Al 79 keer stonden FC Utrecht en AZ in de Eredivisie tegenover elkaar. FC Utrecht won 28 maal, 13 keer werd het gelijk. In de overige 38 gevallen, je raadt het al, ging AZ er met de winst vandoor.

FC Utrecht is de tegenstander waarvan AZ het vaakst won in de Eredivisie en waar het ook de meeste goals tegen maakte: 145 stuks.

De laatste keer dat FC Utrecht op eigen veld won van AZ in de Eredivisie, was in het seizoen 2018/2019. Toen werd het 2-1.

De meest recente thuiszege van FC Utrecht op AZ dateert van 1 augustus van dit jaar. Toen ging het om een oefenwedstrijd en werd het 1-0 voor de Domstedelingen.

FC Utrecht won afgelopen dinsdag met 2-3 in Emmen van de plaatselijke FC en maakte daarmee een einde aan een reeks van 7 Eredivisiepartijen zonder overwinning.

AZ verloor dit Eredivisieseizoen 1 wedstrijd. Alleen op 6 december, daags na het ontslag van Arne Slot, gingen de Noord-Hollanders onderuit: met 1-2 op eigen veld tegen FC Groningen.

FC Utrecht kan voor het eerst in 2020 opeenvolgende Eredivisieduels winnen. De laatste keer dat de Domstedelingen 2 Eredivisiepartijen op rij wonnen, was in december 2019, van respectievelijk Heracles Almelo (1-3) en FC Groningen (0-1).

AZ won 6 van de laatste 7 Eredivisieduels die het speelde. Geen ploeg pakte in de laatste 8 partijen zoveel punten als de Alkmaarders.

De laatste 12 Eredivisiegoals van FC Utrecht werden door 10 verschillende spelers gemaakt. Alleen Mimoun Mahi (3 stuks) maakte meerdere doelpunten in deze reeks.

Dit seizoen kreeg AZ 5 rode kaarten. Dat zijn er net zoveel als in de laatste 3 seizoenen bij elkaar opgeteld.

Django Warmerdam is de enige FC Utrecht-speler die dit seizoen nog geen enkele speelminuut miste in de Eredivisie.

Teun Koopmeiners maakte dit seizoen 8 doelpunten en is op dit moment clubtopscorer van AZ. Koopmeiners maakte 5 van die 8 treffers in uitpartijen. Alleen Steven Berghuis (14 stuks) maakte dit kalenderjaar meer goals in de Eredivisie dan Koopmeiners (12). Ajacied Dusan Tadic staat trouwens ook op 12 Eredivisiedoelpunten in 2020.

Eljero Elia scoorde afgelopen dinsdag in Emmen voor het eerst in de Eredivisie namens FC Utrecht. Elia’s eerste goal in de Eredivisie dateert van 8 mei 2005. Op aangeven van Sjaak Polak verschalkte Elia toen de goalie van AZ, namens ADO Den Haag.

Ferdy Druijf scoorde afgelopen woensdag namens AZ precies 13 seconden nadat hij als invaller binnen de lijnen was gekomen. Het was de snelste goal van een invaller in de Eredivisie in deze eeuw.

Bij AZ staan 2 spelers onder contract die in de Eredivisie voor FC Utrecht uitkwamen. Dat zijn Timo Letschert (88 Eredivisiepartijen namens FC Utrecht) en Ramon Leeuwin, die 114 maal het shirt van de Domstedelingen droeg in de Eredivisie.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zondag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO