Rekenen is funest, rekent de oefenmeester voor

19 september 2019

Een blik in het it Pompebledsje dat werd uitgegeven bij sc Heerenveen – FC Utrecht op 26 maart 1998.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar sc Heerenveen – FC Utrecht, een blik in it Pompebledsje van 26 maart 1998.

De auteur van het voorwoord van het programmaboekje dat op 26 maart 1998 voor 2 gulden op de kop kan worden getikt, heeft van het FC Utrecht van trainer Mark Wotte bepaald geen hoge pet op en steekt dat niet onder stoelen of banken. ‘Ook met de Haagse bluf van de nieuwe trainer Wotte zal blijken, dat wonderen niet bestaan, hooguit wat incidentele succesjes’, valt er te lezen. De redacteur heeft beduidend meer op met Michael Mols, zo blijkt een alinea verderop. ‘Sindsdien vertrok superindividualist Decheiver naar Dortmund en kwam de Schotse international Booth, maar het allerbeste bleef, n.l. Mols, de sierlijke spits, die in de meeste gevallen het verschil tussen Utrecht en een tegenstander maakt.’

Het is een tijd waarin de Eredivisie de PTT Telecompetitie heet, en de Eerste Divisie is omgedoopt tot TOTO Divisie. De Schapenkoppen heten nog Dordrecht’90, in Veendam, Haarlem en Roosendaal wordt nog betaald voetbal gespeeld. In die tijd wordt sc Heerenveen getraind door Foppe de Haan. De oefenmeester heeft vertrouwen in zijn team, zo vertelt hij in it Pompebledsje. ‘Ik reken er op dat we aan tien, maximaal twaalf punten voldoende hebben om ons te plaatsen voor Europees voetbal’, wordt hij geciteerd. En, even verderop: ‘Sommige spelers zijn de laatste tijd wat teveel aan het rekenen geslagen. Dat is funest. Je moet iedere wedstrijd voor de winst gaan en niet denken van ‘deze mogen we wel verliezen en dan pakken we de volgende wel’.’

Trainer Foppe de Haan aan het woord in het in 1998 uitgegeven programmaboekje.

Op pagina 9 de Challenge 3000 Ranglijst. Dat is een standenlijst waarop de beste spelers van de PTT Telecompetitie staan. De punten voor dat klassement worden gegeven door experts, zo staat er. Aan kop van het klassement, nog voor Willem II’s Sami Hyppiä en PSV’s Jaap Stam? Precies: Michael Mols van FC Utrecht! Ook voor Scott Booth van FC Utrecht is een plekje in de top 10 gereserveerd; ingeklemd tussen Fortuna Sittard’s Mark van Bommel en PSV’s Wim Jonk. De hoogst geklasseerde sc Heerenveen-speler is Ruud van Nistelrooy, op plek 29.

Op die bewuste dag, 26 maart 1998, komt geen van de kleppers tot scoren. Niet Mols, niet Booth, niet Van Nistelrooy. Maar wel, een dik kwartier voor tijd, Radoslav Samardzic. Op aangeven van Radu Gusatu bepaalt hij de eindstand op 1-0. De spelers van sc Heerenveen mogen weer drie punten bijschrijven op hun telraam.

Een blik op de top van de Challenge 3000 Ranglijst.