Vandaag deelde de KNVB, na schriftelijke correspondentie eerder op de dag, middels een conference-call de beslissing mede dat de Europese tickets toegekend worden aan de nummers 1 tot en met 5 van de huidige Eredivisieranglijst. Het is voor FC Utrecht onaanvaardbaar dat de bekercompetitie, die op één wedstrijd na niet is uitgespeeld, geheel genegeerd wordt en niet meeweegt in de afweging welke club op sportieve gronden recht heeft op een Europees ticket. Het ticket voor de groepsfase van de Europa League wordt zonder enige toelichting toegekend aan Feyenoord op basis van de ranglijst in de competitie. FC Utrecht heeft evenveel recht op dit ticket als mede-bekerfinalist Feyenoord (en zelfs meer recht omdat het een bekerwedstrijd meer heeft gewonnen dan Feyenoord), wat niet meegenomen is in de presentatie van de besluiten vandaag.

Op basis van de ranglijst wordt FC Utrecht ook tekort gedaan. FC Utrecht staat op het moment van beëindigen van de competitie op plek 6 van de Eredivisie, maar de club heeft een wedstrijd minder gespeeld dan nummer 5 Willem II. De KNVB heeft in de toelichting geen woord gesproken over het feit dat FC Utrecht een wedstrijd minder heeft gespeeld dan Willem II en bij winst de Tilburgers inhaalt op de ranglijst. FC Utrecht heeft in dat geval evenveel punten, maar een veel beter doelsaldo, meer doelpunten gescoord en een beter onderling resultaat. 

Dat gekozen is om het Europese ticket van de beker te verschuiven naar de competitie is volgens FC Utrecht niet op basis van sportieve gronden en ook anderszins niet te rechtvaardigen. Dit ticket is namelijk de hoofdprijs voor een ándere competitie. Het hoogste ticket van de bekercompetitie, waar nog slechts twee clubs recht op hebben, kan reglementair dus niet zomaar verschoven worden. Sterker nog, tijdens de call heeft de KNVB laten weten dat het verschuiven van het ticket voor de groepsfase van Europa League van beker naar competitie kan betekenen dat de UEFA het ticket niet zal vergeven.

De besluitvorming van het bestuur betaald voetbal (het gebrek aan transparantie en objectiviteit) stuit FC Utrecht dan ook tegen de borst. Dit proces wordt niet geaccepteerd door de Domstedelingen.

FC Utrecht is overtuigd dat de club op sportieve gronden recht heeft op een ticket voor Europees voetbal, vanwege de plek in de bekerfinale én vanwege de huidige Eredivisie ranking, waar er met een wedstrijd minder gespeeld betere onderlinge verhoudingen overlegd kunnen worden ten opzichte van Willem II. Er bestaat geen enkele twijfel dat FC Utrecht op basis van sportieve prestaties van het huidige seizoen een Europees ticket verdient.