Worldwide: zonder te spelen schrijft Klich een interland bij

15 april 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Mateusz Klich, Lukas Görtler en Bernard Schuiteman.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: een wel heel bijzondere interland voor Mateusz Klich, Kevin van Kippersluis over wél en Lukas Görtler over juist niet voetballen, en een nieuwe uitdaging voor Bernard Schuiteman.

Niet eens zijn kicksen hoefde hij ervoor aan te trekken, en toch kon voormalig speler van FC Utrecht Mateusz Klich deze week een interland bijschrijven. Dat behoeft, natuurlijk, enige uitleg. Het zit zo: Leeds United-titularis Klich vormde samen met Maciej Rybus van Lokomotiv Moskou het nationale FIFA20-team van Polen. De tandem Klich/Rybus speelde het razend populaire computerspel tegen Oleksandr Zinchenko (Manchester City) en Yevgen Konoplyanka (Shakhtar Donetsk). Met andere woorden: tegen Oekraine. Eigenlijk zouden de nationale voetbalteams van Polen en Oekraine eind maart tegen elkaar spelen, maar vanwege de coronacrisis ging die interland niet door. En dus besloten de bonden het dan maar op het digitale strijdperk tegen elkaar op te nemen.

Klich verloor in zijn match met 2-5 van Konoplyanka. Hoewel Rybus vervolgens wel met 4-3 van Zinchenko won, ging de eindzege in de digitale interland dus naar Oekraine: 6-8, zo zagen duizenden kijkers op YouTube.

De ‘gewone dingen’ meer waarderen
Er zijn weinig landen waar nog gevoetbald wordt. Zweden behoort tot de uitzonderingen. Zo wordt er bij onder meer AFC Eskilstuna, de club van oud-speler van FC Utrecht Kevin van Kippersluis, dus ‘gewoon’ getraind dezer dagen. “Het is best wel gek als je ziet dat er in de rest van de wereld chaos heerst. Hier is het alsof er niets aan de hand is”, aldus Van Kippersluis tegen NOS. In Zwitserland is dat heel anders. Daar ligt de competitie, zoals bijna overal ter wereld, stil. In de Super League, de hoogste divisie aldaar, staat FC St. Gallen bovenaan de ranglijst. Oud-speler van FC Utrecht Lukas Görtler is een vaste kracht in het team van de koploper. “Ik hoop dat we het seizoen kunnen uitspelen”, zegt hij op Sport.ch. “Ook al lijkt het momenteel onrealistisch dat we dat weer met publiek erbij kunnen doen.” Görtler komt de dagen wel door, zonder voetbal; dat dan weer wel. En bovendien: “Ik waardeer de ‘normale’ dingen nu meer, zoals de sociale contacten en privileges die we vooral in de westerse wereld genieten”, zegt de Duitser. “Je begrijpt nu pas wat het is, om je niet vrij te kunnen bewegen. Ik hoop dat dit besef ook na de crisis er nog is, zodat mensen dan gelukkiger kunnen zijn omdat ze deze voorrechten beter op waarde kunnen inschatten en daardoor meer van eenvoudige dingen kunnen genieten.”

Schuiteman aan de slag bij traditieclub
En dan blijven we nog even in Zwitserland. Daar werd afgelopen week Bernard Schuiteman gepresenteerd als technisch directeur bij Grasshoppers. De oud-speler van FC Utrecht vervulde een functie bij Wolverhampton Wanderers, maar trekt nu dus naar de Zwitserse traditieclub, die op het tweede niveau van de voetbalpiramide uitkomt en zo snel mogelijk weer terug wil keren in de Super League.

Volgende week aflevering 81 van deze rubriek!