Worldwide: Er staat geen maat op Mertens en co

11 september 2019

Deze week in FC Utrecht Worldwide: updates vanuit Denemarken, Cyprus, Engeland, Hong Kong en België.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: een nieuwe uitdaging voor Louis Nganioni, Mitchell Schet en Gyliano van Velzen, Hongkonger Dai op Premier League-lijst en Dries Mertens: duizelingwekkend sterk met de Rode Duivels.

Met het nodige tromgeroffel maakte BK Fremad Amager afgelopen week melding van de komst van Louis Nganioni. De linksback uit Frankrijk, 24 jaar inmiddels, maakte transfervrij de overstap naar de Deense Eerstedivisionist na afgelopen seizoen voor het Bulgaarse Levski Sofia te hebben gespeeld. “Ik weet dat de club me al heel lang in de gaten houdt en dat vind ik echt opwindend. De selectie is heel interessant en bestaat uit veel jonge spelers uit diverse landen”, aldus Nganioni, die in het verleden naast onder meer 39 jeugdinterlands voor Frankrijk ook 12 officiële partijen speelde namens FC Utrecht. “Ik was zeer aangenaam verrast door het ontvangst van iedereen en kijk er naar uit het shirt van Fremad aan te trekken.” 

Schet op Cyprus, Van Velzen terug naar Engeland 
Voormalig jeugdspeler Mitchell Schet van FC Utrecht heeft ook een nieuwe uitdaging gevonden. Na een passage bij het Slowaakse Slovan Bratislava heeft de aanvaller, 31 jaar nu, zich verbonden aan PO Xylotympou. Die club speelt op het tweede niveau van Cyprus. Op het vierde niveau, maar dan in Engeland, is Gyliano van Velzen vanaf nu actief. De aanvaller, op wiens palmares onder meer 7 duels in de hoofdmacht van FC Utrecht prijken, heeft getekend voor Crawley Town. “Hij heeft ons veel te bieden”, is Crawley-coach Gabriele Cioffi overtuigd van de kwaliteiten van de 25-jarige flankspits. “Hij is sterk en snel en kan zorgen voor assists en doelpunten. Het voetbal in Nederland is technischer dan hier in de League Two, maar hij heeft de kwaliteiten om een positieve bijdrage te leveren aan ons team”, aldus de oefenmeester over Van Velzen, die in het verleden in Engeland ook al voor Manchester United speelde. 

Hongkonger Dai kan voetbalgeschiedenis schrijven 
Om maar even in Engeland te blijven: ook Wai-Tsun Dai haalde afgelopen week de headlines. De voormalig voetballer van Jong FC Utrecht staat op een lijst van 25 spelers die door Wolverhamton Wanderers zijn ingeschreven voor de Premier League. Op die lijst moeten tenminste acht zogeheten ‘home grown players’ staan, en aangezien Dai het gros van zijn voetbalopleiding in Engeland genoot, is hij dat. Als, zo schrijft de South China Morning Post hoopvol, Dai zijn debuut maakt namens Wolverhampton Wanderers, wordt hij de eerste Hongkonger in de Premier League. 

Rode Duivels duizelingwekkend sterk 
Competitievoetbal was er de voorbije week in het gros van de wereld niet, in elk geval niet op het hoogste niveau. Dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat er honderden interlands en jeugdinterlands werden afgewerkt. Een ploeg die daarin wel erg overtuigend te werk ging, dat was het België van onder anderen voormalig speler van FC Utrecht Dries Mertens. Met Mertens de volledige partij binnen de lijnen werd deze week Schotland in Glasgow te kijk gezet (0-4) en met diezelfde cijfers was door de Rode Duivels enkele dagen eerder San Marino al verslagen. In dat duel kwam Mertens, goed voor 86 matchen namens FC Utrecht, eenmaal tot scoren. De cijfers die de Belgen overleggen in EK-kwalificatiegroep I zijn bijna duizelingwekkend: 6 gespeeld, 6 gewonnen. Doelpunten: 19 voor, 1 tegen. Dat Europese ticket, dat is voor de Zuiderburen slechts een kwestie van tijd. Mede dankzij de steeds weer waardevolle inbreng van huidig Napoli-sterspeler Mertens.

Volgende week aflevering 53 van FC Utrecht Worldwide!