Justin Hoogma, Joris van Overeem, Simon Gustafson (FC Utrecht).