Grip resulteert in gelijkmaker

14 september 2019

FC Utrecht O19 speelt in uitwedstrijd met 1-1 gelijk tegen AZ O19.

Het scheelde weinig of Özkan Yasar kon zich namens FC Utrecht O19 tot Man of the Match laten kronen, in de dying seconds van de wedstrijd tegen AZ O19. Nadat hij de bal had veroverd, deed bij bijna alles goed: het vrijspelen van de directe tegenstander, de bal hard langs doelman schieten. Maar juist dat laatste liep anders, want zijn schot spatte uiteen op de paal zodat de stand 1-1 bleef. Yasar had óók nog kunnen kiezen om de bal breed te leggen, op de meegekomen Raymond Huizing. Achteraf gezien had-ie het moeten doen, maar ja. Da's achteraf.

Toch viel de ploeg weinig tot niets te verwijten, is het niet trainer Robert Wijnands? “Nee, dat klopt. Op een fase van ongeveer vijftien minuten na de treffer van AZ O19 na, dan. Want toen waren we het even kwijt. Hielden we ons niet aan de gemaakte afspraken en werd de bal steeds naar voren gepeerd. Dat was niet goed, maar we herpakten ons weer. Daarna konden we weer grip op AZ O19 krijgen. Dat resulteerde in een behoorlijk aantal kansen, met de gelijkmaker als resultaat.”

Die gelijkmaker viel vrij laat in de wedstrijd en was inderdaad het resultaat van volop druk vooruit op de tegenstander. AZ O19 vond dat niet fijn en dan is het wachten op het foutje. En dat foutje kwam er ook. Nadat doelman Bakker eerst nog een schot van Rivillino Neslo kon keren, moest hij capituleren op het schot van Yassine Tekfaoui. De treffer werd uitbundig gevierd met alles en iedereen, ook met hen die op de reservebank zaten of al gewisseld waren. En vooral dat laatste is goed, want het is een teken van teamspirit.

Over het geheel genomen geeft een gelijkspel wel het beeld van de wedstrijd weer, maar als je zo dichtbij een voorsprong bent, de winnende maken kan. "Dan kan je eigenlijk niet tevreden zijn, want je wil meer. Aan de andere kant: als het 2e doelpunt van AZ niet werd afgekeurd vanwege buitenspel loopt zo'n wedstrijd geheel anders", aldus trainer Wijnands in de afsluiting van zijn analyse van de wedstrijd en van de enerverende slotfase.

Want ja, die 94e minuut van Özkan Yasar.............

De rest is geschiedenis.

AZ O19 - FC Utrecht O19 1-1
55. 1-0 Soulyman Alloch
89. 1-1 Yassine Tekfaoui

Opstelling FC Utrecht O19:
Wessel Speel, Denso Kasius (65. Niciano Grootfaam), Rick Meissen, Ruben Kluivert, Djevencio van der Kust, Nathan Holder (65. Raymond Huizing), Rivillino Neslo, Yuya Ikeshita (76. Sam Tel), Fabio Hendriksen (66. Özkan Yasar), Oussama Alou (83. Jaden Airewele), Yassine Tekfaoui.