FC Utrecht krijgt minder dan het verdient

13 december 2020

Domstedelingen trekken in Philips Stadion tegen PSV aan het kortste eind: 2-1.

FC Utrecht heeft aan de uitwedstrijd van vandaag (zondag) tegen PSV geen punten overgehouden. De Domstedelingen kregen de meeste kansen in het Philips Stadion, maar zagen een ijzersterke tweede helft niet beloond: 2-1.

Dat je er niets voor koopt, dat blijkt in Eindhoven wel. Maar dat neemt niet weg dat het een statistiek is die veel zegt over de wedstrijd: schoten op doel; 3 voor PSV, 8 voor FC Utrecht. 

Wedstrijd met twee gezichten
Het is een, zoals ze dat in Engeland zeggen, ‘game of two halves’. In de eerste helft bepaalt PSV in het lege Philips Stadion het spel en heeft FC Utrecht weinig in de pap te brokkelen, vooral in aanvallend opzicht. Heel veel kansen geven de manschappen van trainer/coach René Hake desondanks niet weg. Eigenlijk maar twee. En in beide gevallen slaat PSV, dat eerder deze week nog een dikke Europa League-zege boekt op de Cypriotische topclub Omonia Nicosia, genadeloos toe.

Malen en Ihattaren trefzeker
Na een half uur is het Donyell Malen die de score opent in de Lichtstad. Na doorzetten over de rechterflank van Denzel Dumfries komt de bal terecht bij Mario Götze, die met een afgemeten voorzet de spits van de Eindhovenaren bereikt. Met een bekeken balletje van dichtbij verschalkt Malen sluitpost Maarten Paes: 1-0. Zes minuten later is het opnieuw raak. Dan is het nota bene geboren Utrechter Mohamed Ihattaren die met een loepzuiver schot in de kruising voor de 2-0 zorgt.

Vol overtuiging in de achtervolging
FC Utrecht moet in dus in de achtervolging, en zet die na de break ook op overtuigende wijze in. Met name in het laatste half uur van de partij regent het in Noord-Brabant kansen voor de Utrechters. Voordat invaller Mimoun Mahi de aansluitingstreffer scoort, zijn er al kansen voor Gyrano Kerk (schot, Yvon Mvogo redt), Mahi (schot, Mvogo keert de inzet), nogmaals Mahi (kopbal, recht in de handen van de PSV-keeper) en Sander van de Streek (volley, Mvogo pakt de bal op).

Mahi scoort aansluitingstreffer
En dan, twintig minuten voor tijd, is de 2-1 een feit. De voor Simon Gustafson in de ploeg gekomen Moussa Sylla bereikt Mahi, die met een goed schot ervoor zorgt dat de Zwitserse sluitpost van PSV dan eindelijk het antwoord schuldig moet blijven. 

Jacht op de gelijkmaker
Het doelpunt lijkt de Utrechters een extra boost te geven en de energieke FC uit de Domstad gaat vol overtuiging op zoek naar de gelijkmaker. Verdediger Emil Bergström krijgt een kans (inzet van dichtbij, Mvogo redt), Mahi krijgt een mogelijkheid (hij mist met een sliding recht voor het doel net de bal na een knappe voorzet van Sylla) en in de blessuretijd is er nog een ultieme mogelijkheid op een verdiende remise via Van de Streek. Een hard schot van de aanvallende middenvelder wordt geblokt door Pablo Rosario, die zich met heel zijn hebben en houden voor de bal werpt. 

Ajax-uit, Fortuna Sittard-thuis
FC Utrecht kan zich nu gaan opmaken voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Woensdag staat in dat kader Ajax-uit op het programma voor de ploeg van Hake, die zaterdag in de Eredivisie een thuiswedstrijd speelt tegen Fortuna Sittard. Beide duels beginnen om 21.00 uur.

PSV - FC Utrecht 2-1 (2-0)
31. Donyell Malen 1-0
37. Mohamed Ihattaren 2-0
71. Mimoun Mahi 2-1

Gele kaarten: Denzel Dumfries (PSV), Justin Hoogma (FC Utrecht).

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük.

Opstelling PSV:
Yvon Mvogo; Denzel Dumfries, Jordan Teze, Olivier Boscagli, Philipp Max (79. Nick Viergever); Pablo Rosario, Ibrahim Sangaré; Mario Götze (55. Jorrit Hendrix); Cody Gakpo, Donyell Malen (79. Joël Piroe), Mohamed Ihattaren.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Mark van der Maarel, Emil Bergström (83. Othmane Boussaid), Justin Hoogma, Django Warmerdam; Joris van Overeem, Bart Ramselaar, Simon Gustafson (63. Moussa Sylla), Sander van de Streek; Gyrano Kerk, Eljero Elia (63. Mimoun Mahi).