Ruime nederlaag in oefenpartij

13 augustus 2020

FC Utrecht in Johan Cruijff ArenA afgetroefd door Ajax: 5-1.

FC Utrecht heeft in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ajax een flinke nederlaag geïncasseerd. De ploeg uit de Domstad ging in de Johan Cruijff ArenA met 5-1 onderuit. Halverwege stond het al 5-0.

Het is echt een wonderschoon doelpunt, dat Othmane Boussaid namens FC Utrecht scoort in een broeierige Johan Cruijff ArenA tegen Ajax. De Belg peert de bal hard de kruising in en laat keeper Maarten Stekelenburg kansloos. Toch is er van big smiles op de gezichten van de Domstedelingen geen sprake. Want: het is slechts een eretreffer: 5-1.

Utrechter Labyad neemt Ajax bij de hand
Ajax maakt in het oefenduel met de Utrechters in de eerste helft het verschil. Het team van oud-speler en voormalig trainer/coach van FC Utrecht Erik ten Hag wordt bij de hand genomen door geboren Utrechter en oud-speler van FC Utrecht Zakaria Labyad. De aanvallende middenvelder maakt liefst drie goals. De ene treffer – Labyad tekent voor de 1-0, de 4-0 en de 5-0 – nog fraaier dan de andere; dat moet gezegd.

Lang en Tagliafico ook trefzeker
Labyad, die als FC Utrecht’er in het verleden in 58 partijen tot 20 goals en 16 assists komt, is niet de enige Ajacied die het op de heupen heeft tegen een FC Utrecht dat maar moeilijk de draai kan vinden in Amsterdam. Noa Lang zorgt halverwege de eerste helft voor de 2-0 en op aangeven van diezelfde Lang is het Tagliafico die na een half uur spelen voor de 3-0 zorgt.

Gustafson raakt de paal
Kansen voor FC Utrecht zijn er, ook in de eerste helft, wel degelijk. Wat te denken van een penalty, die wordt gegeven na een overtreding van Noussair Mazraoui op Bart Ramselaar. Captain en strafschoppenspecialist Simon Gustafson meldt zich bij de bal, op een moment dat het 1-0 staat. De Zweed stuurt sluitpost Stekelenburg de verkeerde kant op, maar heeft zelf het vizier niet scherp genoeg staan: via de buitenkant van de paal caramboleert de bal weer het veld in.

Kansen voor de FC
In de tweede helft, als Ajax met een op tien van de elf plekken gewijzigde ploeg aan de aftrap staat en FC Utrecht begint met drie verse krachten in de ploeg – Urby Emanuelson, Jonas Arweiler en Othmane Boussaid – is de match meer in balans. Er zijn over en weer kansen, niet op de laatste plaats voor FC Utrecht via de later in het veld gekomen invallers Nick Venema en Daniel Arzani, die net als Sylian Mokono, Tommy St. Jago, Christopher Mamengi, Odysseus Velanas en Gabriel Culhaci het laatste uur van de wedstrijd spelen. Maar in die fase van de partij toont Stekelenburg zich diverse keren een sta-in-de-weg. Behalve dus bij die beauty van Boussaid. FC Utrecht ‘wint’ dankzij dat doelpunt weliswaar de slag om de tweede helft, maar verliest de wedstrijd.

Volgende uitdaging: sc Heerenveen-thuis
De volgende oefenwedstrijd die op de kalender staat: FC Utrecht – sc Heerenveen. Die partij wordt gespeeld in Stadion Galgenwaard en begint op donderdag 20 augustus om 21.00 uur.

Ajax – FC Utrecht 5-1 (5-0)
4. Zakaria Labyad 1-0
21. Noa Lang 2-0
32. Nico Tagliafico 3-0
38. Zakaria Labyad 4-0
45. Zakaria Labyad 5-0
70. Othmane Boussaid 5-1

Bijzonderheid: 12. Simon Gustafson (FC Utrecht) mist een strafschop.

Gele kaarten: Noussair Mazraoui (Ajax), Sean Klaiber, Tommy St. Jago (FC Utrecht).

Toeschouwers: 4.500.

Scheidsrechter: Dennis Higler.

Opstelling Ajax, eerste helft:
Maarten Stekelenburg; Noussair Mazraoui, Perr Schuurs, Daley Blind, Nico Tagliafico; Edson Alvarez, Ryan Gravenberch, Noa Lang; Antony Matheus Dos Santos, Zakaria Labyad, Quincy Promes.

Opstelling Ajax, tweede helft:
Maarten Stekelenburg; Sergino Dest, Jurriën Timber, Lisandro Martinez, Kenneth Taylor; Razvan Marin, Devyne Rensch, Donny van de Beek; Sontje Hansen, Lassina Traoré, Noa Lang (77. Naci Ünüvar).

Opstelling FC Utrecht:
Thijmen Nijhuis; Mark Pabai (61. Sylian Mokono), Emil Bergström (61. Tommy St. Jago), Justin Hoogma (61. Christopher Mamengi), Mark van der Maarel (61. Gabriel Culhaci); Sean Klaiber (61. Odysseus Velanas), Davy van den Berg (46. Urby Emanuelson), Simon Gustafson (46. Othmane Boussaid); Gyrano Kerk (61. Nick Venema), Adrián Dalmau (46. Jonas Arweiler), Bart Ramselaar (61. Daniel Arzani).