Worldwide: 'Leeuw' Abena sterk in Slowakije

01 april 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Myenty Abena, Rodney Antwi en Cedric Badjeck.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: ‘leeuw’ Myenty Abena aan het woord, een update van Rodney Antwi vanuit Egypte en beroerd bericht voor de DFS-selectie, en dus ook voor Cedric Badjeck.

Sinds hij in januari 2019 de overstap maakte van De Graafschap naar Spartak Trnava, heeft Myenty Abena een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De door FC Utrecht opgeleide centrale verdediger uit Maarssen dwong met zijn spel in Trnava in recordtempo een transfer af naar Slovan Bratislava, waarmee hij dit seizoen liefst 13 Europese wedstrijden speelde; 1 partij in de Champions League-kwalificatie, 6 Europa League-qualifiers en 6 groepswedstrijden in de Europa League. En in de Fortuna Liga, zoals de Eredivisie van Slowakije heet? Daar gaat het Slovan Bratislava van Abena dik aan kop. De titel, en daarmee een nieuwe kans in de Champions League-voorrondes, kan het team bijna niet meer ontgaan.

“Ik heb het in mijn carrière nooit makkelijk gehad. Ik heb mezelf vaak moeten vertellen dat ik wél iets kon, ook al dachten anderen van niet. Ik ben altijd in mezelf blijven geloven. Dat betaalt zich nu uit”, zegt een openhartige Abena in De Gelderlander. In dat dagblad geeft hij aan dat het de leeuw is die hem inspireert. “Een leeuw is een familiedier, ik ben een familiemens. Als een leeuw ziek is, blijft hij jagen. Een leeuw doet altijd zijn best een prooi te vangen, voor familie te zorgen”, schetst de oud-speler van FC Utrecht, die vertelt dat zijn move naar Spartak Trnava in januari 2019 ‘een gok’ was. “Die gok heeft gelukkig goed uitgepakt.”

Mogelijkerwijs resulteren zijn sterke prestaties in de Slowaakse Eredivisie en in de Europese clubcompetities voor Abena binnen afzienbare tijd ook in een plek in het nationale team van Suriname. “Ik heb onlangs al contact gehad met de bondscoach”, aldus Abena in De Gelderlander. “Het Surinaamse voetbal is in ontwikkeling. Ik wil graag meehelpen bij het zetten van de volgende stap. Het zou een enorme eer zijn voor mijn geboorteland uit te komen.”

Antwi gedijt goed in Egypte
Een voormalig teamgenoot van Abena in Utrecht, Rodney Antwi, koos ook voor een avontuur in Oost-Europa. Inmiddels heeft de rappe aanvaller Bulgarije verruild voor Egypte, waar hij bij het tegen degradatie strijdende Wadi Degla FC aan de slag is. “De competitie is hier veel harder”, zegt Antwi op NH Nieuws. “De overtredingen zijn onbesuisder. De denkwijze van de trainer spreekt mij heel erg aan, daarom heb ik ook voor deze club gekozen. We spelen op balbezit in plaats van kick and rush-voetbal", legt Antwi uit. De gewezen aanvaller van FC Utrecht gedijt goed in Egypte, vertelt hij. “Het leven bevalt zeker in Egypte. In een nieuw land moet je je altijd even aanpassen. Er is hier vaak wel lekker weer”, bekijkt Antwi het letterlijk en figuurlijk van de zonnige kant.

Beroerd bericht voor Badjeck in Opheusden
DFS Opheusden, de ploeg waarvoor oud-speler van FC Utrecht Cedric Badjeck sinds dit seizoen voetbalt, stopt na deze jaargang met prestatievoetbal. “Een besluit dat moeilijk te verteren is”, reageert trainer Arno Arts – eveneens voormalig FC Utrecht-voetballer – in De Gelderlander. “We waren op weg naar het kampioenschap. En of we dat nu halen of niet: het heeft bij voorbaat geen waarde meer.” Voor Badjeck en zijn ploegmakkers zit er nu dus weinig anders meer op, tenminste als zij op behoorlijk hoog amateurniveau willen blijven spelen, dan op zoek te gaan naar een andere club.

Volgende week aflevering 79 van deze rubriek!