Beloften kraken Kralingse code

11 december 2020

Jong FC Utrecht verslaat Excelsior op Sportcomplex Zoudenbalch: 3-2.

De beloftenploeg van FC Utrecht heeft vanavond met succes de Kralingse code van Excelsior gekraakt. Het Jong FC Utrecht van trainer/coach Ab Plugboer was met 3-2 te sterk voor de Rotterdammers, die tien minuten voor tijd op een waterkoud Sportcomplex Zoudenbalch nog tegen een 3-0 achterstand aankeken.

Drie wissels voert trainer Marinus Dijkhuizen van Excelsior in de rust van de wedstrijd door. Indirect is het een compliment voor de beloftenploeg van FC Utrecht. Want: het geeft aan dat de coach van de Kralingers denkt dat er wat moet veranderen, om het tij nog te doen keren.

Acheffay deelt met doelpunt dreun uit
Maar die tweede helft is nog geen vijf minuten aan de gang, als het alweer prijs is. Na een wonderschone solo van Odysseus Velanas omspeelt de Zeistenaar de in Nieuwegein geboren Excelsior-doelman Alessandro Damen, om vervolgens goed het overzicht te bewaren en de bal af te leveren bij de mee naar voren gekomen Hicham Acheffay. Hij klaart de klus en tekent voor de 3-0. Jong FC Utrecht gaat na de break dus door met wat het in de eerste helft ook al doet. Namelijk: aanvallen. Indruk maken. En: scoren.

Velanas en Hilterman trefzeker
Het eerste doelpunt van de avond wordt gemaakt door Velanas. Vanaf een meter of twintig wordt hem door de Rotterdamse verdedigers een paar meter ruimte gegund. Precies genoeg, zo blijkt, om toe te slaan. Een spetter van een schot gaat via de onderkant van de lat binnen: 1-0. Vlak voor rust verdubbelt teamtopschutter Jeredy Hilterman de marge. De captain van de beloftenploeg houdt het hoofd koel als hij vrij afstormt op Damen na een splijtende pass van Justin Lonwijk en schiet de bal binnen: 2-0.

Voetbalstorm raast voort
Na de rust voert Acheffay het verschil dan dus nog verder op en raast de voetbalstorm van Jong FC Utrecht onverminderd door. Vanuit een vrije trap poeiert Velanas de bal in de muur, linksbuiten Daniel Arzani ziet een schot gered worden door Damen, die even later moeite heeft met het verwerken van een vlammend schot van Lonwijk en weer een paar minuten later ziet hoe een door Arzani geschoten bal via het been van een verdediger over zijn doel vliegt.

Kansen voor Kasius, Lonwijk raakt de paal
Invaller Denso Kasius doet met een ziedend schot ook nog een duit in het zakje, en even later duikt de rechtsback na een rush van een meter of zeventig op voor Damen, die zijn inzet onschadelijk maakt. Op een hard schot van Lonwijk heeft de Excelsior-goalie het antwoord niet, maar de sluitpost ziet hoe het aluminium hem en zijn ploeg een vierde tegentreffer bespaart.

Late tegentreffers
Excelsior-aanvaller Abdallah Aberkane staat tien minuten voor tijd nauwelijks een minuut binnen de lijnen, als hij met een afstandschot voor de 3-1 zorgt. Die treffer doet de hoop op een goed resultaat aanwakkeren bij de ploeg van Dijkhuizen, die in de blessuretijd via een door competitietopscorer Elías Már Ómarsson benutte strafschop zelfs terugkomt tot 3-2. Maar de verdiende overwinning van Jong FC Utrecht komt niet meer in gevaar.

Maandag: TOP Oss-thuis
Voor Jong FC Utrecht staat maandag al de volgende wedstrijd op het programma. Het talententeam van trainer/coach Ab Plugboer ontvangt die dag TOP Oss op Sportcomplex Zoudenbalch. De Keuken Kampioen Divisie-inhaalwedstrijd begint die dag aan de Koningsweg om 18.45 uur.

Jong FC Utrecht - Excelsior 3-2 (2-0)
23. Odysseus Velanas 1-0
40. Jeredy Hilterman 2-0